1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssa

Influenssa on kiertänyt tänä talvena pohjalaiset – epidemia jäi vähäiseksi alueella viime vuonnakin

Vain Vaasan sairaanhoitopiirissä on tullut esille muutama influenssatartunta. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä varmistettuja tartuntoja ei ole yhtään.

influenssa
Mies niistää nenäänsä.
Influenssa on kiertänyt kaukaa tänä talvena muutkin kuin vain pohjalaiset. Arkistokuva.Henrietta Hassinen / Yle

Koronaepidemia on taltuttanut influenssan lähes kokonaan pohjalaismaakunnista. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että niiden tietoon ei ole toistaiseksi tullut yhtään varmistettua influenssatartuntaa.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä muutama influenssapotilas.

– Yksittäisiä tapauksia on tullut tämän vuoden puolella. Jo viime keväänä koronaepidemian alkaessa influenssan esiintyminen jäi aika vähäiseksi, ja sama näyttää pätevän tänäkin vuonna, kertoo infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan sairaanhoitopiiristä

Influenssaa ei tule maahan ulkomailta

Influenssaa ei juuri ole muuallakaan Suomessa, ja sama ilmiö pätee maailmanlaajuisesti.

Juha Salonen arvioi, että influenssan taittuminen johtuu ennen kaikkea ihmisten liikkumisten rajoittamisesta ja lentoliikenteen vähäisyydestä. Influenssaa ei tule Suomeen ulkomailta influenssa-alueilta.

– Myös muut hengitystieinfektiot ovat selkeästi vähentyneet, ja se johtuu meidän suojatoimista kuten turvaväleistä, käsien pesusta ja maskin käytöstä, Juha Salonen arvioi.

Helpottaa koronan hoitamista

Influenssa-aallon puuttuminen helpottaa myös koronan hoitamista.

– Aika kiusallista olisi, jos influenssaa esiintyisi yhtä aikaa koronan kanssa. Niiden erottaminen toisistaan on ainakin oireiden perusteella aika hankalaa. Olemme pystyneet keskittymään koronan hoitoon, Juha Salonen sanoo.

Lue täältä Ylen korona-aiheisia uutisia maakunnittain koottuna.

Lue seuraavaksi