Hyppää sisältöön

Migrin tilastot: Suomeen muutetaan useimmiten työn vuoksi – Uusien turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt roimasti

Migri kertoo, että lasten ja nuorten koronatartunnat voivat olla este Suomeen tulolle EU:n sisäisissä siirroissa.

Turvapaikkahakemusten määrä oli viime vuonna alhainen: 3200. Aiempina vuosina niitä jätettiin Maahanmuuttovirastoon yli tuhat enemmän. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Töihin tulo oli jo toista vuotta suosituin syy hakea oleskelulupaa Suomeen. Vuonna 2020 työn perusteella jätettiin yhteensä 8 771 ensimmäistä oleskelulupahakemusta.

Migrin vuoden 2020 tilastot (siirryt toiseen palveluun)kertovat, että muita syitä muuttaa maahamme olivat perhe ja opiskelu.

Myös kausityöntekijöiden eli esimerkiksi maatalouden työntekijöiden ja marjanpoimijoiden määrä jatkoi nousua viime vuonna.

Vielä keväällä pelättiin, että kausityöntekijöiden tulo Suomeen hiipuu koronan ja kiinni olevien rajojen vuoksi. Suomi aloitti kuitenkin pikaisesti kausityövoiman maahantulon tulon turvaavat toimet.

Kun mukaan lasketaan kausityötodistuksella Suomeen töihin saapuvat työntekijät, työ oli peruste 20 117 lupaan.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen ennakoi Suomeen töiden perässä muuttavien määrän kasvua myös tulevaisuudessa.

– Yksi tämän vuoden tavoitteista on, että saavutamme erityisasiantuntijoiden, startup-yrittäjien ja heidän perheenjäsenten luvissa kahden viikon käsittelyajan vuoden 2021 aikana.

.

- Ennakoimme työperusteisen maahanmuuton kasvavan myös tulevaisuudessa ja sen takia on tärkeää, että oleskelulupien käsittely on sujuvaa, kertoo ylijohtaja Jari Kähkönen. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Uusia turvapaikanhakijoita aiempaa vähemmän korona-vuonna

Viime vuonna uusien turvapaikanhakijoiden määrä jäi aiempia vuosia pienemmäksi. Turvapaikkahakemuksia jätettiin 3 209. Näistä suurin osa oli uusintahakemuksia, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

– Turvapaikkahakemuksissa suurimmaksi lähtömaaksi nousi Välimeren siirtojen myötä Afganistan.

Turvapaikkahakemusten määrä laski viime vuonna 4550:stä yli tuhannella. Ero hakijoiden määrissä on huima, jos lukuja vertaa vielä vuoteen 2015, jolloin Suomeen saapui turvapaikanhakijoita kaikkiaan 32 477

Uusintahakemuksia turvapaikan saamiseksi jättivät eniten irakilaiset.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Maahanmuuttoviraston edessä vuonna 2017. Kuva: Yle

Suomeen tuli viime vuonna myös alaikäisiä turvapaikanhakijoita Välimeren maiden sisäisinä siirtoina. Migri valmistelee parhaillaan lisää siirtoja Kreikan, Maltan ja Italian kanssa.

Yle kysyi Migrin turvapaikkayksikön johtajalta Antti Lehtiseltä, voiko lapsen tai nuoren saama COVID-tartunta olla este sisäiselle siirrolle Suomeen.

– Kyllä korona otetaan huomioon, kun näitä siirtoja tehdään Suomeen. Lähtömaassa todettu tartunta voi olla este ja siirtää hakemusta. Myös Suomessa näille ihmisille tehdään testaus, ja heidät asetetaan tarvittaessa karanteeniin.

Irakilaiset ohittivat venäläiset kansalaisuushakemuksissa

Irakin kansalaiset jättivät viime vuonna eniten Suomen kansalaisuushakemuksia.

Irakilaisten hakemuksia oli nyt ensimmäistä kertaa enemmän kuin venäläisten, jotka ovat olleet vuosien ajan suurin Suomen kansalaisuutta hakenut ryhmä, kertoo lupa- ja kansalaisuusyksikön vastuualueen johtaja Pauliina Helminen.

– Suomen kansalaisuutta hakevat nyt erityisesti vuonna 2015 syksyllä Suomeen saapuneet, kansainvälistä suojelua saaneet turvapaikanhakijat.

Kansainvälistä suojelua saaneen täytyy asua Suomessa neljä vuotta ennen kuin hän voi saada Suomen kansalaisuuden.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan 21.1.2021 klo 23.

Lisää aiheesta: