1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntoliikunta

Kannus houkuttelee lapsiperheitä liikkumaan ilmaisen liikuntaneuvonnan avulla

Lapsille voidaan etsiä yhdessä esimerkiksi liikunnalisia harrastuksia tai kokeilla erilaisia keinoja vähentää perheen ruutuaikaa.

kuntoliikunta
mies sitoo lapsen luistinta
Suositusten mukaan alle kahdeksanvuotiaiden lasten tulisi liikkua kolme tuntia päivässä. Kuvituskuva.Ville Viitamäki / Yle

Kannus houkuttelee lapsiperheitä ja äitejä liikkumaan ilmaisen liikuntaneuvonnan avulla. Neuvonta on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, liikutaanko perheessä tarpeeksi. Perheet voivat hakeutua neuvontaan itse tai heidät voidaan ohjata sen pariin neuvolan tai päiväkodin kautta.

Liikuntasuunnitelmat räätälöidään jokaiselle perheelle yksilöllisesti, sanoo liikunnanohjaaja Anna Tokola.

– Ensimmäisellä kerralla tehdään alkukartoitus ja mietitään perheen tai äidin tilannetta. Sen jälkeen voidaan tehdä henkilökohtainen suunnitelma, että mitä juuri tämä perhe tai tämä äiti tarvii, Tokola kertoo.

Äitiysliikuntaneuvonnassa odottavat äidit saavat tietoa siitä, miten liikkua turvallisesti raskausaikana ja kuinka palautua synnytyksestä. Perheitä taas voidaan esimerkiksi opastaa terveellisempiin elämäntapoihin tai etsiä lapsille liikunnallisia harrastuksia.

– Jos lapsilla ei ole liikunnallista harrastusta, silloin pyrimme löytämään hänelle sen. Toisinaan voi olla, että mietitään enemmän niitä perheen elämäntapoja, että olisiko niissä jotain muutoksen aihetta. Mistä me löydettäisiin sellaisia pieniä juttuja, millä päästäisiin muokkaamaan sitä arkea entistä terveellisemmäksi.

Liikkuminen tärkeää lapsen kehitykselle

THL:n suositusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) alle kouluikäisten lasten tulisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä. 7-12 -vuotiaiden pitäisi liikkua 1,5-2 tuntia päivässä, tätä vanhemmilla nuorilla rajat tippuvat puolella tunnilla. Vain harva liikkuu suositusten mukaan.

– Fyysinen aktiivisuushan on edellytys siihen, että lapsi kasvaa ja kehittyy normaalisti. Me haluamme erityisesti tukea sitä, että lapset liikkuisivat enemmän, olisivat terveitä ja sitten halutaan myös tukea perheitä voimaan paremmin, Tokola sanoo.

Lapsiperheiden liikuntaneuvonta on osa syksyllä alkanutta Askeleita hyvinvointiin -hanketta, joka jatkuu kesään saakka.

Lue myös:

Haastattelututkimuksen yllätystulos: vanhemman jämäkkä ote pitää lapsen liikuntaintoa yllä, eikä jälkikasvun patistelussa ole mitään väärää

Lue seuraavaksi