1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Jouduitko jonottamaan puhelimessa vai pääsitkö netin kautta heti? Kerro, onko kotikunnassasi vaikeaa päästä koronatestiin

THL:n mukaan koronatestausmäärät ovat pudonneet koko maassa tammikuun 2021 aikana. Kerro tässä artikkelissa kokemuksesi, onko koronatestiin helppo vai vaikea päästä.

Koronatestaus
Kuvassa on koronavirustestausta Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.
Osallistu kyselyymme koronatestauksesta.Silja Viitala / Yle

Ihmiset ovat hakeutuneet tänä vuonna koronatesteihin huomattavasti vähemmän kuin joulukuussa 2020. THL ei usko, että syynä olisi koronaväsymys. Testiin pääsyn kriteereitä ei myöskään ole tiukennettu.

Kevättalvella 2020 koronaviruksen testaaminen saattoi torppaantua heti ensimmäiseen puhelinsoittoon ja oirekuvailuun. Nyt tieto viruksesta on lisääntynyt, ja THL:n on neuvonut jo pitkään hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, mutta järjestyykö aika koko maassa helposti ja vähällä vaivalla?

Johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että tammikuun 2021 testauskato on havaittu kauttaaltaan julkisessa terveydenhoidossa koko Suomessa. Laboratoriot ovat kiinnittäneet asiaan huomiota.

– Todennäköisesti syynä on se, että muiden hengitystievirusten kausivaihtelun johdosta oireisia on vähemmän. Syksyllä piikki syntyi, kun ihmiset hakeutuivat oireidensa takia testattaviksi.

Se ei kuitenkaan riitä selittämään koko tammikuun katoa. Testattavien määrä on välillä pudonnut jopa syksyn testimäärien alle.

Onko koronatestiin vaikea päästä?

Yle keräsi kokemuksia koronatestiin päästystä. Kiitos vastauksista. Kyselylomake suljettiin 22.1.2021 klo 10.58.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi