1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. savusukellus

Savusukeltajat harjoittelevat kerrostalopalosta pelastamista aidossa ympäristössä – katso savunkatkuinen tallenne Turun Varissuolta

Pelastushenkilöstön on harjoiteltava savusukellusta vuosittain. Nyt näyttämönä toimivat purkutuomion saaneet kerrostalot.

savusukellus
Pelastajat sukeltavat savuun Varissuolla
Pelastajat sukeltavat savuun Varissuolla

Pelastuslaitos hyödyntää harjoituksissaan piakkoin purettavia kerrostaloja Turun Varissuolla. Konradinkujan kolmessa rakennuksessa harjoitellaan savusukellusta.

Harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 300 palomiestä. Päivittäin harjoittelee 5–10 henkilöä, koronarajoitukset huomioonottaen. Mukana on sekä pelastuslaitoksen että vapaaehtoisten palokuntien väkeä.

Aluepalopäällikkö Sebastian Holm Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoi lähetyksessä, kuinka harjoitus etenee. Keskiviikkona harjoitusvuorossa on Naantalin paloaseman väkeä.

Rökdykning
Aidossa kerrostaloympäristössä harjoitteleminen on harvinainen tilaisuus pelastuslaitokselle.Arash Matin / Yle

Pääsimme myös kurkistamaan sisälle taloon ennen harjoitusta ja harjoituksen aikana. Holm esitteli jo palanutta asuntoa, ja koimme tilanteen savun keskellä pelastajien silmin.

Harjoitusalue on muuten suljettu, eikä yleisöä päästetä lähelle.

Poikkeuksellinen tilaisuus harjoitella

Tilaisuus harjoitella savusukellusta aidossa, sokkeloisessa kerrostalomiljöössä on pelastuslaitokselle ainutlaatuinen. Yleensä vuosittaisia savusukellusharjoituksia pidetään merikonteissa, joissa simuloidaan lämpöä ja savua.

– Nyt on tosiaan loistava paikka, meillä on 64 huoneiston kerrostalokompleksi Pääsemme ihan aidoissa olosuhteissa harjoittelemaan tulipalon sammuttamista ja varsinkin toimintamalleja savunhallintaan, kuinka se leviää rappukäytävään, kertoo Holm.

Pelastuslaitos on jo aiemmin harjoitellut muun muassa televisiosta syttyneen huoneistopalon sammuttamista.

Pahoin palaneen huoneiston ovi on sahattu postiluukun kohdalta kahtia. Näin ylöspäin nousevat kuumat palokaasut ja savut pysyvät huoneistossa eivätkä leviä porraskäytävään.

– Savusukeltaja ryömii asuntoon niin kutsutusta "koiraluukusta", kuvailee Holm.

Rökdykning
Harjoitukset jatkuvat Varissuolla helmikuulle asti.Arash Matin / Yle

Erityisen haastavina kohteina Holm mainitsee niin kutsutut "keräilijäasunnot", jotka ovat täynnä tavaraa, eli niissä on runsaasti palokuormaa mahdollisesti ahtaissa tiloissa.

– Palomiehet osaavat lukea savun väriäkin. Jos on kovin tumman ruskeaa tai mustaa savua, siellä palaa ihan kunnolla. Jos on vaaleampaa savua, palo on vasta alussa, kertoo Holm.

Aluepalopäällikkö Sebastian Holm painottaa harjoitusten merkitystä. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa paloissa kuoli viime vuonna seitsemän henkilöä.

Rökdykning
Vuosittaisten harjoitusten ohella pelastuslaitoksella harjoitellaan jatkuvasti eri asioita tilanteen niin salliessa.Arash Matin / Yle

Sebastian Holmin mukaan tupakointi ei nykyään ole yleisin huoneistopalon syttymissyy, vaan varomaton ruoanlaitto. Myös eri sähkölaitteista syttyvät palot ovat yleisiä.

Sisäministeriön pelastussukellusohjeen mukaisesti savusukellusta tekevän henkilöstön on harjoiteltava sitä joka vuosi, mahdollisimman realistisissa olosuhteissa. Kyseinen ohje koskee niin pelastuslaitosten kuin vapaaehtoisten palokuntien savusukeltajia.

Talojen korjaaminen ei kannattanut

TVT Asunnot luopuu Konradinkujan taloista, koska niiden korjaaminen ei ole teknisesti eikä taloudellisesti kannattavaa.

Yritys kertoo nettisivuillaan, että Konradinkuja 1 muodostuu kolmesta kerrostalosta. Taloissa on yhteensä 59 huoneistoa.

Talot vapautuivat harjoituskäyttöön, kun niiden asukkaille oli löydetty uudet kodit TVT Asuntojen muusta asuntokannasta.

Talojen purku on tarkoitus aloittaa pelastuslaitoksen harjoituskäytön jälkeen maaliskuussa 2021.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 21.1.2021 kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Pelastuslaitos harjoittelee savusukellusta Turun Varissuon purkukerrostaloissa

Lue seuraavaksi