1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Epävarmuus nuorten kesätyömarkkinoilla jatkuu tulevanakin kesänä – korona saattaa karsia työpaikkoja

Nuorten työnhakijoiden kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä ja panostaa hakemukseen ja työhaastatteluun.

Kesätyö
Janette Vepsäläinen Prisman kassalla kukkakimppujen kanssa.
Joensuun Prisman palvelupäällikkö Janette Vepsäläinen on opastanut lukuisia nuoria kesätöihin.Heikki Haapalainen / Yle

Kesätyöpaikkojen haku on alkanut monissa yrityksissä, mutta koronan takia paikkoja saattaa olla nuorille aiempaa vähemmän tarjolla.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ei vielä tässä vaiheessa vahvista, montako nuorta he palkkaavat erilaisiin kesätöihin.

– Määrä vahvistuu sitten kun tiedämme tilanteen ja näemme miten pandemia etenee, sanoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kesätyöpaikkoihin on aikaisempina vuosina tullut noin 3500–4000 hakemusta.

– Samaa määrää odottelemme tällekin kesälle. Varsinainen tarve kesätyöntekijöistä on 300:n luokkaa, mutta yleensä palkkaamme satoja nuoria tätä enemmän, kertoo toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Haku PKO:n kesätöihin on jo alkanut ja työpestiä haetaan ainoastaan sähköisesti.

Tarjolla on nuorille sekä lyhyitä tienaa ja tutustu -kesäharjoittelupaikkoja että varsinaisia, pidempiä kesätöitä.

Palkataan ja toivotaan parasta

Yritysten lisäksi nuoria työllistävät perinteisesti kunnat ja kaupungit. Myös siellä seurataan silmä kovana koronatilannetta.

– Suhtaudumme kesään positiivisesti ja toivomme, että saamme työllistettyä nuoria entiseen malliin, sanoo henkilöstön kehittämispäällikkö Päivi Tolvanen Joensuun kaupungilta.

Päivi Tolvanen kaupungintalon portaikossa.
Henkilöstön kehittämispäällikkö Päivi Tolvanen Joensuun kaupungilta kehottaa nuoria lähettämään useita kesätyöhakemuksia. Heikki Haapalainen / Yle

Joensuun kaupunki palkkaa noin 370 nuorta muun muassa puutarhapuolelle, kulttuuri -ja nuorisopalveluihin sekä varhaiskasvatukseen.

– Heitä työllistyy kaupungin omiin työpaikkoihin, kaupungin tuella yrityksiin ja sitten meillä on vielä nuoren yrittäjän tuki esimerkiksi 4H-yrittäjille, luettelee Tolvanen.

Tosin koronatilanne saattaa varjostaa näitäkin työpaikkoja.

– Jos meillä esimerkiksi toimintoja jouduttaisiin sulkemaan tai supistamaan niin toki se saattaa vähentää palkattavien nuorten määrää.

Vaikka tilanne on vielä tässä vaiheessa epävarma, kannattaa nuorten kuitenkin lähettää hakemuksia mahdollisimman moneen paikkaan.

Myös omalla asenteella on merkitystä, muistuttaa lukuisia nuoria työelämään opastanut kaupan alan ammattilainen.

– Tärkeintä on, että nuori on iloinen ja aktiivinen ja että hänellä on aito halu oppia työt ja työtehtävät. Kaiken muun kyllä oppii, vakuuttaa Joensuun Prisman palvelupäällikkö Janette Vepsäläinen.