Hyppää sisältöön

Keskipohjalaisyritykset ovat hakeneet uutta koronatukea vielä laiskasti

Valtionkonttorin toinen tukikierros pyörähti käyntiin joulukuun puolivälissä ja se päättyy 26. helmikuuta. Tukea on hakenut tähän mennessä hieman yli 80 keskipohjalaisyritystä.

Korona on koetellut etenkin ravitsemusalan yrityksiä. Kokkolalaiskahvila oli huhtikuussa 2020 suljettuna koronatilanteen vuoksi. Kuva: Riikka Oosi / Yle

Yritykset ovat hakeneet uutta koronatukea laiskanlaisesti Keski-Pohjanmaalla. Tammikuun loppupuolella valtionkonttorin kustannustukea (siirryt toiseen palveluun) on hakenut 83 maakunnan yritystä. 12 yritystä on saanut myönteisen tukipäätöksen, kun taas 35 hakemusta on hylätty. Loput hakemukset ovat vielä käsittelyssä. Tähän mennessä rahaa on jaettu runsaat 200 000 euroa.

Kokkolanseudun kehitys Oy:n eli KOSEKin yrityskehittäjä Pekka Pohjola kertoo, että tuen hakeminen lähti hyvin liikkeelle Keski-Pohjanmaalla, mutta hidastui sittemmin.

– Kyselyitä siitä meille on tullut hyvin vähän. Huolettaa tietysti, miksei tukea haeta, Pohjola sanoo.

Tuen saamisen kriteerinä on, että yrityksen liikevaihto on laskenut kesä-lokakuussa edellisvuodesta 30 prosenttia koronan vuoksi. Tukea voi myös hakea, jos yrityksen toimialan liikevaihto on laskenut samaan aikaan kymmenen prosenttia. Kustannustuen toimialoihin kuuluvat esimerkiksi hotellit, henkilöstö- ja laitosruokalat sekä osa taiteen ja viihteen aloista.

Pohjola arvioi, että syynä hakuhaluttomuuteen voi olla se, ettei tuen hakemista koeta mielekkääksi. Osalla yrityksistä hakukriteerit eivät myöskään täyty.

– Suosittelisin kyllä kaikkia perehtymään näihin tukimäärityksiin ja hakemaan tukea. Se ei kuitenkaan ole ylitsepääsemätöntä ja meiltä siihen saa apua. Yhteyttä kannattaa ottaa erittäin matalalla kynnyksellä, muistuttaa Pohjola.

Yritysten tilanne erittäin vaihteleva

Pohjola toivoo, että etenkin ravitsemustoiminnan, urheilun sekä tukku- ja vähittäiskaupan toimialoilla intaannuttaisiin hakemaan tukea.

– Siellä koronasta johtuvaa liikevaihdon alenemaa varmasti on. Nythän ollaan suunnilleen hakukauden puolivälissä, eikä aikaa ole hukattavaksi.

Tilanne maakunnan yrityksissä on Pohjolan mukaan erittäin vaihteleva. Osa yrityksistä on voinut kehittää hankalasta tilanteesta huolimatta yritystoimintaansa eteenpäin, mutta toiset ovat kärsineet koronan tuomista rajoituksista suuresti. Koronarokotusten aloittaminen on tuonut valonpilkahduksia talouteenkin.

– Toivotaan, että pääsemme kaikilla mittareilla taloudessa kasvuun vielä tänä vuonna.