Hyppää sisältöön

Savonrantalaisen Heikki Nyrhisen koti paloi maan tasalle joulun alla – sadat ihmiset riensivät auttamaan, keräys tuotti lähes 30 000 euroa

Korona on aktivoinut suomalaiset auttamaan. Esimerkiksi Kotimaanavun rahalahjoitukset yli tuplaantuivat viime vuonna.

Savonrantalainen Heikki Nyrhinen on otettu ja kiitollinen perheensä saamasta avusta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Tavallinen arkipäivä Savonrannan Pyyniemessä muuttui kuin taikaiskusta painajaiseksi joulun alla, kun Heikki Nyrhisen suvun reilun parinsadan neliön kokoinen kotitalo syttyi tuleen.

Maan tasalle palaneessa talossa asui kolme sukupolvea. Kaikki ehtivät palon alta ulos, myös perheen kaksi kissaa ja koira.

Savonlinnan seudulla heräsi valtaisa auttamishalu kotinsa menettäneen perheen puolesta.

Tulipaloperheelle kohdistettu Kotimaanavun keräys (siirryt toiseen palveluun) tuotti lähes 28 000 euroa.

– Eihän tätä oikein vieläkään meinaa uskoa todeksi. Apu on ollut valtava helpotus, ilman sitä ei olisi selvitty mitenkään, Nyrhinen sanoo.

Tulipalosta on nyt reilu kuukausi, ja Nyrhinen asustaa toistaiseksi palaneen kotinsa lähellä sijaitsevalla mökillä.

– Alkupäivinä en itse pystynyt hommaamaan mitään. Ei ollut rahaa, ei mitään, pari viikkoa meni ennen kuin sain pankkikortin käyttöön.

Nyrhinen on saanut mökille perustarvikkeita, kuten vaatteita, ruokaa ja astioita. Myös mökin nurkalla ruksuttava aggregaatti bensoineen tuli tarpeeseen.

Heikki Nyrhinen on saanut mökille perustarvikkeita, kuten liinavaatteita ja vaatteita. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Pitkät minuutit palokuntaa odotellessa

Nyrhinen oli käynyt päivällä kolmen lapsensa kanssa järven jäällä luistelemassa ja paistamassa makkarat rannassa. Päivän hämärtyessä he saapuivat kotiin.

Tietokoneella laskuja maksamassa ollut Nyrhinen havahtui takaterassilta tulevaan savuun. Takaovi meni liekkien paineesta rikki, ja talon väki pelastautui etuovesta ulos. Nyrhinen sai talutettua myös 85-vuotiaan isänsä ulos palavasta talosta.

– Takaovesta tuli palovirtaus sisään, kun etuovi aukaistiin. Sen jälkeen ei voinut enää mennä sisälle taloon. Vähissä vaatteissa olimme ulkona: minullakin oli vain kalsarit ja Reino-tossut jalassa.

Palokunnan saapuminen syrjäseudulle tuntui kestävän ikuisuuden.

– Kyllä täällä kaikki vie pidempään. Ehdin jo miettiä, että eivätkö ne tule tänne ollenkaan tai onko hätäpuhelu hukkunut jonnekin.

Pelastusyksiköiden saapuessa paikalle palo oli jo niin pitkällä, että mitään ei pystytty pelastamaan.

Nyrhisten koti tuhoutui täysin.

Savonrantalaisen Heikki Nyrhisen lapsuudenkoti paloi maan tasalle joulun alla. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Mökkielämää ja asumisjärjestelyjä

Suomen Punainen Risti järjesti hätämajoituksen Savonlinnan keskustassa sijaitsevaan hotelliin. Muut perheenjäsenet yöpyivät hotellissa, mutta perheenisä jäi omasta halustaan mökille.

Mökki oli viileä, koska Nyrhinen ei ollut osannut varautua mökkeilyyn. Vuokrakäytössä aiemmin olleen mökin on rakentanut Nyrhisen isä.

– Vaikka koti oli mennyttä, en halunnut lähteä täältä.

Heikki Nyrhinen asuu mökillä alakouluikäisen poikansa kanssa. Kaksi muuta lasta asuvat äitinsä kanssa Savonlinnassa. Nyrhisen isä on palvelutalossa Savonrannan kirkonkylällä ja äiti Rantasalmella Nyrhisen siskon luona.

– Poika halusi itse tulla tänne ja käydä koulua Savonrannalla. Taksi käy aamulla hakemassa pojan mökin pihasta ja tuo iltapäivällä kotiin.

Korona herätti suomalaisten auttamishalun

Savonlinnan seurakunnan diakoniatyöntekijä Marja Mustonen koordinoi Kotimaanavun keräyksiä Savonlinnan seudulla. Kotimaanavun lahjoitukset menevät perille diakoniatyöntekijöiden kautta.

Mustonen kertoo, että koko keräyssumma on korvamerkittynä tulipaloperheelle ja avustukset toteutetaan pitkällä aikavälillä.

– Perhe saa elämiseen kaikkea mitä tarvitsevat: liinavaatteita, ruokaa, huonekaluja. Tällä rahasummalla tehdään kolme kotia: äidille ja kahdelle lapselle, isälle ja yhdelle lapselle sekä isovanhemmille.

Tulipaloillasta lähtien diakoniatyöntekijät ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin ja Savonrannan VPK:n kanssa. Savonlinnan seurakunnan diakoniatyöntekijä Sirpa Litmanen on vienyt lahjoitusrahoilla ostettuja tavaroita henkilökohtaisesti suoraan perheelle.

– Nyt kun hätäensiapu on annettu, niin SPR ja Savonrannan vapaapalokunta jäävät tästä pikkuhiljaa pois. Me diakoniatyöntekijät kuljemme tässä perheen rinnalla vielä vuosia, hän sanoo.

Savonlinnan seurakunnan diakoniatyöntekijät Marja Mustonen (vas.) ja Sirpa Litmanen ovat auttaneet kotinsa menettänyttä Heikki Nyrhistä uuteen alkuun. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Koronan mullistama arki on aktivoinut suomalaiset auttamaan. Viime vuonna valtakunnalliseen hyväntekeväisyyspalveluun, Kotimaanapuun (siirryt toiseen palveluun), tuli lahjoituksia yli tuplasti enemmän aiempiin vuosiin verrattuna.

Kotimaanavun tuottaja Ilkka Kalmanlehto kertoo, että kotimaan avustuskohteisiin kerättyjen rahalahjoitusten tuotot nousivat yli miljoonaan euroon.

– Pystyimme auttamaan ihmisiä viime vuonna enemmän kuin koskaan. Huolellisesti kartoitettuja keräyksiä on ollut satoja, ja lahjoituseurojen määrä on noussut huomattavasti.

Ihmisten lisääntynyt auttamishalu on näkynyt myös muiden hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta kerätyissä rahalahjoituksissa.

Tulipaloperheen keräyspotti on Kotimaanavun toiseksi suurin tämäntyyppisissä keräyksissä kautta aikojen. Kalmanlehdon mukaan vain kolmen vuoden takainen luotsiveneturma Porvoossa kerrytti viitisentuhatta euroa suuremman keräyspotin, noin 33 000 euroa.

– Luotsiveneturman uhrien omaisten lahjoituksiin osallistuivat merenkulkuun liittyvät yritykset ja ihmiset. Esimerkiksi tietyt laivat, joita turmassa kuolleet miehistön jäsenet olivat joskus luotsanneet, hän muistelee.

Sadat ihmiset auttamassa

Kalmanlehto arvioi ihmisten lisääntyneen auttamishalun liittyvän ainakin osittain koronavirustilanteeseen.

– Lahjoittaminen on myös tapa purkaa omaa ahdistustaan ja keino tehdä jotakin hyvää. Kukin voi itse määritellä ja auttaa oman kukkaron nyörien sallimissa rajoissa.

Savonlinnan seudulla Kotimaanavun keräys ei ole koskaan aiemmin täyttynyt yhtä nopeasti, tavoitesumma 5000 euroa tuli täyteen muutamassa tunnissa. Vajaassa viikossa ennätyspotti lähes 28 000 euroa oli kasassa.

– Laitoimme keräyksen käyntiin heti tulipalon jälkeisenä päivänä. Tulipaloperheen auttamiseen on osallistunut useita satoja ihmisiä, Marja Mustonen arvioi.

Joulun aika on aiemminkin herkistänyt ihmisiä. Heikki Nyrhinen sanoo menneensä sanattomaksi avustuksen määrästä.

– Niin monta ihmistä on osallistunut tähän. En olisi ikinä osannut kuvitella, että ihmiset laittaisivat näin paljon rahojaan toisen puolesta, hän hämmästelee.

Päivä kerrallaan eteenpäin

Nyrhinen kertoo, että tulipalon syttymissyy ei ole vielä selvinnyt.

– Tällä hetkellä tutkinnassa on lasten tulitikkuleikeistä tai sähkölaitteesta mahdollisesti alkanut palo.

Lapsuudenkodin menettäminen kirpaisee syvältä.

– Tämä on kyllä ollut turhan kova isku. Se on joka päivä ja yö mielessä.

Työuransa rakennusmiehenä tehnyt Nyrhinen laajensi vuosien mittaan kotitaloaan. Viime syksynä hän nikkaroi uuden terassin, jossa oli tarkoitus viettää tulevaa kesää.

Nyrhinen ei tohdi vielä ajatella tulevaisuutta, vaan sanoo elävänsä päivän kerrallaan. Hänen katseensa harhailee isossa pihapiirissä, jossa huomio kiinnittyy keskellä kaikkea olevaan mustuneeseen raunioon.

– Kyllähän tähän kai jotain pitäisi rakentaa, kun kaikki muu on ympärillä valmista. Vain talo puuttuu.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 23.1. klo 23 asti.