Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Biden on todella omistautunut Amerikalle

Niinistön mukaan hyökkäys Capitoliin toivottavasti havahdutti yhdysvaltalaiset ajattelemaan, että vihanpito on mennyt liian pitkälle.

Sauli Niinistö tapasi Joe Bidenin Münchenin turvallisuuskonferenssissa Saksassa helmikuussa 2018. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo Suomen ja Yhdysvaltojen suhteen uudelleen vahvistuvan uuden presidentin virkakaudella.

Niinistö sanoo, että Bidenin virkaanastujaispuheessa korostuivat periamerikkalaiset hyveet ja omistautuminen.

– Minusta läpikuuluva elementti oli omistautuminen, että Biden todella omistaa itsensä Amerikan asioille. Siinä oli yhtenäisyyden asiaa, keskustelun asiaa ja totuuden merkitys. Aika lailla periamerikkalaisia hyveitä, Niinistö kuvaili Bidenin puheen sisältöä Ylen haastattelussa.

– Selvästi Amerikan uusi presidentti omistaa itsensä yhtenäisen Amerikan rakentamiseen ja palauttamiseen.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen vaalit antoivat kuvan erimielisyyksien syvyydestä ja suoranaisesta vihanpidosta, joka ei kuulu demokratiaan.

– Erimielisyys äänestyksessä on välttämätöntä, mutta se on osattava pitää aisoissaan, Niinistö sanoo.

Presidentin mukaan tammikuun alussa tapahtunut hyökkäys Capitoliin oli vakava ja loppiaispäivän tapahtumat olivat lopulta luultua pahemmat.

– Siinä kulminoitui varmasti kaikki negatiivinen ajattelu siitä, mitä erimielisyys tarkoittaa. Se voi tarkoittaa suoranaista väkivaltaa. Se saattoi havahduttaa monet amerikkalaiset ajattelemaan, että nyt on menty liian pitkälle.

Niinistö sanoi Twitterissä, että Suomi odottaa yhteistyötä Bidenin hallinnon kanssa globaalien ongelmien ratkaisemiseksi, trans-atlanttista yhteistyötä vahvistaen.

Lue myös:

.
.