1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Hamina, Miehikkälä ja Virolahti mukaan kokeiluun, jossa selvitetään kaksivuotisen esiopetuksen vaikutusta lapsiin

Kokeilu alkaa elokuussa.

varhaiskasvatus
Barn äter en smörgås på ett daghem.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu alkaa elokuussa ja kestää vuoteen 2024. Kuvituskuva.Yle/Sofi Nordmyr

Hamina, Miehikkälä ja Virolahti on valittu mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun.

Kokeilu alkaa tämän vuoden elokuussa ja kestää toukokuun 2024 loppuun. Kokeilu kohdistuu vuosina 2016 ja 2017 syntyneisiin lapsiin.

Miehikkälän-Virolahden alue on kokeilussa mukana verrokkikuntana. Se tarkoittaa, ettei siellä järjestetä kaksi vuotta kestävää esiopetusta, vaan alue toimii vertailukohteena toiselle kunnalle, jossa puolestaan järjestetään kaksivuotista etäopetusta.

Haminassa puolestaan on käytössä toisenlainen malli. Kaupungin sisältä valitaan toimipaikat, joissa järjestetään kokeilussa kaksivuotistaesiopetusta ja näille verrokkikohteet, joissa sitä ei järjestetä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntija Mervi Eskelinen arvioi, että noin 20 prosenttia kokeiluun osallistuvasta ikäluokasta valikoituisi kokeiluun ja loput verrokkiryhmään. Valinnat toimipaikoista tehdään tämän vuoden alkupuolella.

Kokeilun tarkoituksena on muun muassa vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi halutaan saada tietoa kaksi vuotta kestävän esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Kuntia, joissa järjestetään kaksivuotista esiopetusta elokuusta alkaen, on kaikkiaan 105. Näiden lisäksi mukana on useampi kymmenen verrokkikuntaa.

Lue seuraavaksi