1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottorikelkkailureitit

Polkupyörät ja koiravaljakot pois moottorikelkkareiteiltä – lakiuudistuksella haetaan turvallisuutta

Valjakkoyrittäjä ihmettelee lain rajanvetoja: koiran vetämä potkuri on sallittu, mutta reki ei.

moottorikelkkailureitit
Koiravaljakkoyrittäjä Aki Holck, vieressään potkuri ja pieni koirareki.
Toinen näistä on sallittu kulkupeli virallisella moottorikelkkareitillä, toinen ei. Koiravaljakkoyrittäjä Aki Holckin mielestä käyttäjien rajoittamisen asemesta hyvä ratkaisu kelkkareittien turvallisuuden parantamiseen olisi ollut nopeusrajoituksen alentaminen.Antti Mikkola / Yle

Virallisilla moottorikelkkareiteillä ei saa enää liikkua koiravaljakoilla tai pyörillä ilman erillistä lupaa. Lakiuudistuksella halutaan parantaa reittien turvallisuutta.

Lapin matkailukeskuksissa ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä uudistukseen. Poikkeus on Muonion kunta, missä koiravaljakkoyrittäjät ovat perinteisesti käyttäneet kelkkareittejä safareillaan.

Moottorikelkkaharrastaja Markku Mettänen pitää hyvänä, että lainlaatija on halunnut karsia muut ajoneuvot kuin moottorikelkat pois virallisilta reiteiltä. Varovaisuutta ei silti pidä unohtaa.

– Pitää muistaa, että siellä on muitakin käyttäjiä. Siellähän on mahdollisuus jalankulkijoilla ja hiihtäjillä kulkea virallisilla reiteillä. Aina pitää mennä varovaisuus edellä.

Rovaniemeläinen valjakkoyrittäjä Aki Holck kummeksuu lain tulkinnanvaraisuutta.

Esimerkiksi koiran vetämä potkuri on Holckin mukaan sallittu virallisella reitillä, mutta pieni reki jota koira vetää ei sinne saa mennä. Potkurilla liikkuja tulkitaan jalankulkijaksi, mutta reki on eläimen vetämä ajoneuvo.

– Olisi voitu miettiä moottorikelkkojen nopeusrajoitusta esimerkiksi 40 kilometriin tunnissa. Tämä olisi parantanut turvallisuutta ja antanut reagointiaikaa, eikä olisi tarvinnut rajoittaa yhteiskäyttöä.

Rovaniemellä ja Ylläksellä toimiva valjakkoyrittäjä ei itse käytä virallisia moottorikelkkareittejä safareillaan.

Yhteiskäyttö edelleen mahdollista

Lakiuudistus jättää edelleen mahdollisuuden moottorikelkkareittien yhteiskäyttöön, jos asiasta sovitaan reitin ylläpitäjän ja vaikkapa koiravaljakkoyrittäjän välillä.

Mahdollisuudesta ajaa kelkkareitillä koiravaljakolla tai vaikkapa polkupyörällä on kerrottava kelkkareittiä osoittavan liikennemerkin yhteyteen kiinnitetyllä lisäkilvellä.

Moottorikelkkailija pysähtyneenä kelkkareitille.
Moottorikelkkaharrastaja Markku Mettänen muistuttaa, että reiteillä liikuttaessa on yhä syytä olla varovainen. Hiihtäjiä ja kävelijöitä voi reitillä tulla vastaan.Antti Mikkola / Yle

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska muistuttaa, että tarkoitus ei ole toimia ketään vastaan, vaan hakea yhteistyötä.

– Reiteille voidaan laittaa lisäkilvet joilla kerrotaan ketä muita reitillä liikkuu. Yhteiskäyttö on varmasti järkevää olosuhteista riippuen. Jos maasto on sellaista, että se on turvallista niin siitä vaan.

Virallisia kelkkareittejä on Lapissa lähes 3000 kilometriä. Lisäksi Lapissa on Metsähallituksen ylläpitämiä virallisia, maksullisia kelkkauria, joilla noudatetaan niille asetettuja sääntöjä.

Oman lukunsa tuovat kunnissa risteilevät kelkkakerhojen tai muiden vastaavien toimijoiden ylläpitämät epäviralliset kelkkaurat.

– Niillä noudatettavista säännöistä ja käytöstä on sovittu uraa perustettaessa. Kannustamme osapuolia avaamaan keskustelua siitä, että ketkä reittiä voisivat luvallisesti käyttää, sanoo Petri Niska.

Talvipyöräilyn reittiverkosto tihenee

Läskipyörät eli fatbiket ovat erittäin suosittuja Lapin matkailukeskuksissa ja niitä varten onkin viime vuosina tehty omia reittejä. Esimerkiksi Ylläksellä on rakennettu yli 100 kilometrin talvipolkuverkosto läskipyörille ja kävelijöille.

Reitistöjä löytyy myös muissa tunturikeskuksissa ja myös Rovaniemellä on pyöräilijöillä hyvät olosuhteet, kertoo Marko Manninen Ounaksen Pyörä-Pojat ry:stä.

– Täällä on varsin hyvät olosuhteet talviseen maastopyöräilyyn kelkkareittien ulkopuolella varsin kattavan pyörätieverkoston sekä Roll Outdoorsin ylläpitämän Ounasvaaran fatbike-reitin ansiosta. Kyseisellä reitillä pystyy ajamaan kovan lumen aikaan myös tavallisella maastopyörällä.

Lue myös: Moottorikelkkareittien avaaminen valjakoille ja pyöräilijöille pelottaa Lapissa – lakimuutos voidaan vielä perua tai liikkumista rajoittaa

Lue seuraavaksi