1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Kiistelyä, tulleja ja epävakautta – Trumpin presidenttikausi jätti monenlaisia jälkiä myös Suomen talouteen

Talousoppineet eivät kuitenkaan halua ylikorostaa Trumpin merkitystä.

Donald Trump
- Yhdysvallat on avoinna bisnekselle, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Sveitsin Davosiin kokoontuneelle talouseliitille.
Yhdysvallat on avoinna bisnekselle, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Sveitsin Davosiin kokoontuneelle talouseliitille vuonna 2018.Laurent Gikkieron / EPA

Donald Trumpin noustessa Yhdysvaltain presidentiksi tammikuussa 2017 oli ilmassa runsaasti epävarmuutta.

Trump oli luvannut laittaa kauppasopimukset uusiksi, tuoda valtavan määrän työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin, vähentää säätelyä ja laskea veroja.

Trump piti monet lupauksistaan ja Yhdysvaltain talous kasvoi pitkään ennätysvauhtia, mutta sitten iski maailmanlaajuinen koronapandemia ja talous törmäsi kuin seinään.

Mutta mitkä olivat Trumpin talouspoliittisten toimien vaikutukset Suomeen ja maamme talouteen?

Kysyimme asiaa Nordean pääekonomistilta Tuuli Koivulta sekä suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin Amcham Finland ry:n toimitusjohtajalta Alexandra Pasternak-Jacksonilta.

Miten paljon Trumpin toimet vaikuttivat Suomen talouteen?

Tuuli Koivu: En kyllä yliarvioisi Trumpin vaikutusta. Taloudessa niin monet tekijät vaikuttavat kehitykseen, ettei yksi ihminen käännä laivaa merkittävästi suuntaan tai toiseen.

Vaikutukset tulevat ehkä enemmän yleisen ilmapiirin, EU:n ja kauppailmapiirin kautta.

Taloustieteilijä Tuuli Koivu USA:n presidentinvaalien tuloslähetyksessä.
Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.Kimmo Hiltunen / Yle

Alexandra Pasternak-Jackson: Trumpin perintö on hyvin kaksijakoinen. Hänen kolmen ensimmäisen presidenttivuotensa aikana Yhdysvaltain talous kasvoi ennätysvauhtia ja työttömyys oli matalaa.

Toisaalta Trumpin arvaamattomuus merkitsi sitä, että kansainvälisissä kauppasuhteissa vallitsi epävarmuuden ilmapiiri.

Mitä hyvää Trump on saanut aikaan Suomen talouden kannalta?

Koivu: Trumpin veronalennukset piristivät Yhdysvaltain talouskehitystä, ja silloin Suomessa nähtiin orastavia merkkejä viennin kasvusta Yhdysvaltoihin.

Trumpin elvytyspolitiikan kääntöpuoli on kuitenkin valtava vaje ja kasvava velkataakka.

Alexandra Pasternak-Jackson, toimitusjohtaja, Amcham Finland
Suomen amerikkalaisen kauppakamarin Amcham Finlandin toimitusjohtaja Alexandra Pasternak-Jackson.Berislav Jurišić / Yle

Pasternak-Jackson: Trumpin veronalennukset auttoivat myös suomalaisyrityksiä, mutta tämä ei kestänyt pitkään sillä hänen hallintonsa tiukensi viisumisääntöjä.

Tämä johti siihen, että suomalaiset työntekijät, asiantuntijat ja yrittäjät eivät päässeet muuttamaan Yhdysvaltoihin yhtä helposti kuin aiemmin. Tämä taas vaikeutti maassa toimivien suomalaisyritysten kykyä palkata henkilökuntaa.

Entä mitä huonoa?

Koivu: Yhdysvaltain valtavaksi paisunut velkataakka on aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla. Suurin negatiivinen vaikutus Suomeen tulee kuitenkin varmasti Trumpin harjoittaman kauppapolitiikan kautta.

Trumpin toimet ovat aiheuttaneet valtavasti epävarmuutta ympäri maailman, ja tämä on syönyt investointihalukkuutta. Eli suomalaisyritykset eivät ole uskaltaneet ottaa riskejä, koska ei olla tiedetty millaisessa maailmassa jatkossa eletään.

Toisaalta Kiinan ja Yhdysvaltain välinen nokittelu oli myös ymmärrettävää, vaikka Trumpin välineet olivatkin joskus dramaattisia. Hän löi homman ikään kuin yli, mikä vaikutti markkinoihin negatiivisesti.

Eurooppaa Trump uhkasi suurilla autotulleilla. Tämä isku osui suoraan eurooppalaisittain tärkeän teollisuudenalan ytimeen. Onneksi ne eivät tulleet koskaan voimaan, koska ne olisivat olleet kaikkein vahingollisimmat.

Tulleja tuli kuitenkin esimerkiksi teräkseen ja lentokoneteollisuuteen. Eurooppa ei päässyt rakentaviin neuvotteluihin Trumpin kanssa koskaan hänen kautensa aikana.

Pasternak-Jackson: Luottamus ja rakentava vuoropuhelu Yhdysvaltain ja EU:n välillä heikkenivät Trumpin valtakaudella.

Lisäksi osapuolet asettivat toisilleen tulleja ja alkoi kauppasota. Trumpin perintönä eurooppalaisten mielikuva Yhdysvalloista muuttui kielteisemmäksi. Luottamus transatlanttisissa suhteissa heikkeni.

Tämä vaikutti tietysti myös Suomeen. Taloudessa oli paljon epävarmuutta ja epävakautta. Talous ei ollut ennakoitavissa. Yritykset eivät pitäneet tästä, ja se haittasi investointeja.

Näkyykö Trumpin perintö Suomen viennissä?

Koivu: Suomen vienti Yhdysvaltoihin on pärjännyt suhteellisen hyvin. Tosin globaaleiden tuotantoketjujen takia on vaikeaa arvioida, minne Suomen viemät tuotteet lopulta päätyvät. Tämä tiedetään vasta vuosien päästä tarkempien tilastojen valmistuessa.

Ennen pandemiaa Suomen vienti veti hyvin vuodesta 2016 alkaen. Pandemia pysäytti positiivisen kehityksen, mutta tuoreet tiedot viittaavat siihen, että suunta on taas ylöspäin.

Pasternak-Jackson: On hyvä muistaa, että yritykset eivät pohdi pelkästään sitä, kuka kulloinkin on presidenttinä.

Monet muut asiat ovat tärkeämpiä, kuten se että Yhdysvallat on maailman suurin kuluttajamarkkina ja koronapandemian aikana juuri yritystoiminnan jatkuvuus nousi merkittävään rooliin.

Tekemämme tutkimus osoittaa, että suurin osa jäsenyrityksistämme uskoo liiketoimintamahdollisuuksien parantuvan Joe Bidenin presidenttikauden aikana.

Selvää kuitenkin on, että Trumpin kauden epävakaus jätti jälkensä myös kauppapolitiikkaan.

Lue seuraavaksi