1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikuntatilat

Koronan takia suljettujen uimahallien työntekijät valvovat nyt rajoitusten noudattamista Kotkassa – kiertävät lasten liikuntaharjoituksissa

Pääasiassa koronarajoituksia on noudatettu harjoituksissa hyvin, mutta yksittäisiä rikkomuksia on tullut ilmi.

liikuntatilat
KTP Korisjunnujen harjoitukset Langinkosken koulun liikuntasalissa Kotkassa.
Esimerkiksi korisjunnut pääsevät harjoittelemaan, vaikka pelejä ei enintään 10 henkilön rajoituksella saada aikaiseksi. Kuvituskuva.Antro Valo / Yle

Uimahallien työntekijät valvovat nyt koronarajoitusten noudattamista Kotkassa.

Uimavalvojat, asiakasohjaajat ja liikunnanohjaajat kiertävät lasten liikuntaharjoituksissa katsomassa, että niissä toimitaan ohjeiden mukaan. Tämänhetkisten rajoitusten mukaan alle 15-vuotiaiden harrastustoimintaa voidaan järjestää, kunhan paikalla on kerrallaan korkeintaan kymmenen ihmistä.

Lue lisää: Lasten harrastukset sallitaan taas monin paikoin mutta säännöt ovat tiukat – valmentajat miettivät päänsä puhki, kuinka se onnistuu

Kokoontumisrajoituksen lisäksi uimahallien työntekijät valvovat myös harrastustilojen yleisten sääntöjen noudattamista, eli ettei esimerkiksi ovia jätetä auki. Tarvittaessa työntekijät raportoivat havaitsemistaan ongelmista eteenpäin.

– He eivät rupea poliiseiksi, vaan tarvittaessa huomautus tulee meiltä. Valvojat käyvät harjoituksissa säännöllisen epäsäännöllisesti, Kotkan liikuntajohtaja Antti Mattila sanoo.

Kotkan uimahallit suljettiin koronan takia ensimmäisen kerran keväällä 2020 ja uudelleen loppuvuodesta.

Liikaa väkeä

Pääasiassa sääntöjä on noudatettu harjoituksissa hyvin, mutta yksittäisiä rikkomuksia on tullut ilmi.

Harjoituksissa on esimerkiksi oltu hetkellisesti liian isoissa ryhmissä. Iso kenttäalue on voitu jakaa harjoitusten ajaksi kolmeen osaan yli kymmenen hengen harrastajajoukolle, mutta lopussa valmentaja on koonnut kaikki harrastajat yhteen antaakseen palautetta harjoituksista.

– Jos siinä pitää pitkää puhetta, tilanne voi olla myös ulkotiloissa altistava, Antti Mattila sanoo.

Lisäksi tilojen ovia on jätetty auki.

Valvontaa tekee Kotkassa kymmenisen uimahallien työntekijää. Mattilan mukaan seurat ovat suhtautuneet valvontaan myönteisesti, ja annetut huomautukset on otettu auliisti vastaan.

Poikkeuksellinen järjestely

Valvonnan lisäksi uimahallien työntekijät pitävät yllä liikuntatilojen toimintavalmiutta, eli esimerkiksi huolehtivat välineiden toiminnasta. Työntekijät muun muassa varmistavat, että jos uimahallit avataan, desinfiointijärjestelmät toimivat.

– Uimahalleissa ja jäähalleissa on oltava, vaikka siellä ei kävisi ketään. Siellä on esimerkiksi vedenkierrot ja lämmitykset katsottavana, Antti Mattila sanoo.

Mattila arvioi, että Kotkassa tehtävä valvonta on poikkeuksellista, eikä vastaavaa juurikaan ole muualla.

– Helsingissä vastaavaa ehkä tehdään. Kun tiloja on annettu käyttöön, meillä niiden käyttöä myös valvotaan, Mattila sanoo.

Kotkassa on tällä hetkellä seurojen iltakäytössä esimerkiksi yli 20 koulusalia, yhdeksän hallia ja Arto Tolsa -areena.

Lue seuraavaksi