Hyppää sisältöön

Suomalaisille on myyty epäluotettavia radonin pikamittauksia – STUK: Ihmisille on jopa väitetty, että koti olisi asumiskiellossa

Markkinoinnissa on käytetty Säteilyturvakeskuksen nimeä hyödyksi ilman lupaa.

Epäluotettavien pikatestien jälkeen ihmisille on jopa laadittu keuhkosyöpäarvioita, Säteilyturvakeskus kertoo. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Säteilyturvakeskus (STUK) kertoo saaneensa ilmoituksia päällekäyvästä ja harhaanjohtavasta radonmittausten markkinoinnista. Ilmoituksia on tullut kansalaisilta ja terveydensuojelun viranomaisilta eri puolilta Suomea.

Radonin pikamittausten kaupittelussa on käytetty hyväksi Säteilyturvakeskuksen nimeä ilman STUKin lupaa.

Kyseiset radonin pikamittaukset ovat STUKin mukaan vieläpä epäluotettavia. Niissä kotien radonpitoisuutta on mitattu liian pikaisesti, jopa alle puolessa tunnissa. Luotettavan tuloksen saa STUKin mukaan vasta parin kuukauden mittauksella.

Pikamittauksen jälkeen ihmisille on annettu koteihin korjaussuosituksia, laadittu keuhkosyöpäarvioita ja jopa ilmoitettu, että koti on käytännössä asumiskiellossa, STUK väittää tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

– STUKilla ei ole mitään tekemistä tällaisen myyntityön kanssa, tiedotteessa korostetaan.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Tuukka Turtiainen huomauttaa, että ainoastaan terveydensuojeluviranomaiset ja STUK voivat Suomessa antaa kehotuksia radonhaitan poistamiseksi.

Turtiainen myös lisää, että Suomessa on luotettavia radonmittauksia tekeviä yrityksiä, joiden menetelmät ovat saaneet Säteilyturvakeskukselta hyväksynnän.