1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu- ja liikuntaseurat

Saavatko lapset ja nuoret pelata sarjapelejä vai eivät? Koronasuositukset kilpaurheilusta hämmentävät ja herättävät kysymyksiä

Kyse on tulkinnasta siitä, mitä on lisenssiurheilu. Valtioneuvostolta odotetaan ohjeita lasten ja nuorten harrastamisen rajoittamiseen.

urheilu- ja liikuntaseurat
Tuoleja salibandykentän laidalla eristysnauhan takana
Hallitus neuvottelee lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksista perjantaina.Matias Väänänen / Yle

Saavatko lapset pelata sarjapelejä? Lasten ja nuorten kilpaurheilu ja harrastaminen herättävät hämmennystä monella paikkakunnalla.

Esimerkiksi Pirkanmaalla koronanyrkki kertoi tiistaina, että lasten ja nuorten kilpatoiminta on kielletty, ellei kyse ole ammattilaisurheilusta tai sarjalisenssiurheilusta.

Lähes joka nuorella monessa lajissa on lisenssi kilpailuja varten. Sellainen tarvitaan tavallisia sarjapelejä varten.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tarkensi kuitenkin keskiviikkona, että kyse on opetusministeriön OKM:n tarkoittamasta sarjalisenssiurheilusta.

Koronaohjeissa sanotaan näin "mahdollistetaan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuva ammattilaisurheilu OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminta sekä Olympiakomitean tukiurheilijoiden ja OKM:n apurahaurheilijoiden urheilu."

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Elina Kinnunen sanoo, että kyse on käytännössä SM-tasoisesta nuorten huippu-urheilusta.

Lajiliitot tulkitsevat eri tavoin

Vaikeaksi tulkinnan tekee Kinnusen mukaan myös se, että eri lajiliitot tulkitsevat eri tavoin, mikä on tällaista huippu-urheilua.

Sen sijaan harrastaminen on sallittu enintään kymmenen hengen ryhmissä myös sisätiloissa Pirkanmaalla ja monella muulla alueella.

Tämäkin linjaus on herättänyt kysymyksiä.

– Esimerkiksi jääkiekossa samassa kaukalossa voi harjoitella kaksi kymmenen hengen ryhmää, kunhan ryhmät eivät sotkeennu ja tule enempää kohtaamisia, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand tarkensi tiistaina.

Yleistä hämmennystä herättävät myös suosituksen ja rajoituksen erot. Koronanyrkki antaa suositukset, ja aluehallintovirasto määrää rajoitukset.

Aluehallintoviraston antama kymmenen hengen kokoontumisrajoitus koskee yleisiä tilaisuuksia ja kokoontumisia. Pelit ilman yleisöä eivät ole tapahtumia. Yle kertoi maanantaina, että esimerkiksi salibandypelejä saatetaan käynnistää ilman yleisöä myös aikuisilla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen sanoi Ylelle, että yli kymmenen hengen ryhmissä urheilu ei välttämättä riko tartuntatautilakia.

– Mikäli urheilutoiminta on normaalia, urheiluseuran vakiintunutta harjoittelua, sitä meidän tartuntatautilakiin perustuvat määräyksemme eivät koske, Pukkinen sanoi.

Pukkisen mukaan harjoittelua koskevat kuitenkin sairaanhoitopiirin antamat suositukset. Suosituksia ja kokoontumisrajoituksen ylärajaa toivotaan noudatettavan.

– Ei tauti katso sitä, onko se tilaisuus tai tapahtuma vai vakiintunutta harjoittelutoimintaa, Pukkinen sanoi.

Viikonlopun pelit vielä auki

Ainakin osalla junioreista salibandypelit peruttiin tiistaina koronanyrkin linjauksen perusteella. Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta sanoo, että on vielä auki, pelataanko Pirkanmaalla viikonloppuna sarjapelejä.

Liiton koronaryhmällä oli aamupäivällä palaveri, jossa tilannetta käytiin läpi.

Ilmivallan mielestä Pirkanmaan koronanyrkin tiistainen linjaus oli valitettavan epäselvä. Liitto haluaisi kuulla, miten valtioneuvosto linjaa lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi tiistaina illalla, että hallitus neuvottelee lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksista perjantaina.

– Meidän pitää hallituksena pohtia meidän suosituksia sitä kautta, että lasten ja nuorten osalta kokonaisharkinta tulee toteen, Saarikko sanoi A-studiossa.

Pekka Ilmivallan mukaan lähtökohta on, että paikallisia suosituksia noudatetaan ainakin valtioneuvoston linjaukseen asti.

Paine on kova päästä toimintaa jatkamaan sekä lapsilla ja nuorilla että seuroilla.

– Jos kevät mennään niin, että urheiluseuroissa ei harrasteta, niin moni urheiluseura kaatuu, Ilmivalta sanoo.

Voit keskustella aiheesta 22.1. kello 22. asti.

Lue lisää:

Urheiluseurat aloittavat sarjapelejä suosituksista huolimatta – Avi: laki ei estä, mutta suosituksia kannattaisi noudattaa

Ministeri Saarikko A-studiossa: Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksista neuvotellaan perjantaina

Puolet uusista tartunnoista baareista ja ulkomailta Pirkanmaalla – Yle seurasi koronanyrkin tiedotustilaisuutta

Lue seuraavaksi