1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tiukat koronarajoitukset jatkuvat Kymenlaaksossa myös helmikuussa – uimahallit ja nuorisotilat pysyvät kiinni, kokoontua saa vain alle 10 hengen porukalla

Uusia brittimuunnostapauksia ei ole tullut tietoon.

koronavirus
Pöydällä koronanäytteenoton lomakkeita
Koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitukset ovat jatkumassa edelleen. Kuvituskuvassa koronanäytteenoton lomakkeita.Pyry Sarkiola / Yle

Tällä hetkellä voimassaolevat koronarajoitukset ja -suositukset jatkuvat Kymenlaaksossa helmikuun puoliväliin asti.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä linjasi asiasta keskiviikkona. Rajoitusten jatkuminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi uimahallit ja nuorisotilat pysyvät suljettuina 14. helmikuuta saakka.

Koordinaatioryhmä päätti myös suositella aluehallintovirastolle, että yli kymmenen henkilön tapahtumien ja yleisten kokousten kieltoa jatketaan 28. helmikuuta saakka. AVI valmistelee määräystä, ja se on määrä antaa ensi viikolla.

Abeille välttämätön lähiopetus

Lukioissa ja ammattiopistoissa suositellaan edelleen etäopetusta. Välttämätöntä lähiopetusta voidaan kuitenkin järjestää turvallisuusohjeita noudattaen. Tämä koskee myös abiturientteja, jotka tarvitsevat erityistä tukea ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa.

Abiturientteja koskeva täsmennys on voimassa ylioppilaskirjoituksiin asti. Kunnat tiedottavat siitä tarkemmin suoraan lukioille ja abiturienteille.

Koronatilanteessa ei merkittäviä muutoksia

Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole Kymsoten mukaan tapahtunut viimeisen viikon aikana merkittäviä muutoksia.

Viime viikolla todettiin yhteensä 44 tartunta, mikä on selvästi edellisviikkoa vähemmän. Toisaalta kuluvalla viikolla on todettu jo 32 tartuntaa, joista 19 tänään keskiviikkona.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kuvailee keskiviikon tartuntamäärää korkeaksi yksittäiselle päivälle, sillä aiempi niin sanottu päiväkohtainen ennätys on ollut parinkymmenen tartunnan luokkaa.

Mäntymaan mukaan valtaosa keskiviikon tartunnoista on todettu kymenlaaksolaisilla, mutta joukossa on myös esimerkiksi Kymsoten alueella testissä käyneitä, muualla asuvia henkilöitä.

Keskiviikkona todettujen tartuntojen jäljittäminen on vielä osin kesken, mutta tartuntoja on Mäntymaan mukaan saatu esimerkiksi perhepiirissä ja matkailun yhteydessä.

Tartuntojen taustalla ei tiedetä olevan esimerkiksi yksittäistä isompaa tartuntarypästä, ja tartuntoja on todettu eri puolilla maakuntaa.

– Tartuntoja on kuitenkin ihan merkittävä määrä. Se kertoo siitä, että koronavirusta liikkuu ja tartuntamahdollisuus on monessa paikassa, Mäntymaa sanoo.

80 prosenttia saatu jäljitettyä

Niin sanotun brittivariantin aiheuttamia tartuntatapauksia ei ole viime viikkoina todettu, mutta asiaa seulotaan Kymenlaaksossa otetuista koronanäytteistä jatkuvasti.

Kaikista Kymenlaakson koronanäytteistä vajaat neljä prosenttia on tällä hetkellä positiivisia. Osuus on Kymsoten tiedotteen mukaan hieman laskenut aiemmasta, mutta on edelleen korkea.

Viime viikkojen tartunnoista noin viidesosa on todettu henkilöllä, joilla ei ole vakituista asuinpaikkaa Kymenlaaksossa tai Suomessa. Lisäksi tartuntoja on todettu ulkomailla, etenkin Virossa ja Venäjällä käynellä kymenlaaksolaisilla.

Tartunnoista saadaan tällä hetkellä jäljitettyä noin 80 prosenttia.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Näin Venäjän rajalla torjutaan nyt koronaa – kolmen viikon testikokeilu alkoi: "Vähän jännittää, että miten tämä menee"

Lue seuraavaksi