1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salpausselän kisat

Salpausselän kisat pidetään omassa kuplassa, yleisöä ei haluta edes ladun varteen – katso, miten kisakupla toimii

Tänä vuonna Salpausselän kisat järjestetään ilman yleisöä koronapandemian vuoksi.

Salpausselän kisat
Hiihtäjiä ja mediaa kisamontussa sumuisena päivänä, katsomon penkit ovat tyhjinä
Millainen on Salpausselän kisojen koronakupla ja miten kisatunnelma syntyy ilman yleisöä? Haastattelussa Salppuri oy: toimitusjohtaja Ismo Hämäläinen ja Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Marvaila.

Salpausselän kisat ovat alkaneet Lahden urheilukeskuksessa. Musiikki ja kenttäkuulutukset raikaavat kisamontussa, mutta yleisöä ei näy. Katsomossa penkit pönöttävät tyhjillään. Makkaranmyyjät, kaljateltat ja yleinen karnevaalitunnelma puuttuu.

Paikalla on urheilijoiden ja muiden joukkueisiin kuuluvien ihmisten lisäksi järjestäjiä ja mediaa. Turvajärjestelyt ovat kaikille tiukat. Jokaiselta kisakeskukseen tulevalta vaadittiin etukäteen negatiivinen koronatestin tulos.

Salppuri oy:n toimitusjohtaja Ismo Hämäläisen mukaan tänä vuonna Salpausselällä toimitaan täysin terveysturvallisuuden ehdoilla.

– Tilanne on nyt tämä, mutta uskon, että saamme järjestettyä hyvän urheilutapahtuman.

Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Marvaila uskoo, että kisatunnelma saadaan välitettyä kotikatsomoihin television ja radion kautta.

– Toivottavasti ihmiset kannustavat kotisohvalla urheilijoita parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Se on kuitenkin urheilijoille se juttu.

Yleisöä on kehotettu pysymään poissa myös ladun varresta. Viranomaisten lisäksi ladun varsia valvovat kisaorganisaation vapaaehtoiset, jotka ovat jalkautuneet niille paikoille, joissa katsojia on yleensä ollut.

– Jos tilanne vaatii, niin ladun varresta kehotetaan katsojia ystävällisesti siirtymään muualle, toteaa Marvaila.

Urheilijat saavat liikkua hotelliin ja kisa-alueelle

Urheilijoilla ja muilla maailmancupin karavaanin mukana liikkuvilla on tiukat ohjeet, joiden avulla pyritään välttämään koronan leviäminen. Kaikkien olinpaikkaa seurataan koronapandemian takia kehitetyn FIS Passport -tietokannan avulla. Aamuisin järjestetään terveystestaukset.

Tietyissä hotelleissa asuu pääasiassa joukkueita. Ruokailut järjestetään tarkan protokollan mukaan, samoin siirtymiset hotellilta urheilukeskukseen.

Järjestäjät uskovat kuplan toimivan Lahdessa, mutta Janne Marvaila myöntää, että jokaisen urheilijan perässä ei voida kulkea. Vastuu jää viime kädessä joukkueille.

– Jokaisessa kokouksessa joukkueenjohtajien kanssa painotetaan, että johtaja huolehtii oman joukkueen pysymisestä kuplassa. Tämä on urheilijoiden elinkeino, joten he haluavat pitää huolta systeemin toimivuudesta.

Oman riskinsä tuo noin 700 vapaaehtoista talkoolaista. Heidät on jaettu kahteen ryhmään. Osa talkoolaisista on niin sanottuja punaisia, jotka ovat samassa kuplassa urheilijoiden kanssa. Sitten on heitä, jotka eivät ole kuplassa.

– Ryhmät pidetään erillään. Kisakeskuksen tiloissakin yläkerran käytävässä on ovi eri ryhmien välissä. Jos pitää hakea jotain tavaraa, ne toimitetaan turvajärjestelyin.

Verkkoaidan takaa kuvattu tyhjä katsomo ja kisamontussa näkyy hiihtäjiä
Lumen ansiosta kisapuitteet ovat kunnossa, mutta katsomot ammottavat tyhjinä. Juha-Petri Koponen / Yle

Salpausselän kisaorganisaatio myi etukäteen virtuaalisia kisalippuja, joilla sai oman kuvansa pahvilakanaan kisakatsomoon. Kannatuslippuja lunastettiin Marvailan mukaan satakunta.

– Myyntiaika oli valitettavan lyhyt, mutta olemme tyytyväisiä ihmisistä, jotka lähtivät tukemaan kisoja.

Salpausselän kilpailut järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa uusi osakeyhtiö Salppuri oy. Toimitusjohtaja Ismo Hämäläinen toteaa, että nyt eletään tietyllä tapaa nollavuotta. Tulorakenne ja kulut on perattu tarkasti läpi.

– Lähdetään nollatilanteesta. Koronapandemia on vaikuttanut sekä tulo- että menopuolelle. Tietyt asiat on ollut pakko jättää pois.

Kilpailuissa eletään Hämäläisen mukaan tarkan euron aikaa. Hän kiittää talkoolaisia, joita ilman kisoja ei olisi tälläkään kertaa.

– He ovat meille elämäneliksiiri.

Satavuotisjuhla nurkan takana

Salpausselän kisat täyttää sata vuotta parin vuoden kuluttua. Historian aikana kilpailut on Lahdessa peruttu kolme kertaa: kerran 1930-luvun alussa ei ollut lunta ja kaksi kertaa kisat jäivät väliin sotien vuoksi.

Marvaila uskoo, että tämän vuoden mittelöt tullaan muistamaan.

– Uskon, että meidät muistetaan myöhemmin siitä, kuinka järjestimme huippuluokan urheilukisat maailman tilanteesta huolimatta.

Kolmen vuoden projekti kohti juhlakisoja on nyt samalla polkaistu käyntiin. Marvaila vakuuttaa, että vuoden 2023 kisoista tulee mahtavat. Samaa mieltä on Ismo Hämäläinen, joka kertoo, että järjestäjillä on huikeita ideoita ja visioita satavuotiskisoihin.

– Mietintämyssy on osittain ollut jo päässä. Näistä asioista puhutaan sitten myöhemmin.

Lahti hakee jälleen MM-kisoja

Edelliset MM-kilpailut järjestettiin Lahdessa 2017. Janne Marvaila toivoo, että Lahdessa hiihdetään maailmanmestaruuksista jälleen 2030-luvun taitteessa.

– MM-kisojen hakuprojektia käynnistellään parin kolmen vuoden kuluttua.

Tällä hetkellä tärkeintä on saada juuri alkaneet kilpailut hienosti maaliin. Molemmat uskovat suomalaisten urheilijoiden menestykseen Salpausselällä.

– Esimerkiksi yhdistetyn urheilijat ovat osoittaneet hienoa nousukuntoa, toteaa Ismo Hämäläinen.

Janne Marvaila jatkaa, että menestystä voi toivoa myös suomalaisille rakkaassa maastohiihdossa.

– Toivotaan, että kun Iivo nyt tulee tauolta, hän pystyy näyttämään.

Osaa lahtelaisista harmittaa se, että tänä talvena yksi Salppurin kisojen kohokohdista jää pois. Ilotulitusta ei nähdä lauantain kisapäivän päätteeksi.

– Ilotulitusta ei kannata tehdä tyhjille katsomoille, vaikka se näkyisikin kaupungille, sanoo Marvaila.

Maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin kisoihin osallistuu 300 urheilijaa yli kahdestakymmenestä maasta. Ulkomailta tulevat joukkueet elävät Lahdessa ja Suomessa "kuplamallin" mukaan, jottei lahtelaisten tai kisajärjestäjien terveysturvallisuus vaarannu.

Lue lisää:

Iivo Niskanen palaa pitkän tauon jälkeen maailmancupiin Lahdessa – tässä Suomen joukkueet Salpausselän kisoihin

Salpausselän kisoille vihreää valoa FIS:ltä

Uusi kisayhtiö Salppuri Oy vauhdittaa tulevia Salpausselän kisoja

Salpausselän kisat saa rinnalleen uuden hiihdon megatapahtuman – Hiihtoliitto vakuuttaa, että Helsinki Ski Weeks ei syö Lahden kisoja

Lue seuraavaksi