1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Otanmäessä valmistettu ratikka testiajossa Tampereella

Skoda Transtecin Otanmäen tehtaalla odotetaan, että tuleeko maahan lisää raitiovaunukaupunkeja.

raitioliikenne
Tampereen ratikka Hervannan varikolla.
Ensi viikolla ratikan kyytin pääsevät Tampereen joukkoliikenteen asiakkaista koostuvat testiryhmät. Kuvituskuva.Antti Eintola / Yle

Tampereella on keskiviikkona ajettu ensimmäiset testiajot Skoda Transtecin Kajaanin Otanmäen tehtaalla valmistetuilla ratikoilla. Ensimmäisenä kyytiin pääsivät median edustajat.

– Matkustajien pääseminen ratikan kyytiin on hieno merkkipaalu Tampereen projektissa. Homma etenee juuri kuin on suunniteltukin, sanoo Škoda Transtechin toimitusjohtaja Juha Vierros.

Kaikille matkustajille ratikan ovet avautuvat huhtikuussa, kun avoin koeliikenne käynnistyy. Ensi viikolla ratikan kyytin pääsevät Tampereen joukkoliikenteen asiakkaista koostuvat testiryhmät.

Ratikkakyydin testaaminen kiinnostaa valtavasti, sillä testimatkustajiksi ilmoittautui loppuvuodesta 1 931 henkilöä.

Matkustajatesteissä testataan esimerkiksi sujuvaa siirtymistä pysäkiltä raitiovaunuun, matkan maksamista ja matkantekoa liikkuvassa ratikassa.

Vierros kertoo jo itsekin istuneen ratikan kyydissä, se tosin oli silloin pysähtyneenä. Ratikan rakentamista toimitusjohtaja kuvaa mielenkiintoiseksi, koska kyseessä on ainutlaatuinen työ Suomessa.

– Tässä rakennetaan uutta Suomessa. Odotetaan, että tuleeko maahan lisää raitiovaunukaupunkeja.

Vuonna 2017 Yle kertoi, että Oulussa suunnitelmat raitiovaunuliikenteestä ovat vasta kaukainen haave. Vierros tietää kertoa, että Oulussa raitiovaunuliikenne ei ole nitkahtanut eteenpäin, toisin kuin Turussa. Vuonna 2019 Turun kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.) esitti Turun tulevaksi joukkoliikenneratkaisuksi pikaraitiotietä.

Vierros lupaa Škoda Transtechin tekevän kaikkensa, että mahdollisesti tulevissa raitiovaunukaupungeissa liikutaan Otanmäen tehtaalla rakennetulla kalustolla.

– Tiedämme talven tuomat hankaluudet ja osaamme valmistaa niihin olosuhteisiin kalustoa, koska Suomessa on kuitenkin on talvi. Olosuhteet eivät ole kuin Etelä-Euroopassa. Helsingissäkin kun katson ikkunasta, niin lunta sataa koko ajan lisää lunta ja sitä on jo puoli metriä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi