1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen ja Ruotsin raja

Tornionlaakson neuvosto: Rajayhteisön asukkaiden olisi vältettävä tarpeetonta rajanylitystä Suomen ja Ruotsin rajalla

Rajaliikennettä olisi vähennettävä erityisesti Torniossa, jotta kaikki rajanylittäjät voitaisiin ohjata koronatestiin.

Suomen ja Ruotsin raja
Haaparannalta katukuva.
Haaparannalla kahden viikon ilmaantuvuusluku on 1 300 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti.Juuso Stoor / Yle

Tornionlaakson neuvosto kehottaa kaikkia rajayhteisön asukkaita välttämään tarpeetonta rajanylitystä Suomen ja Ruotsin rajalla.

Kehotusta perustellaan koronavirusmuunnoksen leviämisen estämisellä ja rajan yli tapahtuvan välttämättömän työmatkaliikenteen turvaamisella.

Hallitus pyrkii siihen, että kaikki Suomeen tulijat ohjattaisiin koronatestiin. Jotta se olisi mahdollista, on rajaliikenteen määrää vähennettävä.

Neuvosto toteaa, että rajayhteisön jäsenille annettu oikeus ylittää raja ilman suositusta omaehtoisesta karanteenista on helpottanut rajakuntien asukkaiden elämää.

– Pandemiatilanteen nyt muuttuessa tarvitaan meiltä kaikilta yhteistä vastuunkantoa, jotta tautitilanne pysyy hallinnassa ja arkielämämme rajalla toimii mahdollisimman hyvin myös jatkossa, neuvosto vetoaa tiedotteessaan.

Suomen ja Ruotsin väliseen rajayhteisöön kuuluvat Suomen puolella Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio ja Enontekiö. Ruotsin puolella yhteisöön kuuluvat Haaparanta, Pajala, Övertorneå ja Kiiruna.

Tornionlaakson neuvosto kertoo myös kannattavansa esitystä siitä, että rajakuntien asukkaat rokotettaisiin etupainotteisesti, mikä toimisi puskurina viruksen leviämiselle Suomeen Ruotsista.

Pohjois-Ruotsin koronatilanne on huomattavasti vaikeampi kuin Lapissa. Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila pitää Haaparannalla vierailua merkittävänä tartuntariskinä.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lue seuraavaksi