1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Giuseppe Conten hallitus sai luottamuksen tiukan äänestyksen jälkeen Italiassa

Conten keskustavasemmistolainen hallitus ajautui kriisiin, kun entisen pääministerin Matteo Renzin Italia viva -puolue erosi viime viikolla hallituksesta.

Italia
Italian pääministeri Giuseppe Conte
Italian pääministeri Giuseppe Conte ei halua EU:n valvontaa koronaelvytyksen ehtona.Italian pääministerin kanslia / EPA

Italiassa pääministeri Giuseppe Conte on saanut parlamentin ylähuoneen eli senaatin luottamuksen tiukan äänestyksen jälkeen äänin 156–140.

Näin ollen Conten hallitus saa jatkaa toimessaan. Hallitus ei kuitenkaan saanut yli puolia kaikista äänistä (161), joten se ei saanut taakseen täydellistä enemmistöä. 16 edustajaa 321-paikkaisessa senaatissa äänesti tyhjää.

Eilen Conte sai parlamentin alahuoneessa luottamuksen selvin äänin, 321–259.

Conten keskustavasemmistolainen hallitus ajautui kriisiin, kun entisen pääministerin Matteo Renzin Italia viva -puolue erosi viime viikolla hallituksesta. Puolueella oli hallituksessa kaksi ministeriä.

Samalla Conten hallitus menetti enemmistönsä senaatissa. Conte tarvitsikin luottamusäänestyksessä tukea oppositiosta. Contea auttoi se, että Renzin puolueen edustajat jättivät äänestämättä.

Renzi on arvostellut Contea koronakriisin huonosta hoitamisesta. Italia on pahimmin koronasta kärsineitä maita. Yli 83 000 italialaista on kuollut koronaan. Kaikkiaan tartunnan saaneita on yli 2,4 miljoonaa.

Hallituskriisin taustalla ovat myös erimielisyydet EU-tukien käytöstä. Renzi on arvostellut pitkään hallituksen toimia Italian EU:lta saaman yli 200 miljardin euron koronaelvytystuen käytössä.

Lue tästä jutusta, mistä kiistassa on tarkemmin kysymys.

Lisää aiheesta:

Italian pääministeri Conte sai helposti parlamentin alahuoneen luottamuksen

Italiassa kaksi ministeriä erosi – hallitus on vaarassa kaatua jos sopua ei synny

Lue seuraavaksi