1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syntyvyys

Syntyneiden vauvojen määrä kääntyi koronavuonna nousuun – Natalien, Eetun ja 46 450 muun vauvan ensimmäinen vuosi jää aikakirjoihin kummallisuutena

Väkiluku kasvoi vuonna 2020 Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

syntyvyys
Julia Tyynelä ja Eetu-vauva
Julia Tyynelän odotusaikaa leimasi huoli koronan vaikutuksista.Kalle Niskala / Yle

Susanna Seppinen luki joulukuussa 2019 Helsingin naistenklinikalla kännykkänsä näytöltä uutista Kiinasta Wuhanin kaupungista.

– Muistan silloin miettineeni, että kokonainen kaupunki on eristetty, että mennäänköhän tässä nyt vähän äärimmäisyyksiin.

Seppinen oli juuri synnyttänyt esikoisensa, joka sai myöhemmin nimekseen Natalie.

Tilastokeskuksen torstaina julkistettujen ennakkotietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuonna 2020 koko maassa syntyi 46 452 lasta, mikä on 839 lasta enemmän kuin vuonna 2019.

Syntyneiden lasten määrä on laskenut tasaisesti vuodesta 2010 lähtien, mutta viime vuonna se kääntyi taas nousuun.

Wuhanin uutiset vyöryivät pian kaikkialle ja tekivät myös kirkkonummelaisperheen vauvavuodesta kovin toisenlaisen kuin oli alun perin suunniteltu.

Vauvauinnit ja kerhot jäivät väliin, isovanhempia nähtiin vain harvoin ja ainoastaan ulkona, isältä jäi neuvolareissut kokematta, ihmisten tapaaminen jäi vähiin ja vanhempien vapaa-aika oli käytännössä olematonta, kun lasta ei voinut viedä hoitoon. Lisäksi Seppisen aiempi syömishäiriö alkoi muistuttaa olemassaolostaan.

– Raskauskilot tippuivat kevään jälkeen nopeasti, ja sen jälkeen lähti vielä kiloja, joita ei olisi tarvinnut lähteä. Liikunnan ja syömisen avulla olen kai jotenkin alitajuisesti yrittänyt kontrolloida jotain, kun muuta elämää ei ole korona-arjessa voinut itse niin kontrolloida.

Samankaltaisten rajoitusten kanssa vauva-arkea on opetellut poikkeuksellisen suuri joukko: vuonna 2020 syntyvyys kääntyi nousuun ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Synnytysten määrä kasvoi viidessä maakunnassa

Maakunnittaisten ennakkotietojen mukaan väkiluku kasvoi vuonna 2020 Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla. Tärkein syy väestönlisäykseen oli muuttovoitto ulkomailta: maahanmuuttoja oli 19 378 enemmän kuin maastamuuttoja.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa synnytysten määrä kasvoi viime vuonna reilut viisi prosenttia edellisvuodesta. Suurin kasvu on tullut Oulaskankaan alueelta, jossa synnyttäjät yhä useammin valitsevat synnytyspaikaksi Oulun sijaan Kokkolan.

Myös Pietarsaaresta tulee synnyttäjiä Keski-Pohjanmaalle. Taustalla on palveluiden heikentäminen: Pietarsaaren synnytysklinikka lakkautettiin toukokuussa 2014 ja Oulaskankaan joulukuussa 2018.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan naistenklinikan ylilääkärin Charlotta Frostdahlin mukaan synnytysten määrällä on suuri merkitys, kun sairaanhoitopiiri on pieni ja keskussairaalakin pienehkö.

Kun synnytyksiä on paljon, tarvitaan laaja joukko erilaisia hoitoalan ammattilaisia: päivystävä laboratorio, anestesia- ja tehohoitomahdollisuus, päivystävä radiologi ja pehmytpuolen kirurgi. Luonnollisesti pitää olla myös lasten päivystys ja vastasyntyneiden teho-osasto.

– Jos synnytyksiä ei olisi näin paljon, niin olisi ainakin hankalampaa. Se heijastuisi aika moneen paikkaan, toteaa ylilääkäri Charlotta Frostdahl.

Keski-Pohjanmaalla asuva veteliläinen Julia Tyynelä synnytti toisen lapsensa syyskuussa. Keväällä nopeasti kiristynyt koronatilanne aiheutti raskausaikana huolta lapsen hyvinvoinnista, Tyynelä kertoo. Miten se vaikuttaa lapseen, jos itse sairastuu.

Julia Tyynelä ja hevonen.
Hevosharrastus on tuonut voimaa Julia Tyynelän arkeen. - Eetu taisi olla suunnilleen yhdeksän päivän ikäinen, kun olin jo radalla kärryt perässä, hän sanoo.Kalle Niskala / Yle

– Kun keväällä ei vielä tiedetty kovin paljon koronan vaikutuksista, niin kyllähän siitä tietynlainen pelko tuli itselle. Menehtyykö lapsi, jos itse sairastuu.

Koronan vaikutus perhe-elämään mietitytti myös.

– Maataloudessa tehdään aika paljon työtä omalla väellä. Jos oma väki sairastuu, jää paljon töitä tekemättä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi