1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Lisää veroja rikkaille, investointeja ympäristöteknologiaan – Millaista talouspolitiikkaa Joe Bidenilta odotetaan?

Bidenin elvystyspaketin uskotaan edistävän myös Suomen vientiä.

Yhdysvallat
New Yorkin Herald Squarella kulki kävelijöitä tammikuun alussa.
Ihmisiä ostoksilla New Yorkissa tammikuun alussa.Angela Weiss / AFP

Koronaviruksen kuriin saamisen lisäksi tänään virassaan aloittavaa Joe Bidenia odottavat valtavat talouspoliittiset haasteet.

Yhdysvalloissa on yli 10 miljoonaa työtöntä, ja bruttokansantuote laski viime vuonna arviolta neljä prosenttia. Yhä pahentuneen koronakriisin johdosta kuluttajien luottamus talouteen on edelleen alamaissa.

Presidentti Donald Trump ajoi Yhdysvallat kauppasotaan Kiinan kanssa ja heikensi monenkeskeisen kauppapoliittiseen yhteistyön edellytyksiä protektionistisella politiikallaan.

Biden on luvannut monilta osin päinvastaista talouspolitiikkaa Trumpiin verrattuna. Demokraattien saatua haltuunsa kongressin ylä- ja alahuoneet on Bidenilla myös mahdollisuus toteuttaa sitä.

Kaikessa Biden ei kuitenkaan eroa Trumpista.

Kauppapolitiikassa Biden pitää Yhdysvaltain puolia, mutta uskoo sääntöihin ja yhteistyöhön

Kauppapolitiikka on yksi näistä. Vaalikampanjan aikana Biden väitti jopa ajavansa Trumpia tiukempaa linjaa esimerkiksi Kiinan suhteen.

Kuten Trump myös Biden korostaa kotimaisen tuotannon ja kotimaisten tuotteiden ostamisen merkitystä ja on valmis myös käyttämään kauppapolitiikkaa tämän saavuttamiseen.

Biden tosin uskoo enemmän porkkanaan kuin keppiin. Rangaistustullien sijaan Biden on korostanut tarvetta investoida tuotantoon siten, että Yhdysvaltain kilpailukyky paranee ja kotimainen tuotanto nousee jälleen kannattavaksi.

– Biden on jo kertonut haluavansa rakentaa positiivisen yhteistyösuhteen liittolaismaihinsa. Hän uskoo monenkeskeiseen yhteistyöhön toisin kuin Trump, Suomen amerikkalaisen kauppakamarin Amcham Finlandin toimitusjohtaja Alexandra Pasternak-Jackson arvioi.

Hänen mukaansa Biden on Trumpia selkeämmin sääntöperäisen kansainvälisen kauppapolitiikan kannalla. Tämä lisää ennakoitavuutta ja helpottaa siten yritysten toimintaa.

Joe Biden puhuu Delawaressa.
Joe Biden puhui Delawaressa sijaitsevassa sotilastukikohdassa 19. tammikuuta.Chip Somodevilla / AFP

Siinä missä Trump suhtautui epäilevästi Maailman kauppajärjestön WTO:n toimintaan, on Biden luvannut Yhdysvaltain noudattavan kansainvälisesti sovittuja sääntöjä.

Trumpin kaudella Yhdysvallat vetäytyi monista kauppasopimuksista tai neuvotteli ne Yhdysvaltain kannalta paremmiksi. Tyyli oli aggressiivinen, ja tulleja käytettiin keinona parempien sopimuksien aikaansaamiseksi.

Pasternak-Jackson kuitenkin muistuttaa, että vaatimukset uudistaa WTO:n toimintaa alkoivat jo presidentti Obaman kaudella, eikä kyseessä siis ole pelkästään Trumpin ajama politiikka.

Pasternak-Jackson uskoo silti, että osa näistä "keinotekoisista" tulleista tullaan Bidenin kaudella poistamaan. Hän korostaa, että esimerkiksi Yhdysvaltain ja EU:n väliset kiistat lentokoneteollisuudesta ja digiveroista eivät poistu mihinkään.

Hän lisää uskovansa, että Bidenin kauppapolitiikka Venäjän suhteen tulee olemaan Trumpia tiukempaa, mikä puolestaan saattaa olla haitaksi suomalaisyrityksille.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ei usko suuriin mullistuksiin kauppapolitiikassa.

– En odota mitään nopeita lottovoittoja. Biden on vaalipuheissaan luvannut amerikkalaisille työntekijöille paljon hyvää ja kaunista. Tämä ei ole välttämättä eurooppalaisen työntekijän etu, hän sanoo.

Biden aikoo lisätä veroja yrityksille ja varakkaille

Veropolitiikassa Trumpin ja Bidenin erot nousevat selvemmin esiin. Siinä missä Trump alensi sekä henkilö- että yritysverotusta, on Biden luvannut korottaa kumpaakin.

Biden lupaa nostaa yritysten veroprosentin 21:stä 28:aan, kun ennen Trumpia se oli 35 prosenttia.

Henkilöverotuksen osalta Biden puolestaan aikoo nostaa yli 400 000 dollaria vuodessa ansaitsevien veroja, mutta lupaa, että tätä alemmissa tuloluokissa veroihin ei kosketa.

– Kokonaisuutena Bidenin veropolitiikka on varsin maltillista, ja hän on poliittisen keskitien kulkija. Vaikka republikaanit vastustavat veronkorotuksia, oli heille helpotus, ettei Biden korottanut veroja samalle tasolle kuin mitä ne olivat Trumpia ennen, Pasternak-Jackson arvioi.

Bidenin veronkorotukset koskisivat noin alle kahta prosenttia amerikkalaisista, tosin tällä joukolla on varallisuutta paljon kokoaan enemmän.

Alexandria Ocasio-Cortez puhuu.
Demokraattien nouseva tähti Alexandria Ocasio-Cortez edustaa puolueen vasemmistosiipeä. Arkistokuva helmikuulta 2019.Shawn Thew / EPA

Bidenin puheissa korostuu usein tavallisten työtä tekevien amerikkalaisten ihannointi samalla kun varallisuuden keskittyminen muutamien superrikkaiden käsiin saa Bidenilta haukkuja.

Veronkorotukset varakkaille ovat mieleen demokraattipuolueen vasemmistosiivelle, jonka näkyvyys on viime vuosina kasvanut.

– Bidenia kohtaan kohdistuvat merkittävät paineet puolueen vasemmistosiivestä. Toisaalta republikaanit ovat siirtyneet teekutsuliikkeen ja Trumpin myötä selvästi oikealle, mikä tarjoaa demokraateille mahdollisuuden siirtyä kohti poliittista keskustaa, Pasternak-Jackson uskoo.

Hän muistuttaa, että suurin osa amerikkalaisista ajattelee maltillisesti ja on lähellä keskustaa. Pasternak-Jackson ei usko, että Biden ja demokraattinen puolue tässä tilanteessa haluavat profiloitua liian kauas vasemmalle.

Bidenilla on historiallisen suuri paine luoda työpaikkoja

Bidenin suurin haaste koronapandemian lisäksi tulee olemaan talouden kääntäminen jälleen kasvuun, ja tätä kautta työpaikkojen synnyttäminen.

Työtä pitäisi löytää yli 10 miljoonalle amerikkalaiselle. Luku on suurempi kuin yhdelläkään presidentillä pitkään aikaan, The Washington Post -sanomalehti arvioi. (siirryt toiseen palveluun)

Biden aikoo elvyttää kovalla velkavivulla ja kaavailee esittelevänsä heti ensi töikseen valtavan lähes kahden biljoonan eli 2 000 miljardin dollarin elvytyspaketin.

Alexandra Pasternak-Jackson, toimitusjohtaja, Amcham Finland
Suomen amerikkalaisen kauppakamarin Amcham Finlandin toimitusjohtaja Alexandra Pasternak-Jackson.Berislav Jurišić / Yle

Osa elvytyksestä suuntautuu koronapandemian haittavaikutuksien torjuntaan ja hätäapuun, mutta osa on myös tulevaisuuteen katsovaa.

Biden haluaa investoida perinteiseen infrastruktuuriin kuten teihin, siltoihin ja sähköverkkoon, mutta aikoo tämän lisäksi panostaa myös ympäristöystävälliseen teknologiaan, jota hän pitää tulevaisuuden alana.

Biden on sanonut palauttavansa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimukseen ja tekevänsä maasta hiilineutraalin vuoteen 2050 mennessä.

Tämän lisäksi Biden aikoo panostaa terveydenhuollon ja koulutuksen laadun parantamiseen.

Tuuli Koivu pitää Bidenin elvytyspakettia merkittävänä.

– Bidenin johdolla demokraatit lähtevät elvyttämään taloutta voimakkaammin kuin osattiin odottaa, hän arvioi.

Bidenin talouspolitiikka on Suomelle hyväksi

Bidenin elvytysohjelma tarjoaa mahdollisuuksia myös Suomen viennille, uskovat sekä Pasternak-Jackson että Koivu.

Suomella on heidän mukaansa paljon osaamista juuri niillä aloilla, joihin Bidenin elvytysohjelma keskittyy.

– Vihreä teknologia, terveysteknologia ja korkean teknologiatason valmistava teollisuus, Pasternak-Jackson luettelee aloja, joissa Suomesta löytyy amerikkalaisia kiinnostavaa osaamista.

Hän myös ennustaa, että Bidenin hallinto tulee helpottamaan työperäistä maahanmuuttoa ja yrittäjien viisumien saamista, mikä osaltaan hyödyttää Suomen vientiä Yhdysvaltoihin.

Tuulivoimala
Tuulivoimayhtiö Ilmatar rakentaa uutta tuulipuistoa Jurvan Rasakankaalle.Ilmatar

Yhdysvallat on EU:n jälkeen merkittävin vientimarkkina Suomelle, joten hyödyt saattavat olla merkittäviä.

Samalla Pasternak-Jackson kuitenkin muistuttaa, ettei presidentti yksin ohjaa sitä, miten talous kehittyy.

– Suomessa minulta kysytään usein "mitä Biden tekee taloudelle", vaikka tosiasiassa ne ovat yritykset, jotka luovat työpaikkoja ja investoivat. Paljon on siis kiinni siitä, millainen on vallitseva taloudellinen ilmapiiri, hän uskoo.

Pasternak-Jacksonin mukaan Yhdysvaltain talous on jo toipumassa ja kasvunäkymät ovat hyvät, kunhan koronapandemia saadaan kuriin.

Lue seuraavaksi