Hyppää sisältöön

Terrafamen akkukemikaalitehdas sai ympäristöluvan Sotkamossa – tavoitteena tuottaa materiaalia etenkin eurooppalaisiin sähköautoihin ja niiden akkuihin

Toiminnan on tarkoitus alkaa alkuvuoden aikana.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan uuton ja kiteytyksen rakennukset. Arkistokuva. Kuva: Milka Krogerus / Yle

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan Terrafame Oy:n akkukemikaalitehtaalle.

Sotkamossa oleva tehdas saa heti aloittaa toiminnan, vaikka joku valittaisi luvasta. Valitusaikaa on helmikuun loppupuolelle saakka. Ympäristölupa on voimassa toistaiseksi.

Terrafame on valmistellut tehdasta käyttöönottoon viimeisen kuukauden ajan. Toimistusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi Ylelle jo ennen vuodenvaihdetta, että tehtaalla on tarkoitus aloittaa kaupallinen tuotanto huhtikuussa.

– Tavoitteena on nyt viimeistellä meidän käyttöönottotoimenpiteemme ja laitoksen rakentaminen, Lukkaroinen sanoo nyt Ylelle.

Sähköautojen lisääntynyt kysyntä vaikuttaa Sotkamossa erityisesti akkukemikaalitehtaalle rekrytoitavien työntekijöiden määrään.

– Olemme jo nyt rekrynneet 150 henkeä tämän tehtaan operointiin. Terrafamesta on tulossa entistä voimakkaammin erikoiskemikaaliyhtiö.

75 prosenttia yhtiön uusien työpaikkojen määrästä on kemianteollisuuden sektorilla ja noin 25 prosenttia kaivossektorilla, laskee Lukkaroinen.

Matalan hiilijalanjäljen uskotaan kiinnostavan Euroopassa

Akkukemikaalitehtaalla tullaan tuottamaan nikkelisulfaattia, kobolttisulfaattia ja sivutuotteena ammoniumsulfaattia. Raaka-aineena prosessissa käytetään Terrafamen nykyistä päätuotetta nikkeli-kobolttisulfidia.

Nikkelisulfaattia ja kobolttisulfaattia käytetään sähköautojen akkujen valmistuksessa. Sähköautojen määrän ennustetaan tällä vuosikymmenellä monikymmenkertaistuvan.

– Pitkässä juoksussa toivomme, että tämä matalan hiilijalanjäljen tuote on erityisen kiinnostava eurooppalaisille sähköautojen ja akkujen valmistajille, sanoo Lukkaroinen.

Terrafamen akkukemikaalitehtaasta ei yhtiön mukaan juuri aiheudu päästöjä ympäristöön, vaikka siellä on suuret tuotantomäärät

Toimistusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo, että Terrafamesta on tulossa entistä voimakkaammin erikoiskemikaaliyhtiö Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Samalla on myönnetty ympäristölupa ammoniakkiratapihalle ja ammoniakin varastoinnille sekä uudelle happitehtaalle.

Akkukemikaalitehtaasta tulevaa jätettä ei saa laittaa malmikasojen päälle kuten yhtiö toivoi, vaan se pitää käsitellä ja toimittaa muualle käsiteltäväksi tai hyödynnettäväksi.

Akkukemikaalitehtaan prosessissa muodostuvan rautasakan palauttaminen liotuskasoille metallien hyödyntämiseksi on sallittu 31.7.2023 saakka.

Aluehallintovirasto määräsi Terrafamelle 200 000 euron suuruisen vakuuden asianmukaisen jätehuollon varmistamiseksi.

Myös toiminnasta aiheutuvaa melupäästöä on rajoitettu antamalla raja-arvo ympäristömelutasolle. Raja-arvon on alituttava tehdasalueen ympäristön asutuilla kiinteistöillä.

Lue myös:

.
.