1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Lapin koronarokotusten tahti riippuu nyt siitä, kuinka paljon rokotteita kuntiin saadaan

Kunnissa on mahdollisuus kasvattaa rokottamisten päivittäistä määrää.

koronarokote
Koronarokote.
Lappiin on jo saatu kaikkia kolmea koronarokotetta.Toni Pitkänen / Yle

Tähän mennessä Lapin kunnissa on rokotettu vajaat kolmetuhatta sote-alan työntekijää ja hoivakodin asukasta, joista Länsi-Pohjassa noin kolmannes.

Rovaniemellä rokotukset ovat alkaneet viime viikolla. Koronarokotuksia varten on perustettu rokotuspiste tyhjillään olevaan Rovaniemen kaupungintaloon.

Kaupungin hoitoyksiköiden henkilökunnan ensimmäisen kierroksen rokotukset ovat loppusuoralla. Täysi vauhti ei kuitenkaan ole vielä päällä, mutta vauhti kiihtyy rokotteiden mukaan.

– Tässä rokotustalossa on laskelma, että 700 henkilöä päivässä, ja jos rokotteita aletaan saada nopeammalla tahdilla ja enemmän, niin kapasiteettia täällä kaupungintalolla on mahdollista nostaa, Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Kaisa Kuusela sanoo.

Riitta Iivari antaa koronarokotetta Mauri Määtäle. Sara Tiirola kirjaa tiedot talteen.
Rokotukset meneillään Rovaniemen kaupungintalossa. Riitta Iivari rokottaa Mauri Määttää, ja Sara Tiirola kirjaa tiedot talteen.Jarmo Honkanen / Yle

Rokotusvauhti kiihtyy Lapissa

Lapissa rokotukset alkoivat vuoden alussa ja ensimmäiseksi rokotettiin keskussairaaloiden kriittisimmät yksiköt, muun muassa tehohoidon ja ensiavun henkilökunta.

Sen jälkeen on rokotteita jaettu myös muihin kuntiin. Lapin sairaanhoitopiirissä viikonloppuun mennessä rokotteita oli jaettu 1 750 eri puolille Lappia.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan rokotteet on myöskin suurella todennäköisyydellä annettu ihmisille, koska rokotteen säilyvyys on rajallinen.

– Tälle viikolle on tilattu 2500 rokotetta ja mahdollisuus on vielä 600–700 rokotetta tämän lisäksi pistää tällä viikolla. Tässä varmaan Rovaniemen kaupunki on keskeisessä roolissa, Broas arvelee.

Tähän mennessä kaikki Lapin rokotteet ovat olleet Pfizer&Biontech -rokotteita.

– On laskettu, että 4 500 rokotetta voitaisiin antaa tämän viikon loppuun mennessä, jolloin tämä ensimmäinen 1-4 ryhmä, olisi rokotettu, Broas lisää.

Tämä tarkoittaa, että akuutteja infektiopotilaita hoitava sote-henkilöstä sekä ympärivuorokautisten hoivayksiköiden henkilöstö ja asukkaat rokotetaan tämän viikon aikana Lapissa.

Sallasta kerrotaan, että heillä tämä vaihe on jo saatu loppuun ja kunnassa on rokotettu 200 henkilöä.

Lapin sairaanhoitopiirin kuntiin on maanantain ja tiistain aikana saatu 4 800 Modernan rokotetta. Niillä rokottaminen aloitetaan saman tien.

Rovaniemellä rokotetaan kaupungin hoitohenkilökuntaa.
Rovaniemen kaupungintalon rokotuspisteessä voidaan nyt rokottaa 700 henkilöä päivässä.Jarmo Honkanen / Yle

Kansalaisten rokotus on aluillaan

Myös Länsi-Pohjan alueella on menossa sama vaihe. Rokotteita on jaettu yhteensä tuhat alueen kaikkiin kuntiin. Lisäksi Pfizer&Biontech -rokotteita on tulossa vielä 2 500 helmikuun loppuun mennessä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan määrä voi kasvaa jos myös Modernan rokotteita saadaan myöhemmin.

Sallan esimerkin perusteella jaossa olevat rokotteet laita vielä kuntia kovin suureen paineeseen.

Vaativin urakka on Rovaniemellä, 1 000 on annettu ja 2 000 rokotetaan vielä lisää viikon aikana. Näistä Modernan rokotteita on noin 2 100, jotka saatiin jo maanantaina kaupungin terveyskeskuksen kylmiöön.

Keskiviikkona aletaan Rovaniemen kaupungintalolla rokottaa yli 80-vuotiaita. Tarkemmat tiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Muiden kuntien ajanvaraustapa voi vaihdella, joten ohjeet kannattaa tarkastaa oman kunnan sivuilta.

Rokotukseen pitää varata aika

Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikön Kaisa Kuuselan mukaan ilman ajanvarausta on paikalle kuitenkin turha tulla. Rokotusajan voi varata kansalaisen sähköisen ajanvarauspalvelun kautta.

– Se on ensisijainen tapa, mutta meille tulee myös puhelinnumero mistä voi varata ajan, jos ei voi sähköistä ajanvarausta käyttää,.

Mikäli saatavien rokotteiden määrä ei selvästi suurene, niin tuplarokotusten vuoksi Lapin rokotukset eivät ole vielä kesään mennessä ohi.

– Jos tätä tahtia tulee rokotteita, niin menisi todella tuonne syksyyn ennen kuin kaikki saadaan rokotettua. Lapin sairaanhoitopiirissä on hieman yli 90 000 rokotettavaa, jos katsotaan aikuisväestöä, infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Tällä hetkellä on voimassa ohjeistus, jonka mukaan alle 16-vuotiaille ei anneta rokotetta, koska nuorten rokottamisesta ei ole riittävästi tietoa. Myöskään raskaana olevia naisia ei rokoteta samasta syystä.

20.1. kello 10.01 Korjattu rokotevalmistaja Pfizerin nimen kirjoitusasu. Jyri J. Taskila on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri.

Lue seuraavaksi