Hyppää sisältöön

Kesätyöntekijöitä palkataan jo viime vuotta enemmän, ennakoi kysely – Särkänniemi varautuu pahimpaan tarjoamalla "vaihtuvan työajan sopimuksia"

Kesätyöpaikkojen määrä romahti koronakesänä finanssikriisin tasolle EK:n yrityskyselyn mukaan. Tänä kesänä tilannetta ei saisi hankaloittaa rajoituksilla, jotka "vaikeuttavat enemmän kuin tilanne vaatii".

"Töitä olisi hyvä saada kesäksi, mutta onhan tämä koronatilanne vähän hankala", toteaa fysioterapeutiksi TAMKissa opiskeleva Sanna Hampinen. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Maassa on lunta, mutta haku on auki!

Esimerkiksi ikoniset kesätyöllistäjät, Linnanmäen ja Särkänniemen huvipuistot ovat jo aloittaneet kesätyöntekijöiden rekrytoinnin tulevalle kesälle.

Särkänniemen haku avautui maanantaina ja reilussa vuorokaudessa hakemuksia oli tullut jo noin 300, kertoo Särkänniemen operatiivinen johtaja Tiia Ojansivu. Noin tuhatta hakemusta odotellaan, töitä on tarjolla noin 400:lle hakijalle.

– Se on suunnilleen saman verran kuin viimeisen kolmen–neljän vuoden aikana, Ojansivu kuvailee.

Särkänniemessä ollaan toiveikkaita, että huvipuisto päästään avaamaan kokonaan ja normaalisti vappuna.

– Viime kesää peilatakseni kaikki meni todella hyvin. Huvipuistossa ei ollut yhtään altistumista. Mutta tautitilanne ratkaisee, miltä tuleva kesä näyttää, Ojansivu sanoo.

Kesätöitä tarjolla viime vuotta enemmän

Elinkeinoelämän keskusliiton kesätyökyselyn perusteella kesätyöpaikkojen määrä on toipumassa viime vuoden alhosta. Kyselyyn vastasi 1 260 EK:n jäsenyritystä. Yhteenlaskettuna ne ovat näillä näkymin tarjoamassa 90 000 kesätyöpaikkaa tänä vuonna.

Viime vuonna kesätöitä oli tarjolla 80 000. Se on iso pudotus pariin koronapandemiaa edeltäneeseen vuoteen verrattuna, jolloin työtä oli EK:n jäsenyrityksissä tarjolla 120 000–130 000 kesätyöläiselle.

– Viimeksi yhtä alhainen lukema on ollut finanssikriisin aikana (2009), kertoo EK:n osaamisesta, digitalisaatiosta ja maahanmuutosta vastaava johtaja Taina Susiluoto.

Taulukko heijastaa EK:n jäsenyritysten kesätyöpaikkojen määrää aiempina vuosina ja tuoreen kyselyn antamaa ennustetta vuodelle 2021. Se ei kerro absoluuttista kesäpestien määrää Suomessa, sillä luvuissa ei ole mukana esimerkiksi julkisen sektorin kesätyöpaikkoja.

EK kannustaa jäsenyrityksiään nostamaan kesätyöpaikkojen määrää 100 000:een. Johtaja Taina Susiluoto myöntää, että tavoite ei ole helppo.

– Mutta siihen on mahdollista päästä, jos rokotukset saadaan toimimaan nopeasti ja jos ei tule sellaisia lisärajoituksia, jotka vaikeuttavat erityisesti ravintola- ja matkailualaa sekä kesätapahtumien järjestämistä enemmän kuin tilanne vaatii.

EK:n Taina Susiluoto kannustaa yrityksiä palkkaamaan myös ulkomaisia korkeakouluopiskelijoita, sillä heistä Suomi voi saada kaipaamiaan kansainvälisiä osaajia tulevaisuudessa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

"Hakemus on jo laitettu, nyt odottelen tulisiko soittoa"

Tampereen ammattikorkeakoulun Teiskontien kampuksen edustalla vastaan tulee biotuote- ja prosessitekniikkaa opiskeleva Annina Ala-Viikari. Kesätyöhakemuksen Ala-Viikari on lähettänyt jo. Vastaanottaja on kemianteollisuuden yritys, jossa hän työskenteli viime kesänäkin.

– Viime kesänä sieltä lupailtiin, että töitä voisi löytyä. Nyt sitten toivotaan, että sieltä soitellaan takaisin.

Koronapandemia ei ole vaikuttanut omaan kesätyötilanteeseen, mutta ikäviäkin kokemuksia on joutunut kuulemaan, arvioi Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Annina Ala-Viikari. Kuva: Matias Väänänen / Yle

TAMKissa viimeistä vuotta rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa opiskelevan Topias Bergiuksen kesäsuunnitelmat ovat vielä hieman auki.

– Todennäköisesti pääsen sinne, missä olen aiemminkin ollut eli YIT:llä täällä Tampereella. Ja sitten se ei toivottavasti jää enää pelkästään kesätyöksi, Bergius toteaa.

Kesätyö on usein samalla työharjoittelu ja siksi erittäin tärkeä, näkee TAMKissa opiskeleva Topias Bergius: "Työharjoittelu on sellainen paikka, jossa kaikki koulussa opittu menee niin sanotusti kaaliin." Kuva: Matias Väänänen / Yle

Fysioterapeutiksi opiskeleva Sanna Hampinen on jo ehtinyt lähettää muutaman kesätyöhakemuksen. Vielä ei ole kuulunut mitään, mutta hakuajatkin ovat vasta alkuvaiheessa, Hampinen toteaa.

Hampinen kertoo katsovansa vähän kaikenlaista työtä: asiakaspalvelua, jota on tehnyt aiemminkin, mutta esimerkiksi myös varastotöitä.

– Olen pyrkinyt katsomaan myös sellaisia paikkoja, joista voisi saada lisätienestiä opintojen oheen.

Särkänniemi varautuu epävarmuuksiin "vaihtuvan työajan sopimuksilla"

Varautuminen koronatilanteen yllätyksiin näkyy Särkänniemessä tulevan kesän työsopimuksissa. Ojansivun mukaan osalle hakijoista tullaan tarjoamaan "vaihtuvan työajan sopimuksia". Periaate on sama kuin nollatuntisopimuksissa.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sovittuja työtunteja on pyöreä nolla, Ojansivu toteaa.

– Eli töitä tarjotaan, kun tulee tarve, esimerkiksi yht'äkkinen kysyntäpiikki ja päästään suurimmasta osasta rajoituksia. Mutta vielä emme pysty sanomaan tarkkaan, paljonko töitä on tarjolla missäkin vaiheessa kesää, Ojansivu pahoittelee.

Ojansivu näkee, että sopimusmallin saama vastaanotto riippunee tulevan kesätyöntekijän omasta tilanteesta ja työn tarpeesta.

– Se voi tulla monelle pettymyksenä ja monelle myös ilahduttavana asiana, kun töitä on mahdollista tehdä silloin, kun itsestä siltä tuntuu. Se on varmasti hakijan omasta elämäntilanteesta kiinni.

Särkänniemen operatiivinen johtaja Tiia Ojansivu aloitti itse oman huvipuistouransa kesätyöntekijänä narunvedossa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

EK toivoo, että yhteiskunta on kesällä auki

EK:n tuoreessa kesätyökyselyssä ei ole menty työsopimusten keston tai muodon tarkkuudelle, johtaja Taina Susiluoto kertoo.

Sen sijaan koronatilanteen epävarmuus ilmenee Susiluodon mukaan siten, että tänä vuonna kesätyöhaut eivät aukeakaan rytinällä heti vuoden alussa vaan ripotellen pitkin kevättä, kun osataan jo ehkä arvioida lähempää kesän koronatilannetta.

Koronakriisi rajoitustoimineen kutisti kesätyöpaikkojen määrää etenkin matkailu- ja ravintola-alalla, huvipuistoissa ja tapahtumissa, EK:n jäsenkyselystä ilmenee. Palvelualat tarjosivat silti reilusti yli puolet viime kesänkin kesätyöpaikoista.

Uusien rajoitusten tehokkuutta ja ajoitusta tulee Susiluodon mukaan pohtia tarkkaan, jotta ylimääräistä rasitetta kesäsesongin järjestämiselle ei synny. Se olisi Susiluodon mukaan tärkeää etenkin ensimmäistä työpaikkaansa hakevien nuorten kannalta, jotta ovi työelämään saadaan auki.

Nyt koronariskejäkin osataan Susiluodon mukaan ennaltaehkäistä työssä jo paremmin kuin viime kesänä, sillä virustilanteen kanssa on jo opeteltu elämään vuosi.