1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Käräjäoikeus: Luhtitalon tuhoisa tulipalo Kuopion Savolanniemessä ei ollut tupakoineen asukkaan vika – syyte vaaran aiheuttamisesta hylättiin

Useat asunnot kärsivät mittavia vahinkoja huhtikuussa 2019 syttyneessä tulipalossa.

tulipalot
Tulipalo tuhosi useita huoneistoja Kuopion Savolanniemessä.
Jukka Eskanen / Yle

Kuopion Savolanniemessä keväällä 2019 sattuneen tuhoisan luhtitalon tulipalon syttymissyy jäi oikeuskäsittelyssä epäselväksi.

Palo sai alkunsa yhden asunnon parvekkeelta ja syttymissyyksi epäiltiin huolimattomasti sammutettua tupakkaa.

Syyttäjä haki asukkaalle, nuorelle kuopiolaismiehelle vankeustuomiota vaaran aiheuttamisesta. Käräjäoikeus kuitenkin vapautti miehen syytteestä.

Oikeus katsoi, että miehellä oli täysi syy uskoa, että parvekkeella poltettu tupakka oli sammunut. Ei ollut myöskään täyttä varmuutta, että palon aiheutti juuri syytetyn polttama tupakka.

Parveketupakointi oli taloyhtiössä sallittua, vaikka oikeuden mukaan parveke ei rakenteiltaan välttämättä edes sovellu tupakointiin.

Oikeus totesi, että syytetyn käyttämä muoviastia tupakan tumppaamiseen ei sinänsä ollut tuhka-astiaksi sopiva, mutta purkissa oli ollut kissanhiekkaa, vettä ja vanhoja tupakantumppeja. Mies oli myös kuullut tupakan sihisevän, kun sitä oli sammutettu.

Kahdenkymmenen asunnon luhtitalon palossa ei tullut henkilövahinkoja, mutta useita huoneistoja tuhoutui tai niihin tuli isoja palo- ja vesivahinkoja. Kun syyte kaatui, miehen ei myöskään tarvitse maksaa korvauksia muille asukkaille, asunto-osakeyhtiölle ja vakuutusyhtiöille.

24-vuotias mies sai kuitenkin oikeuskäsittelyssä tuomion huumausainerikoksesta ja näpistyksestä. Rangaistus oli 60 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Tuomio ei ole lainvoimainen, koska siitä voi valittaa hovioikeuteen. Aluesyyttäjä Heikki Ylisirniö päättää mahdollisen valituksen jättämisestä myöhemmin.

Eilen annetusta tuomiosta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi