Hyppää sisältöön

Koronarokotukset laajentuneet Itä-Suomessa uusiin väestöryhmiin – varkautelaisen hoivakodin asukas: "Heti päätin ottaa, se on tarpeellinen"

Varkaudessa ensimmäiset hoivakotien asukkaat saivat koronarokotteen tiistaina.

Lempi Uotinen sai tiistaina koronarokotteen Käpykankaan palvelukeskuksessa Varkaudessa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Koronarokotukset ovat laajentuneet uusiin väestöryhmiin Itä-Suomessa. Nyt vuorossa ovat hoivakotien henkilökunta ja niiden asukkaat.

Joissakin pienissä kunnissa rokotuksissa ollaan jo pitkällä, mutta esimerkiksi Varkaudessa ensimmäiset palvelukodin asukkaat saivat rokotteen tiistaina aamulla.

– Heti päätin ottaa, se on tarpeellinen. Jospa se turvaisi meitä sitten, että pysyttäisiin terveenä ja jaksettaisiin eteenpäin, sanoo 87-vuotias Lempi Uotinen Käpykankaan palvelukeskuksesta.

Lähihoitaja Tiina Ihalainen sai koronarokotteen tiistaina. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Rokotteen saanut lähihoitaja Tiina Ihalainen kertoo, ettei rokotteen ottaminen erityisemmin huolestuttanut tai mietityttänyt.

– Ihan innolla otin sen vastaan. Ehkä se vähän jännitti, kun on ihan uudesta rokotteesta kyse, toteaa Ihalainen.

Sairaanhoitaja Sari Särkkä kertoo, että koronarokotteiden antamisessa on useampi työvaihe, joissa pitää olla tarkkana.

– Esimerkiksi influenssarokotteet, nehän ovat valmiita rokotteita, että niihin laitetaan vain neula. Tässä pitää laimentaa, vetää ruiskuihin, neulottaa, eli siinä on monta kohtaa.

Aikataulutus ja viestintä tärkeää

Koronarokotukset ovat terveydenhuollolle pitkä urakka, joka vaatii järjestelemistä ja aikatauluttamista. Tällä hetkellä Varkauden ja Joroisten alueella pystyttäisiin tarvittaessa rokottamaan noin tuhat ihmistä viikossa.

Tahtiin vaikuttavat rokotteen saatavuus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämä rokotusjärjestys.

– Saamme asumispalveluyksiköitten asukkaat sekä työntekijät rokotettua parin-kolmen viikon ajalla kokonaisuudessaan tässä Varkauden ja Joroisten yhteistoiminta-alueella, toteaa Varkauden kaupungin vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Reetta Kettunen.

Kettunen sanoo, että rokottajien määrää on myös mahdollista lisätä, jos tulee tarvetta kiristää tahtia.

– Seuraavaksi vuorossa ovat kehitysvammaiset asukkaat ja työntekijät, sitten yli 70-vuotiaat ja riskiryhmään kuuluvat, ja samalla tietysti limittäin rokotetaan vielä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä, kertoo Kettunen.

Varkauden kaupungin vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Reetta Kettunen sanoo, että rokotustahtia on mahdollista nopeuttaa tarpeen vaatiessa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kettunen arvioi, että yli 70-vuotiaat saadaan rokotettua helmi-maaliskuuhun mennessä.

Kysymysmerkkejäkin on vielä ilmassa, kuten se, millä tahdilla rokotteita saadaan kuntiin jatkossa.

Viestinnällä on iso merkitys rokottamisen onnistumisessa.

– Se, miten kuntalaisia tiedotetaan rokottamisesta ja rokotuksiin tulemisesta, on yksi haaste, pohtii Kettunen.

Lue myös:

Rokotetaanko alle 70-vuotiaat ikäjärjestyksessä, miksi pahimpia epidemia-alueita ei rokoteta ensin? Lue kuusi vastausta rokotusjärjestyksestä

Näin koronarokotuksia annetaan ympäri Suomea – rokotteen saanut teho-osaston sairaanhoitaja: "On tämä aika rankka vuosi ollut monelle"