1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Bidenin virkaanastujaiset sujuivat ongelmitta, koronarokotteiden patentit halutaan vapauttaa, epidemia kasvatti kartonkijätteen määrää

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Presidentti Joe Biden antaa haastattelua Lincoln Memorialilla Washingtonissa.
Valta vaihtui Yhdysvalloissa rauhallisesti. Kuvassa Joe Biden antaa haastattelua Abraham Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa.Joshua Roberts / EPA

Bidenin virkaanastujaiset sujuivat rauhallisesti

Yhdysvaltojen 46. presidentti Joe Biden on vannonut virkavalansa. Tuore presidentti aloitti välittömästi edeltäjänsä päätösten kumoamisen ja muun muassa palautti Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen. Virkaanastujaispuheessaan presidentti korosti Yhdysvaltojen yhtenäisyyden merkitystä.

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi analyysissään, että Bidenin ohjelma näyttää kunnianhimoisuudessaan suorastaan hengästyttävältä.

Viralliset juhlallisuudet huipentuivat Washingtonissa ilotulitukseen varhain aamulla Suomen aikaa. Lue tästä jutusta kooste illan ja yön tapahtumista. Yle jatkaa tunnelmien seurantaa tässä jutussa.

Kesätyöntekijöitä palkataan jo viime vuotta enemmän, ennakoi kysely

Tamk opiskelija Annina Ala-Viikari
Koronapandemia ei ole vaikuttanut omaan kesätyötilanteeseen, mutta ikäviäkin kokemuksia on joutunut kuulemaan, arvioi Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Anniina Alaviikari. Matias Väänänen / Yle

Kesätyötilanteesta on tulossa parempi kuin viime vuonna, mutta koronakriisiä edeltävälle tasolle ei päästä. Näin ennakoi EK:n tänään julkaisema kesätyökysely, johon vastasi yli 1 200 yritystä.

Maanantaina oman kesähakunsa avannut Särkänniemen huvipuisto varautuu epävarmaan kesään tarjoamalla osalle hakijoista "vaihtuvan työajan sopimuksen", jossa työtunteja kertyy nollasopimuksen tavoin vain tarpeen mukaan.

Lääkärijärjestö panisi koronarokotteiden tuotannon vauhtiin avaamalla patentit

Linda Konate, Lääkärit ilman rajoja järjestöstä
Lääkärit ilman rajoja -järjestön toiminnanjohtaja Linda Konate sanoo, että pandemia-aikana ei pitäisi mennä patentit ja voitto edellä, vaan kansanterveys. Markku Pitkänen / Yle

Lääkärit ilman rajoja moittii sitä, että rokotteiden saatavuutta ei varmistettu, vaikka rokotetutkimukseen laitettiin paljon julkista rahaa. Järjestön toiminnanjohtajan Linda Konoten mukaan nyt pari yritystä määrittelee, missä ja miten rokotetta tuotetaan ja kuka sen saa ja milloin.

Järjestö vaatii, että koronarokotteet pitäisi nähdä yhteisenä hyvänä, jota pystyisivät tuottamaan kaikki, joilla on siihen mahdollisuus. Lääkärijärjestö tukee Intian ja Etelä-Afrikan ehdotusta siitä, että koronarokotteiden ja lääkkeiden patenteista poikettaisiin koronapandemian ajaksi.

Keräyskartongin määrä kasvoi kolmanneksella koronavuonna

Henkilö ottaa pakettia hyllyltä.
Uuden jätelakipaketin tavoitteena on lisätä jätteiden kierrätystä, mutta myös ohjata yrityksiä vähentämään pakkausmateriaalien käyttöä. Kuvituskuva.Amanda Vikman / Yle

Kotitalouksilta kerättiin viime vuonna noin kolmannes enemmän kartonkijätettä kuin vuotta aiemmin. Suomeen sorvataan uutta jätelakipakettia, jonka myötä pakkausjätteen kierrätyksen kuluista yhä suurempi osa lankeaa tuottajien vastuulle. Suurimmat maksajat ovat suomalainen elintarviketeollisuus ja kauppa. Myös ulkomaiset verkkokaupat velvoitetaan maksajiksi, mutta valvonta on vaikeaa.

Lumipyry pyyhkäisee Suomen yli ja huonontaa ajokeliä

Torstai-iltapäivän sää.
Kerttu Kotakorpi / Yle

Suomen yli pyyhkäisee tänään laaja lumisaderintama, ja ajokeli muuttuu laajalti huonoksi. Aamulla lunta sataa hajanaisesti, mutta iltapäivällä lumisade sakenee. Lunta kertynee monin paikoin 5–10 senttimetriä.

Lumipyry leviää vähitellen lounaasta kohti koillista. Perjantaina lumisateet painottuvat Lappiin. Vaarallisen liikennesään varoitus (siirryt toiseen palveluun) on voimassa Etelä-Suomesta aina Keski-Suomen ja Pohjois-Savon korkeuksille asti.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi