1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yksi laskettelureissu, viisituhatta karanteeniin – Eurooppa kiristää koronatoimia, kun huoli B117-muunnoksesta kasvaa eivätkä rokotteet riitä

Suomen rokotustahti on yhä alle EU:n keskitason. Unioni hoputti tänään jäsenmaitaan, mutta ratkaisevaa on rokotteiden määrä.

koronavirus
Verbierin laskettelukeskus.
Yksi altistuspaikka on ollut Sveitsin Verbier.Fabrice Coffrini / AFP

BRYSSEL Koronarajoituksia kiristetään Euroopassa pikatahtia.

Syynä ovat herkästi tarttuvat virusmuunnokset, päällimmäisenä huoli B117:n eli niin sanotun brittimuunnoksen leviämisestä.

Belgiassa on puhuttanut (siirryt toiseen palveluun) antwerpeniläisnaisen tekemä laskettelureissu Sveitsiin. Suositusten vastaisen reissun tuliaisina oli koronaviruksen brittimuunnos. Sen aiheuttamien tartuntojen ja altistumisten vuoksi Antwerpenissä on määrätty karanteeniin peräti 5 000 ihmistä.

Poliisi seisoo selin kameraan, taustalla joukko ihmisiä mäenlaskuvarusteiden kanssa lumisessa maisemassa
Poliisi vahtii hiihtokeskusta Belgian Ardenneilla. Hiihtokausi on tuonut altistuksia ympäri Eurooppaa.Julien Warnand / EPA

Belgia ei ole kiristänyt koronarajoituksia, mutta sen naapurit ovat.

Ranskassa tuli lauantaina voimaan kiristetty ulkonaliikkumiskielto, joka kestää iltakuudesta aamukuuteen eli puolet vuorokaudesta.

Saksa tiedotti tiistai-iltana (siirryt toiseen palveluun) jatkavansa tiukkoja rajoituksia ainakin helmikuun puoliväliin asti. Maskipakkoa tiukennetaan julkisessa liikenteessä ja ruokakaupoissa niin, että perusmaskeja tai huiveja ei enää sallita. Maskien tulee olla suodatusteholtaan parempia, esimerkiksi FFP2-suojaimia. Saksa kiristää myös etätyösuositusta.

Hollanti ilmoittaa uusista rajoituksista keskiviikkona. Euroopan maat valmistautuvat jo siihen, että tiukkojen rajoitusten kanssa on elettävä yli talven.

– Tilanne on kriittinen, Tanskan pääministeri Mette Fredriksen sanoi tiistaina sanomalehti Jyllands Postin haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Rokotustahdissa yhä isoja eroja

Samalla EU:ssa kiristyy kiistely siitä, kenen pitäisi piiskata vauhtia rokotustahtiin.

Esimerkiksi Suomi, Ruotsi, Tanska ja Baltian maat vetosivat viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) komissioon, jotta se saisi lisää vauhtia rokotevalmistajiin. Komissio puolestaan antoi tänään jäsenmaille suosituksen, jonka mukaan vähintään 70 prosenttia aikuisväestöstä pitäisi saada rokotetuksi kesään mennessä.

Kirimistä riittää, sillä tahti on ollut odotuksia rauhallisempi – tältä näyttää tuore EU-maiden välinen rokotusvertailu:

Tietojen keräyspäivät vaihtelevat tilastossa voimakkaasti, sillä yhteistä EU-seurantaa ei rokotuksille ole. Tanska on edelleen EU:n ripein rokottaja, ja Suomen rokotustahti alle EU:n keskitason.

Keskinäinen hoputus ei kuitenkaan ratkaise mitään. Jäsenmaat ja EU ovat sen armoilla, kuinka nopeasti niiden tekemät rokotetilaukset valmistuvat.

Katseet kääntyvät Belgian Puursiin

Rokotevalmistaja Pfizer–Biontech vakuuttaa, että sen tuotanto-ongelmat korjaantuvat nopeasti.

Tuotanto on ollut viime viikkoina hitaampaa kuin yhtiö syksyllä lupaili, ja jäsenmaat ovat saaneet luvattua vähemmän rokotteita. Yhtiön mukaan ongelmat johtuvat tuotantokapasiteetin kasvattamisesta, ja perustahtiin palataan jo ensi viikosta alkaen.

Katseet kohdistuvat pieneen Puursin kaupunkiin Belgiassa. Siellä sijaitsee toinen Pfizerin kahdesta koronarokotteita valmistavasta tehtaasta. Toinen sijaitsee Yhdysvaltojen Kalamazoossa, joten Puursin tehdas on EU-maita ajatellen ratkaiseva paikka.

Puursin tehtaan kapasiteettia kasvatetaan parhaillaan. Pfizer ei kerro miten, mutta tiloihin on muun muassa asennettu satoja uusia pakastimia rokotteiden säilyttämiseen. Lisäksi Biontechin uuden tehtaan on määrä valmistua Saksan Marburgiin helmikuussa, mikä lisäisi sekin osaltaan tuotantoa.

Tuotantolaitoksen rakennuksia, korkea piippu, etualalla pyöräilijä
Pfizerin tehdas Belgian Puursissa, 30 kilometriä Brysselistä.AOP

Yle on pyytänyt kommenttia tilanteesta Pfizerilta ja Biontechiltä. Pyynnöt on evätty, sillä yhtiöt kertovat olevansa ennennäkemättömän kansainvälisen mediapaineen keskellä.

Pfizer-Biontechin rokote on ollut näihin päiviin asti ainoa käytettävissä oleva. Moderna-yhtiön valmistama toinen rokote sai EU-myyntiluvan loppiaisena, ja sitä saatiin Suomeenkin viime viikolla.

Modernan annosmäärät ovat kuitenkin pieniä. EU-käsittelyn loppusuoralla olevan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen valmistusmääristä odotetaan suuria, joten se voisi tuoda helpotusta tilanteeseen. Myyntiluvasta odotetaan EU-päätöstä ensi viikolla.

Terveysministerit puivat tilannetta huomenna, EU-johtajat torstaina

EU pui koronatilannetta ja rokotteita tällä viikolla useissa kokouksissa. Terveysministerit käsittelevät aihetta videopalaverissa keskiviikkona ja EU-maiden johtajat torstaina.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides lupasi tänään jäsenmaille kaiken mahdollisen rokotteisiin liittyvän tuen.

– Rokottaminen ei ole jäsenmaiden välinen kilpailu, vaan kilpailu aikaa vastaan. Käytössämme on jo kaksi turvallista ja tehokasta rokotetta, ja lisää on tulossa, Kyriakides sanoi komission tiedotustilaisuudessa.

Tyhjä katu liikerakennuksineen
Kööpenhaminan kävelykatu Strøget on autio. Tanska on sulkenut useimmat kaupat ja ylläpitää kovia rajoituksia.Emil Helms / EPA

Komissio on esittänyt myös EU:n koronarokotustodistuksen luomista. Todistuksella voitaisiin helpottaa muun muassa rokotteen ottaneiden matkailua.

Suomen Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen (sd) kommentoi maanantaina ministerineuvoston kokouksen jälkeen pitävänsä todistusta tarpeellisena. Hyvänä uutisena hän piti myös sitä, että Euroopan tartuntatautivirasto ECDC alkaa koota tietoja maiden rokotustahdista kahdesti viikossa.

– Tämä on erittäin tärkeä asia, ja tätä Suomi on kiirehtinyt, Tuppurainen sanoi.

Päivitys 19.1. klo 23.15: Lisätty illan tarkemmat tiedot Saksan uusista koronatoimista ja korjattu aiempi tieto maskipakosta tiukennetuksi maskipakoksi. Korjaus 22.1. klo 12.30: antwerpeniläisnainen oli laskettelureissulla ilman lastaan.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Bloomberg: EU-komissio aikoo asettaa tavoitteeksi rokottaa 70 prosenttia EU:n aikuisväestöstä kesään mennessä

Hermostuneisuus koronarokottamisen hitaudesta tarttui hallitukseen – Suomi on tilannut jo 20 miljoonaa rokoteannosta, jäsenmaat hoputtavat EU:ta

Lue seuraavaksi