1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueiden kannatus

HS-gallup: Perussuomalaiset noussut Suomen suosituimmaksi puolueeksi

SDP on perussuomalaisten kannoilla.

puolueiden kannatus
Jussi Halla-aho puoluetoimistolla 5.3.2020
Perussuomalaisten kanantus nousi 0,4 prosenttiyksikköä lehden aiemmasta gallupista. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluetoimistolla maaliskuussa 2020.Pekka Tynell / Yle

Oppositiopuolue perussuomalaiset on noussut Suomen suosituimmaksi puolueeksi Helsingin Sanomien tuoreessa kannatusmittauksessa (siirryt toiseen palveluun) 21 prosentin kannatuksella. Puolueen kannatus nousi 0,4 prosenttiyksikköä lehden aiemmasta gallupista.

Seuraavaksi suosituin on pääministeripuolue SDP 20,8 prosentin kannatuksella. Sen kannatus laski 0,6 prosenttiyksikköä aiemmasta mittauksesta.

Kolmanneksi suosituin on oppositiossa istuva kokoomus 16,2 prosentin kannatuksella. Seuraavana ovat hallituksessa istuva keskusta 10,8 prosentin kannatuksella ja vihreät 10,6 prosentin suosiolla.

Kuudenneksi suosituin oli hallituspuolue vasemmistoliitto, jota äänestäisi 7,7 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi suosituin oli niin ikään hallituksessa istuva RKP 4,3 prosentin kannatuksella.

Kristillisdemokraatteja äänestäisi 3,7 prosenttia vastaajista ja nyt-liikettä 2,4 prosenttia.

Haastateltavilta kysyttiin, minkä puoleen tai ryhmittymän ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Kantar TNS:n toteuttamaan mittaukseen osallistui yli 2 600 ihmistä. Sen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kysely toteutettiin puhelimitse 21.12.2020–15.2.2021 välisenä aikana.

Kaikki mittauksen muutokset ovat pieniä ja tutkimuksen virhemarginaaliin mahtuvia.

Lue lisää:

Ylen mittaus: Perussuomalaisilla taas kannatushyppäys, eläkeputken poisto syö SDP:n, mutta ei vasemmistoliiton suosiota

Analyysi: Perussuomalaisten suosion kasvu kertoo suomalaisesta Trump-ilmiöstä

Lue seuraavaksi