Hyppää sisältöön

Alibaba-verkkokauppajätin perustaja palasi julkisuuteen - katoamista ihmetelty kuukausia

Julkaistulla videolla kiinalaismiljardööri tapaa opettajia etänä.

Verkkokauppa Alibaban perustaja Jack Ma on Aasian rikkaimpia ihmisiä. Kuva on otettu Pariisissa toukokuussa 2019. Kuva: Henri Szwarc / AOP

Kiinalaisen verkkokaupan Alibaban perustaja on nähty ensimmäistä kertaa julkisuudessa sitten lokakuun. Kiinassa keskiviikkona julkaistulla videolla Jack Ma keskustelee opettajaryhmän kanssa.

Ma on Aasian rikkaimpia ihmisiä. Hänen varallisuutensa arvoksi on arvioitu 58 miljardia dollaria eli vajaat 50 miljardia euroa. Hän vetäytyi toissa vuonna sivuun Alibaban johdosta.

Sekä Alibaba että Man perustama säätiö vahvistivat, että englanninopettajana aiemmin toiminut Ma osallistui virtuaalikokoukseen keskiviikkona. Enempää asiaa ei kommentoitu. Videolta ei käy ilmi, missä Ma tarkalleen on.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ma kiitti videolla Kiinan pyrkimyksiä köyhyyden vähentämiseksi, ja lupasi auttaa erityisesti maaseudun opettajia.

Videolla on myös kuvamateriaalia Man vierailusta koululla Hangzhoussa Shanghain lounaispuolella. Ajankohdaksi kerrotaan 10. tammikuuta.

Lue myös: Kirjeenvaihtajalta: Kiinalaismiljardööri Jack Ma katosi, eikä hänestä sovi nyt puhua

Taustalla kritiikkiä hallintoa kohtaan

Alibaban osakkeet lähtivät hurjaan nousuun pörssissä videon julkaisun jälkeen. Ma nähtiin edellisen kerran julkisuudessa Shanghaissa lokakuun lopulla, kun hän arvosteli tiukasti Kiinan taloussääntelyä. Pian sen jälkeen viranomaiset estivät Man konserniin kuuluvan finanssiyhtiön listautumisen pörssiin.

Spekulaatiot julkisuudessa aiemmin viihtyneen Man olinpaikasta kiihtyivät tammikuussa entisestään. Man tuomaroimaan tosi-tv-ohjelmaan hankittiin uusi ihminen hänen tilalleen, ja samaan aikaan Kiinan hallinto on lisännyt Man liiketoimia haittaavaa sääntelyä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin aiheesta:

Alibaban johtaja Jack Ma katosi julkisuudesta – Kritisoi katoamisensa alla Kiinan sääntelyä ja pankkeja

Alibaban perustaja jälleen Kiinan rikkain – IT-mogulien omaisuus kasvoi koronan kirittäessä verkkokauppaa 20.10.2020

Avokätinen kiinalaismiljardööri Jack Ma on lähettänyt miljoonia kasvomaskeja maailmalle – samalla puhdistuu myös Kiinan koronamaine 27.4.2020