1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leipä

Kajaanilaisen leipomon nimi löytyi Lidlin paistopisteestä, samannimisyys aiheutti yrittäjässä tuohtumusta ja asiakkaissa sekaannusta

Kajaanilainen pienyrittäjä ja Lidl myivät hapanjuurileipää samalla nimellä. Yrittäjä sai rekisteröityä nimen itselleen.

leipä
Café Murusen yrittäjä Elina Heikkinen leikkaa Murusen leipää.
Elina Heikkinen leikkaa Murusen leipää kajaanilaisessa leipomo–kahvilassaan. Tammikuusta lähtien Murunen-tuotemerkki on rekisteröity Heikkiselle.Mimmi Nietula / Yle

Kajaanilainen leipomo–kahvila-yrittäjä Elina Heikkinen järkyttyi viime syksynä. Hänen kahvilansa nimi oli otettu käyttöön päivittäistavarajätti Lidlin leipäosastolla. Murunen-paistoleipiä markkinoidaan Lidlissä hapanjuureen leivottuina, paikalla paistettuina leipinä.

Heikkisen yrityksen nimi on kahvila Murunen, ja myös hänen kahvilassaan myydään tuoretta leipää asiakkaille. Pari vuotta sitten Heikkinen rohkaistui leipomaan ensimmäisen leipänsä juurella. Innostus kasvoi siinä määrin, että yrittäjä tuotteisti leipänsä.

Viime syksynä Heikkinen sai puhelun ystävältään. Tämä kysyi, oliko Heikkinen ryhtynyt leipomaan hapanjuurileipää saksalaiselle, kansainvälisesti toimivalle Lidlille.

Näin ei ollut tapahtunut. Hölmistynyt yrittäjä alkoi selvittää, mistä hänen ystävänsä puhui. Asiaan perehdyttyään Heikkinen sai selville, että Lidl oli alkanut myydä Murunen-tuotemerkin alla hapanjuurileipää.

– Ryhdyin selvittelemään, voivatko he käyttää sitä nimeä. Lidlissä todettiin, että heillä ei ole mitään velvoitetta muuttaa tuotemerkkiään, koska sitä ei ole rekisteröity.

Yrittäjä Elina Heikkinen kertoo, mitä ajatteli, kun huomasi saksalaisjätin ryhtyneen myymään leipää samalla nimellä kuin hän.
Café Murusen leipä.
Elina Heikkinen leipoo leipänsä hapanjuureen.Mimmi Nietula / Yle

Samaa kerrotaan Lidlin viestinnästä. Asiaa ei haluta kovin paljoa avata, mutta Lidin viestintäasiantuntija Sanna Mämmi toteaa sähköpostitse näin:

– Olemme olleet jatkuvassa keskusteluyhteydessä pienleipomon yrittäjän kanssa. Keskustelut on käyty hyvässä ja rakentavassa hengessä. On kuitenkin hyvä huomioida, että olemme ottaneet Murunen-nimen käyttöön, vielä kun sitä ei ole kukaan rekisteröinyt. Olemme omasta puolestamme selvittäneet ennen nimen käyttöönottoa, löytyykö sen nimistä tuotetta Patentti- ja rekisterihallituksesta. Tällöin tällaista tuotetta ei ole ollut olemassa.

Mämmi painottaa, että Lidl ei kuitenkaan lähde keskustelemaan asiasta julkisesti.

– Aihe on vielä keskeneräinen ja käsittelemme asiaa asianosaisen yrittäjän kanssa.

Lidlin leipiä luultiin Heikkisen tekemiksi

Elina Heikkinen sai kuulla ympäri Suomen, että Lidlin leipiä oli luultu hänen leipomikseen. Yrittäjä koki sen haittana, koska ihmiset kuvittelivat, että hänen leipäänsä oli ryhdytty myymään Lidlissä.

– Näin ei tietenkään ollut. Lidl olisi voinut keksiä tuotesarjalleen omaperäisemmän nimen.

Café Murusen yrittäjä Elina Heikkinen valmistaa kahvia.
Heikkinen pyörittää leipomo–kahvilaansa Kajaanissa.Mimmi Nietula / Yle

Heikkinen ryhtyi edistämään Murusen tavaramerkin rekisteröintiä.

Hän lähetti hakemuksen Patentti- ja rekisterihallitukseen, ja tammikuussa posti toi yrittäjälle ilouutisia: nyt Murunen on rekisteröity tavaramerkki, eli se on leivonnaistuotteissa vain ja ainoastaan Heikkisen yrityksen käytettävissä.

– Viime viikolla olin Lidliin yhteydessä. Ei ollut puhetta, millä aikataululla nimi otetaan sieltä pois. Heidän on kuitenkin pakko muuttaa se.

Café Murusen yrittäjä Elina Heikkinen kurkottelee porkkanakakkua vitriinistä.
Heikkisen mukaan nimisekaannus Lidlin tuotteiden kanssa on herättänyt hämmennystä hänen asiakkaissaan.Mimmi Nietula / Yle

Patentti- ja rekisterihallituksessa suhtaudutaan varovaisesti yksittäisiin tapauksiin, saati että niitä lähdettäisiin ratkomaan.

Johtava neuvontalakimies Tuulimarja Myllymäki kertoo sähköpostitse, että tavaramerkki on yksinoikeus, joka antaa omistajalle oikeuden kieltää muita elinkeinotoiminnassa käyttämästä samaa tai sekaannusvaaran aiheuttavaa merkkiä samojen tai samankaltaisten tavaroiden yhteydessä.

Tavaramerkin omistaja voi myöntää toisille käyttöoikeuden tavaramerkkiinsä. Viime kädessä tavaramerkkiriidat ratkaisee Suomessa markkinaoikeus.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 24. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Yksi kuva, muuta ei tarvittu: sattuma teki hankolaisesta Mia Nybergistä leipätaiturin, jota seurataan ihastellen ympäri maailman

Leipäjuuresta tuli perheenjäsen, koska moni leipoo vastapainoa kiireiseen arkeen – "Jos haluaa onnistua, leivälle on annettava sielunsa"

Lue seuraavaksi