1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Donald Trump kehotti jäähyväispuheessaan amerikkalaisia rukoilemaan seuraavan hallinnon puolesta – katso ote videolta

Trump myös totesi tulleensa Washingtoniin "ulkopuolisena", joka ei ollut koskaan toiminut politiikassa.

Yhdysvallat
Trumpin jäähyväispuhe
Trumpin jäähyväispuhe

Väistyvä presidentti Donald Trump kehottaa viimeisessä presidentin videopuheessaan amerikkalaisia rukoilemaan seuraavan hallinnon puolesta. Asia käy ilmi Trumpin videopuheesta myöhään Suomen aikaa tiistaina julkaistulla tallenteella.

Voit katsoa koko videon jäähyväispuheesta tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

– Tällä viikolla virkavalansa vannoo uusi hallinto, ja rukoilemme sen menestystä Amerikan säilyttämisessä turvallisena ja hyvinvoivana, Trump sanoi.

Trump korosti puheessaan myös asioita, joita pitää kautensa saavutuksina. Hän painotti muun muassa olevansa ensimmäinen presidentti vuosikymmeniin, joka "ei aloittanut uusia sotia". Toisaalta Trump korosti kovistelleensa Kiinaa kansainvälisellä areenalla.

– Olemme herättäneet henkiin liittolaisuussuhteemme, ja johdollamme maailman kansakunnat ovat nousseet vastustamaan Kiinaa tavalla, jollaista ei ole koskaan aiemmin nähty.

Trump myös totesi tulleensa Washingtoniin "ulkopuolisena", joka ei ollut koskaan toiminut politiikassa.

– Tiesin, että kansakuntamme mahdollisuudet olivat rajattomat niin kauan, kun laitamme Amerikan ensin, Trump sanoi toistaessaan puheessaan kauttaan määrittäneen iskulauseen.

– Rakensimme maailman mahtavimman talouden, hän lisäsi.

Hän otti myös vahvasti kunniaa Yhdysvaltain talouskasvusta ja kiistellyistä toimistaan Israelin suhteen. Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja puski Israelia rauhansopimuksiin useiden Lähi-idän maan kanssa.

"En ollut vasemmistolainen enkä oikeistolainen", Trump väitti

Puhe oli sovittelevampi kuin Trumpin kaudella on totuttu näkemään. Trump muun muassa kiitti liittolaistaan varapresidentti Mike Penceä, jota hän vielä mollasi muutama viikko sitten, koska tämä ei suostunut Trumpin vaatimuksiin yrittää kumota Trumpin vilpilliseksi väittämä vaalitulos. Mediatietojen mukaan miesten välit ovat olleet sen jälkeen jäätävät.

Puheessaan Trump myös totesi, ettei väkivalta ole ratkaisu, viitaten kongressitalon valtaukseen tammikuun alussa. Trumpia on syytetty laajasti valtauksen lietsomisesta.

Väistyvä presidentti myös sanoi, ettei hänen hallintonsa agenda ollut vasemmistolainen tai oikeistolainen, republikaaninen tai demokraattinen.

Trumpia on syytetty hänen koko kautensa äärioikeiston kanssa flirttailusta. Hän on myös soimannut äärivasemmistoksi katsomiaan tahoja toistuvasti.

Puheensa Trump päätti toteamalla, että paras on vielä edessä.

– Poistun tästä majesteettiselta paikalta lojaalilla ja iloisella sydämellä. Uskon, että maamme ja sen lasten tulevaisuuden kannalta paras on vielä edessä, hän totesi puheensa lopuksi.

Vaikka puheen sävy oli sovittelevampi kuin etenkin viime viikkoina on totuttu kuulemaan, Trump ei viitannut uuteen presidenttiin Joe Bideniin nimeltä.

Biden saapui Washingtoniin

Tiistai oli Trumpin kauden viimeinen kokonainen päivä. Uusi presidentti Biden vannoo virkavalansa huomenna keskiviikkona, ja hänen kerrottiin myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa saapuneen ilmatukikohtaan lähelle Washingtonia.

Ennen lähtöään hän jätti median mukaan liikuttuneet jäähyväiset kotikaupungissaan Delawaressa.

Trump ei aio osallistua Bidenin virkaanastujaisiin, rikkoen näin pitkäaikaista perinnettä. Hän ja hänen vaimonsa Melania Trump eivät ole myöskään kutsuneet Bideneita tutustumiskäynnille Valkoiseen taloon tai toivottaneet näitä muutenkaan tervetulleeksi.

Lue lisää:

Tässä parhaat ja pahimmat puolet Donald Trumpin presidenttikaudesta – 10 seurausta ja kuvat, jotka jäävät historiaan

Trumpin virkasyyteoikeudenkäynti alkaa helmikuun toisella viikolla, Biden soitti ensimmäisen puhelunsa vieraan valtion johtajalle presidenttinä – Yle seuraa

Lue seuraavaksi