Hyppää sisältöön

Näin Venäjän rajalla torjutaan nyt koronaa – kolmen viikon testikokeilu alkoi: "Vähän jännittää, että miten tämä menee"

Rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden yhteistyöryhmässä on pohdittu jopa henkilöliikenteen keskittämistä yhdelle raja-asemalle.

Viktor Laidinen oli yksi ensimmäisistä Vaalimaalla koronatestatuista. "On hyvä, että voi testata heti, onko koronaa", hän toteaa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vaalimaan rajanylityspaikalla on tiistaiaamuna hiljaista.

Rajanylittäjille tarjotaan koronatestejä nyt ensimmäistä päivää, ja ensimmäistä asiakasta saadaan odottaa puolentoista tunnin ajan.

– Mielenkiintoista nähdä tämä raja, että kuinka paljon ihmisiä kulkee ja miten tämä toimii. Kyllä vähän jännittää, että miten tämä menee. Parin päivän kuluttua kaikki varmasti sujuu hyvin, pohtii koronaneuvontaa tarjoava sairaanhoitaja Sylva Lallukka sote-kuntayhtymä Kymsotesta.

Kahden Kymsoten työntekijän lisäksi rajalla työskentelee HUSin näytteenottajia. Koronatesti rajanylityspaikalla on vapaaehtoinen ja ilmainen.

Testi ei ole miellyttävä, mutta sinne mennään

Vähän ennen puolta päivää rajanylityspaikalle saapuu kolmihenkinen seurue. Viktor Laidinen ja Juhani Laidinen ovat käyneet Viipurissa, Elena Rita puolestaan Säkkijärvellä.

Tieto juuri alkaneista koronatesteistä on tullut osalle seurueesta yllätyksenä, mutta kaikki ovat päättäneet tarttua tilaisuuteen ja käydä testissä.

– Ei koronatesti mikään miellyttävä ollut, kun tikku työnnetään suoraan nenään ja sen jälkeen alkaa silmät valua, mutta tehtävä se kuitenkin on, Juhani Laidinen toteaa.

Vaalimaan koronatesteissä on kyse kolme viikkoa kestävästä kokeilusta. Testejä otetaan joka päivä kello 10–19.

Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla on puolestaan alkanut kokeilu, jossa henkilöliikenteen rajanylittäjiä velvoitetaan täyttämään yhteystietolomake Suomeen saapuessaan.

Etelä-Karjalan sote-piiri Eksoten ylilääkärin Sami Raasakan mukaan yhteystietojen avulla pyritään selvittämään, miten hyvin säännöllisesti rajan yli matkustavat tuntevat karanteeniohjeet ja noudattavat niitä. Tavoitteena on myös ohjata toistuvasti rajan ylittäviä henkilöitä säännöllisesti koronatestiin.

Laajeneeko testaus?

Koronatestauksen on määrä laajentua Vaalimaalta muille Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille, mutta tarkka ajankohta ei ole vielä Eksoten tiedossa. Koronatestausten aloittamista Nuijamaalla ja Imatralla on väläytetty rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden yhteistyöryhmässä.

– Emme tiedä, milloin se voisi toteutua. Kyse saattaa olla ihan parista viikosta, sanoo yhteistyöryhmään kuuluva Eksoten terveys- ja vanhusten palvelujen johtaja Tuula Karhula.

Karhula sanoo, että paineita koronatesteihin tulee nimenomaan valtioneuvoston puolelta.

– Tietyllä tavalla valmistaudumme parhaillaan testeihin yhdessä HUSin kanssa. Mikäli koronatestit aloitetaan, hoitaa HUS näytteenoton raja-asemilla, sanoo Karhula.

Yhteistyöryhmässä on myös pohdittu henkilöliikenteen ohjaamista kulkemaan yhden Kaakkois-Suomen raja-aseman kautta. Jonkin raja-aseman sulkemistakin on Karhulan mukaan väläytetty.

Karhula muistuttaa, että edellä mainitut ratkaisut koskevat sekä Suomea että Venäjää eivätkä ne ole yksin Suomen viranomaisten päätettävissä.

Eksoten toimialueella sijaitsevien Nuijamaan ja Imatran raja-asemien kautta kulkee päivittäin yhteensä alle 200 henkilöliikenteen matkustajaa. He ovat pääasiassa kaksoiskansalaisia ja henkilöitä, joilla on pysyvä oleskelulupa Suomessa.

Suomen hallitus käsittelee rajaliikenteen mahdollisia lisärajoituksia tämän viikon perjantaina.

Tavoitteena hillitä tartuntoja

Rajanylityspaikkojen toimenpiteillä pyritään estämään koronatartuntojen leviämistä.

Venäjältä Kaakkois-Suomeen tulleiden koronatartuntojen osuus on terveysviranomaisten mukaan vaihdellut. Marraskuussa 2020 sekä Eksote että Kymsote vetosivat asukkaisiinsa Venäjän-matkojen välttämiseksi.

Tällä hetkellä Venäjälta saatujen tartuntojen osuus Kaakkois-Suomen koronatartunnoista ei ole erityisen suuri, kertovat Eksoten Sami Raasakka ja Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Koronavirustilanne on Kymenlaaksossa leviämisvaiheessa ja Etelä-Karjalassa kiihtymisvaiheessa.

Lue lisää: