1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kausityö

Ensimmäiset ukrainalaiset kausityöntekijät lennätetään Suomeen maaliskuussa – eniten apua tarvitaan marjatiloille

Työvoimaa tarvitsevat yrittäjät voivat varata jo paikkoja lennoille.

kausityö
mansikanpoimijat lajittelevat mansikoita pellon laidalla.
Koivistoisen Mansikkapaikan työntekijöitä kesällä 2020. Kuvituskuva.Jari Pussinen / Yle

Ensimmäiset kausityöntekijöiden lennot Ukrainasta on avattu varattavaksi. Lennot alkavat maaliskuussa ja tarkoitus on lentää Ukrainaan noin 10 kertaa. Lentoja lisätään tarvittaessa.

Kausityöntekijöitä tarvitsevat yrittäjät voivat varata lennoille paikkoja oman tarpeen mukaan.

Kiteeläinen marjayrittäjä ja hedelmän ja -marjanviljelijäinliiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen sai tilalleen työvoimaa lentojen kautta viime kesänä. Tänä vuonna Ruutiainen aikoo varata paikkoja kevään myöhäisemmille lennoille.

– Meillä kausityöntekijöiden tarve alkaa toukokuussa, Ruutiainen kertoo.

Kaikki sujui viime vuonna hyvin. Ainoa asia, joka yrittäjää mietityttää on, tulevatko kaikki työntekijät joille on varattu paikka lennolle varmasti Suomeen.

Toinen huono puoli koronan pakottamassa tilanteessa on se, että lennot lisäävät yrittäjän kustannuksia. Matkustamisen kustannukset jaetaan yleensä työnantajan ja työntekijän kesken.

– Aikaisemmin, kun työntekijät tulivat maitse, he kustansivat matkat kokonaan itse, Ruutiainen kertoo.

mansikanpoimijoita pellolla.
Koivistoisen Mansikkapaikan työntekijöitä kesällä 2020. Kuvituskuva.Jari Pussinen / Yle

Eniten kausityöntekijöitä tarvitaan marjatiloille, mutta työvoimaa tarvitaan myös puutarhoille ja avomaan viljelytiloille.

Viime kesänä Suomeen saatiin noin 7 000 kausityöntekijää. Lähes kaikki työntekijät tulivat Ukrainasta. Myös kotimaista työvoimaa oli hyvin tiloilla. Määrää ei tiedetä, koska sitä ei tilastoida.

– Viime kesänä toteutui hyvä ja toimiva yhdistelmä ja sato saatiin talteen, toteaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Vuosittain kausitöihin tarvitaan noin 16 000 henkilöä.

Lue juttu viime kesältä: Yle seurasi keväällä 2020, miten Koivistoisen mansikkatila Hollolassa onnistui palkkaamaan suomalaisia 20 vuoden tauon jälkeen

Lue seuraavaksi