Hyppää sisältöön

Esitutkintavankeudessa istuva Aleksei Navalnyi julkaisi videon Vladimir Putinista

Videon nimi on "Palatsi Putinille. Suurimman lahjuksen historia".

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi Himkin poliisiasemalla 18. tammikuuta pidetyssä oikeuden istunnossa, jossa hänet määrättiin 30 vuorokaudeksi esitutkintavankeuteen. Kuva on Navalnyin julkaisemsta videolausunnosta. Kuva: Navalny Press Team / EPA

Venäjällä esitutkintavankeuteen määrätty Aleksei Navalnyi on julkaissut Youtubessa uuden paljastusvideon (siirryt toiseen palveluun). Korruptiosyytösten kohteena videolla on nyt presidentti Vladimir Putin.

Videon nimi on Palatsi Putinille. Suurimman lahjuksen historia.

Navalnyin ryhmän julkaisema video on heidän mukaansa Navalnyin korruptionvastaisen säätiön suurin tutkimus tähän asti. Se käsittelee ylellistä palatsia, joka videon mukaan rakennettiin Putinille. Sisältö on julkaistu myös artikkelina (siirryt toiseen palveluun).

Lähes kahden tunnin mittainen video on jo kerännyt yli 450 000 katsontakertaa Youtubessa.

Video alkaa kehotuksella lähteä osoittamaan mieltä Matrosskaja tišinan esitutkintavankilassa istuvan Navalyin puolesta ensi lauantaina.

Aleksei Navalnyin kannattajat kokoontuivat Himkin poliisiaseman luokse maanantaina osoittamaan tukeaan pidätetylle oppositiopoliitikolle.

Tiukasti vartioitu alue

Videolla käydään ensin läpi Putinin henkilöhistoriaa KGB-upseerista Pietarin kaupunginhallinnon kautta maan johtoon. Navalnyi kertoo videolla muun muassa, että Putin oli Pietarissa sekaantunut Pietarin sataman hämäräbisneksiin.

Sitten Navalnyi esittelee palatsin, joka hänen mukaansa rakennettiin Putinille. Se sijaitsee Etelä-Venäjällä Mustanmeren rannikolla Gelendžikin kaupungin lähellä.

Tästä Putinin palatsiksi väitetystä rakennuksesta on puhuttu julkisuudessa jo aiemmin, mutta Navalnyi pyrkii esittelemään palatsia ja siihen liittyviä kuvioita entistä tarkemmin.

Navalnyi kertoo, että kyseessä asiakirjojen mukaan Venäjän suurin yksityiskoti, sen pinta-ala on 17 691 neliömetriä. Palatsia ja sen ympäristöä on rakennettu jo 15 vuotta, videolla kerrotaan.

Videolla ja verkkoartikkelissa esitellään laajasti palatsin ja sen ympäristön ylellisyyksiä.

– Salaisin ja suojelluin kohde Venäjällä, liioittelematta. Tämä ei ole maaseutuasunto, ei datša, ei residenssi – tämä on kokonainen kaupunki tai pikemminkin kuningaskunta. Täällä on ylitsepääsemättömiä aitoja, oma satama, oma turvallisuuspalvelu, kirkko, oma kulkulupajärjestelmänsä, lentokieltoalue ja jopa oma rajatarkastuspiste, artikkelissa kuvataan.

– Tämä on oma valtionsa Venäjän sisällä, ja tässä valtiossa on yksi ainoa ja vaihtumaton tsaari. Putin.

Navalnyi: Ei ole epäilystäkään todellisesta omistajasta

Sitten videolla käsitellään, miten idea palatsin rakentamisesta syntyi ja miten se rakennettiin. Artikkelin mukaan monimutkaisten omistusjärjestelyjen takana palatsin todellinen omistaja on Putin.

– Liikemiesten talojen yllä ei ole lentokieltoalueita, niitä eivät rakenna [valtion korkeimpia virkamiehiä suojelevan] FSO:n työntekijät ja niitä eivät suojele [turvallisuuspalvelu] FSB:n työntekijät. Liikemiesten talojen edessä ei suljeta merialuetta, jopa kalastusaluksilta. Kenelläkään ei voi olla pienintäkään epäilystä siitä, että tämä on Putinin palatsi, Navalnyi sanoo.

Palatsia rakennetaan ja ylläpidetään kahden valtiollisen yhtiön, öljy-yhtiö Rosneftin ja öljyputkiyhtiö Transneftin laskuun, Navalnyin säätiö kertoo.

Aiheesta aiemmin:

.
.