1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Itä-Suomen aluehallintovirasto pitää voimassa tiukat kokoontumisrajoitukset – ministeriö: ravintolarajoituksiin kosketaan aikaisintaan ensi viikolla

Yli 20 ihmisen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

koronavirus
Rollaattorilla kulkeva ihminen kasvomaski kasvoilla Kuopion keskustassa.
Koronatilanne on viime päivinä vaikeutunut erityisesti Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa kokoontumisrajoituksia. Kaikki yli 20 ihmisen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Päätös on voimassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella eli Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien kunnissa. Määräys on voimassa ajalla 23.1.–22.2.2021.

Päätöksen tavoitteena on ennakoivasti ehkäistä koronaviruksen leviämistä ja tartuntatautitilanteen pahenemista.

– On ymmärrettävää, että tapahtumanjärjestäjillä on taloudellista huolta ja nuoret haluaisivat tavata kavereitaan. Toivoisin kuitenkin, että malttaisimme vielä tsempata, koska meillä on vielä useita uusia rokotteita tulossa ja valoa tunnelin päässä, sanoo terveydenhuoltoyksikön päällikkö Sami Remes Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Joukkoaltistumisten ja taudin leviämisen riski on erityisen suuri kaikissa tilanteissa, joissa suuri joukko ihmisiä kokoontuu ja voi päätyä lähikontaktiin keskenään.

– Tartuntatautilääkärinä olen tuonut esille kaikille kysyjille, että virus ei tiedä sitä, onko tapahtuma aluehallintoviraston määräysvallassa vai ei, kyllä se leviää siellä, missä ihmisiä on koolla, toteaa Remes.

Aluehallintovirasto katsoo, että hyväkin koronatilanne voi muuttua nopeasti. Muuntunut koronavirus voi aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn.

– Siksi emme voi rajoituksia tässä kohtaa lieventää. Tartuntatautilain mukaisesti aluehallintovirasto arvioi tilannetta kuukausittain. Jos uhka katoaa, päätöstä on muutettava, kertoo Remes.

Tartuntatautilaki on voimassa 28. helmikuuta saakka. Sen uudistaminen on meneillään. Lakiesityksessä paikallisille ja alueellisille viranomaisille esitetään nykyistä laajempia oikeuksia rajoittaa yritysten toimintaa epidemiatilanteen niin vaatiessa.

Koronatilanne vaihtelee sairaanhoitopiireittäin

Pohjois-Savossa Kuopio ja Siilinjärvi siirtyivät epidemian kiihtymisvaiheeseen maanantaina. Useissa kouluissa on todettu koronatartuntoja ja altistumisia viime päivinä. Muut maakunnan paikkakunnat ovat perustasolla.

Etelä-Savossa koronaepidemia on keskiviikkona siirtynyt perustasolle sote-kuntayhtymä Essoten alueella. Tartuntojen määrä ja sitä myötä alueellinen ilmaantuvuusluku ovat pudonneet niin paljon, että alueellisen tartuntatautien torjunnan ja varautumisen yhteistyöryhmä katsoo alueen olevan perusvaiheessa. Itä-Savon sairaanhoitopiirin alue on ollut pitkään epidemian perustasolla.

Pohjois-Karjala on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa, mutta koronatilanne on rauhoittunut viime viikkoina.

Sairaanhoitopiirien epidemiatilannetta voi seurata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päätöstä tehdessään ottanut huomioon sekä sosiaali- ja terveysministeriön että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjauksen, että alueensa sairaanhoitopiirien kokonaisarviot alueiden tilanteesta sekä yhteistyöryhmien eli koronanyrkkien suositukset torjuntatoimista.

Ravintolarajoitukset todennäköisesti perjantaina hallituksen pöydällä

Ravintoloita koskevat rajoitukset on määritelty asetuksessa, joka on voimassa 28. helmikuuta saakka (siirryt toiseen palveluun). Asetus annettiin joulukuussa, joten se heijastelee vielä loppuvuoden epidemiatilannetta.

Todennäköistä on, että hallitus keskustelee perjantaina rajatilanteen lisäksi myös ravintolarajoituksista.

– Asetuksesta ei tehdä vielä tällä viikolla uusia päätöksiä, mutta ensi viikolla tilanne voi olla toinen, toteaa hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Perustuslakivaliokunta totesi lokakuussa 2020, että asetuksella ei voi rajoittaa kaikkien ravintoloiden toimintaa eri puolilla maata, vaan rajoitukset on perusteltava alueittain ja ravintolatyypeittäin. Vielä keväällä 2020 eduskunta hyväksyi pääsäännöksi, että koko maan ravintoloita säädeltiin samalla tavalla.

Itä-Suomessa voimassa olevat ravintolarajoitukset

Pohjois-Savossa sekä Etelä-Savon kunnista Enonkoskella, Rantasalmella, Savonlinnassa ja Sulkavalla ravintoloissa anniskelu on sallittu kello 9–24.

Anniskelun saa aloittaa kello 7, jos lupaviranomainen on myöntänyt jatkoaikaluvan. Alkoholijuomien nauttiminen on sallittu yhden tunnin ajan anniskeluajan päättymisen jälkeen.

Yökerhojen, pubien ja baarien aukiolo on sallittu yöllä kello 1 saakka, mutta ravintola voi avata ovensa jälleen yöllä kello 2. Ravintola tulee siis sulkea asiakkailta yhden tunnin ajaksi. Ruokaravintoloita, pitserioita ja kahviloita tämä aukiolorajoitus ei koske.

Koko Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savon kunnista Hirvensalmella, Juvalla, Kangasniemellä, Mikkelissä Mäntyharjussa, Pertunmaalla, Puumalassa ja Pieksämäellä anniskelu on sallittu kello 9–22.

Anniskelun saa aloittaa kello 7, jos lupaviranomainen on myöntänyt jatkoaikaluvan. Alkoholijuomien nauttiminen on sallittu yhden tunnin ajan anniskeluajan päättymisen jälkeen.

Yökerhoissa, pubeissa ja baareissa aukiolo on sallittu kello 23 saakka ja sallittu asiakaspaikkamäärä on enintään puolet anniskeluluvassa määritellyistä asiakaspaikoista. Ravintola pitää sulkea asiakkailta kello 23 alkaen vähintään tunniksi.

Muissa ravintoloissa, kuten pitserioissa ja ruokaravintoloissa, aukiolo on sallittu kello 24 saakka ja sallittu asiakaspaikkamäärä on enintään kolme neljäsosaa anniskeluluvassa määritellyistä asiakaspaikoista. Ravintolan tulee sulkea asiakkailta kello 24 alkaen vähintään yhden tunnin ajaksi.

Ravintolat ovat Itä-Suomessa noudattaneet rajoituksia hyvin. Itä-Suomen aluehallintovirastolle on tullut hyvin vähän ilmoituksia epäillyistä rikkomuksista.

Lue myös:

Pohjois-Savon koronatilanne

Pohjois-Karjalan koronatilanne

Etelä-Savon koronatilanne

Lue seuraavaksi