1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viitasaari

Pitkät matkat koronatestiin puhuttavat pohjoisessa Keski-Suomessa

Koronatestimäärät ovat pudonneet Viitasaarella ja Pihtiputaalla tammikuussa joulukuun loppuun verrattuna.

Viitasaari
Opastekylttejä Pihtiputaan terveysaseman ovella.
Koronatestien keskittämistä Pihtiputaalle on perusteltu muun muassa sillä, että infektiopotilaan ei tarvitse Pihtiputaan terveysasemalla kulkea odotustilojen läpi. Tällä voidaan suojata muita terveyskeskuksessa asioivia.Yle

Pitkät koronatestimatkat puhuttavat pohjoisessa Keski-Suomessa. Esimerkiksi Viitasaarelta pitää lähteä testiin useimmiten noin 40 kilometrin päähän Pihtiputaalle.

Wiitaunionissa koronavirusnäytteitä otetaan pääosin Pihtiputaalla. Wiitaunionin perusturvan toimialajohtaja Marja Laurila kertoo, että päivystykseen tulevia huonokuntoisia ja iäkkäitä infektiopotilaita ei ohjata Pihtiputaalle, vaan tällaisissa tapauksissa näyte voidaan ottaa Viitasaarella.

Myös hoitohenkilökunnan kiireellisiä näytteitä voidaan ottaa Viitasaarella. Viitasaarella otetaan Laurilan mukaan keskimäärin noin 10 koronavirusnäytettä viikossa.

Näytteenoton keskittämistä Pihtiputaalle on Wiitaunionissa perusteltu sillä, että Pihtiputaalla pystytään järjestämään koronatestaus turvallisemmin kuin Viitasaaren terveysasemalla.

Laurila kertoo, että näytteenoton keskittämisestä on tullut jonkin verran palautetta ja erityisesti ikäihmisten kohdalla kuljetusasioita on jouduttu selvittelemään.

Koronatesteissä kävijöitä on Viitasaarella ja Pihtiputaalla ollut tammikuun alkuviikkoina huomattavasti vähemmän kuin ennen joulua. Viikolla 51 näytteitä otettiin 157 ja viikolla 2 koronatestejä tehtiin 54.

Perusturvaliikelaitos Saarikka koronatestaa sekä Karstulassa että Saarijärvellä.

Lue lisää:

Jouduitko jonottamaan puhelimessa vai pääsitkö netin kautta heti? Kerro, onko kotikunnassasi vaikeaa päästä koronatestiin

Ovatko nuhat ja räkätaudit kadonneet vai jätetäänkö koronatestit väliin? Romahtaneet testausmäärät ihmetyttävät muun muassa Jyväskylässä

Lue seuraavaksi