1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. norppa

Saimaannorpan pesintäoloille kaivataan lisälunta – päätöksiä apukinoksien tarpeesta tehdään lähiaikoina

Apukinoksia on kolattu norpille vuodesta 2014, jonka jälkeen niitä on heikkojen lumiolojen vuoksi kasattu lähes vuosittain.

norppa
Saimaannorppa kurkistaa jäisestä vedestä.
Juha Taskinen

Saimaannorpan pesintäolot kaipaavat vielä lisälunta. Eteläisellä Saimaalla kerrotaan tilanteen olevan parempi, mutta monin paikoin pesintäluodoille odotetaan vielä muutamaa lumipyryä ja kinostavaa tuulta.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela toteaa, että vapaaehtoisten apukinosten kolaajien lähtemisestä kolauspuuhiin tehdään päätöksiä viimeistään tämän kuun lopulla.

– Seurataan tässä viikon verran ja alueellisesti päätetään sitten tammikuun lopussa. Jos tarvitsee tehdä kinoksia, niin tehdään, jos lumisade ja lumipyry hoitaa jollakin alueella kinostamisen, niin sitten ei turhan takia mennä norppien pesimäalueelle.

– Siltä osin tilanne näyttää hyvältä, että myöskin pitkäaikaiset ennusteet ennustavat vanhan hyvän ajan talvea. Sateiden osalta näyttää normaalilta ja lämpötila on kylmempää alkuvaiheessa kuin mitä normaalisti. Ainakin suurelta osin näyttäisi siltä, että apukinoksia ei tarvita koko maalle, ei ainakaan Saimaalle, Koskela toteaa.

Apukinoksia on kolattu norpille vuodesta 2014 alkaen. Viimeksi kaksi vuotta sitten norpille ei tarvittu kolata apukinoksia.

Jos saimaannorpan apukinoksia päädytään tekemään, niiden pitäisi olla valmiina ennen helmikuun puolivälin tienoilla alkavaa synnytysjaksoa.

Lue seuraavaksi