1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Kirjeenvaihtajalta: Biden on yhdistäjä – myös uuden mission tarvitseville republikaaneille?

Bidenin ohjelma näyttää kunnianhimoisuudessaan suorastaan hengästyttävältä, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi.

Yhdysvallat
Biden puhuu puhujanpöntön takaa lavalla kongressitalon edustalla. Hän nostaa molempia käsiään.
Yhdysvaltain 46. presidentti Joe Biden pitää virkaanastujaispuhettaan kongressitalon edessä Capitol-kukkulalla 20. tammikuuta.Patrick Semansky / EPA

WASHINGTON Presidentti Joe Bidenin virkaanastujaispuhe saattoi Suomessa kuulostaa samaa asiaa toistavalta ja raamatullisine enkeli-kielikuvineen jopa siirappiselta, mutta Yhdysvalloissa se oli ajan hermolla.

Pelkästään se, että presidentti sanoo haluavansa puuttua valehtelemiseen, vääriin profetioihin, vihapuheeseen ja maalittamiseen, on balsamia kansakunnan haavoille. Biden varoitti, että Yhdysvallat on nykymenolla matkalla kaaokseen, jossa vallitsee terrori.

New York Times julkaisi tiistaina listan Donald Trumpin muille ihmisille Twitterissä esittämistä loukkauksista (siirryt toiseen palveluun). Se on sellaisenaan ällistyttävä dokumentti sairaasta ajanjaksosta Yhdysvaltain historiassa.

Biden lupasi yrittää olla koko kansan presidentti. Myös niiden 74 miljoonan yhdysvaltalaisen, jotka äänestivät Trumpia.

Muutama vuosi sitten tällainen lupaus olisi ollut sanahelinää, mutta nyt se oli merkittävä sovinnonele. Trump ei missään vaiheessa edes teeskennellyt olevansa Hillary Clintonia äänestäneiden presidentti.

Donald ja Melania Trumpin lähtötilaisuus Andrewsin tukikohdassa oli karu. Paikalle oli haalittu yleisöksi tavallisia Trumpia kannattavia ihmisiä.

Kaikki Trumpin läheisimmät työkaverit varapresidentti Mike Pencesta senaatin republikaanien ryhmänjohtajaan Mitch McConnelliin loistivat poissaolollaan.

McConnell sanoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että Trump provosoi loppiaisena kongressiin hyökänneitä kannattajiaan. Se oli kova linjanveto puolueen vaikutusvaltaisimmalta poliitikolta Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin kynnyksellä.

Biden on kieltäytynyt kommentoimasta Trumpin syytteitä. Hänellä riittää töitä korona-pandemiassa ja lukuisissa lakialoitteissa sekä presidentin määräyksissä, joita hän jo keskiviikkona lähetti kongressiin.

Lue lisää:

Bidenin sata ensimmäistä työpäivää täyttyvät jättimäisillä työtehtävillä - Nämä 5 asiaa supervallan johtajan on laitettava järjestykseen

Ohjelmansa perusteella 78-vuotias Biden vaikuttaa kaikkea muuta kuin varman päälle pelaavalta yhden kauden presidentiltä.

Sadan miljoonan yhdysvaltalaisen rokottaminen sadan päivän aikana ja uusi kolossaalinen talouden tukipaketti vaikuttavat jopa uhkarohkeilta hankkeilta. Biden nimittäin tarvitsee talousstrategiansa kulmakivelle myös republikaanien tuen senaatissa.

Joko hän tietää 47 vuoden kongressi- ja kahdeksan vuoden varapresidenttikokemuksensa perusteella jotain sellaista, mitä Washingtonin politiikan tarkkailijat eivät vielä tiedä. Tai sitten hän pelaa upporikasta ja rutiköyhää.

Republikaaneille Biden tarjoaa joka tapauksessa tilaisuuden ärhäkkään oppositiopolitiikkaan.

Seuraavat kongressivaalit ovat jo kahden vuoden kuluttua. Vaalilupauksensa lunastamatta jättävä demokraattipresidentti olisi kuin syöttö suoraan republikaanin lapaan.

Bidenin suurten lupausten eräpäivä on jo toukokuun alussa. Jäädessään sanahelinäksi ne voivat yhdistää sekä Valkoisen talon että kongressin Trumpin takia hävinneen puolueen rivit.

Toteutuessaan ne voivat ajaa republikaanit entistä pahempaan hajaannustilaan.

Lisää aiheesta:

Trumpin virkasyyteoikeudenkäynti alkaa helmikuun toisella viikolla, Biden soitti ensimmäisen puhelunsa vieraan valtion johtajalle presidenttinä – Yle seuraa

Kolme keskeistä asiaa presidentti Bidenin virkaanastujaispuheesta: Yhtenäisyys, paluu kansainväliseen yhteistyöhön ja totuus valheiden sijaan

Lisää veroja rikkaille, investointeja ympäristöteknologiaan – Millaista talouspolitiikkaa Joe Bidenilta odotetaan?

Lue seuraavaksi