Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin virkaanastujaiset sujuivat loppujen lopuksi rauhallisesti, mutta hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Yhdysvaltain kongressin edustalle kokoontui vain pieni kutsuvierasjoukko todistamaan tapahtumaa. Tuhannet poliisit ja kansalliskaartin sotilaat turvasivat virkaanastujaisia.
Bidenin edeltäjä Donald Trump ei osallistunut virkaanastujaisiin vaan lähti hyvissä ajoin kohti Floridaa. Väistyvän presidentin poissaolo seuraajansa virkaanastujaisista on hyvin harvinaista. Vastaavaa tapahtui viimeksi vuonna 1869 (siirryt toiseen palveluun). Varapresidentti Mike Pence ja hänen vaimonsa Karen olivat sen sijaan paikalla.
78-vuotias Joe Biden on Yhdyvaltain vanhin presidentti ja monessa mielessä perinteinen konkaripoliitikko. Seuraukseen hän saa Yhdysvaltain historian ensimmäisen naispuolisen varapresidentin 56-vuotiaan Kamala Harrisin. Harris on myös ensimmäinen tummaihoinen varapresidentti. Harrisin äiti on intialainen ja isä jamaikalainen
Lue lisää : Tällainen on Yhdysvaltain uusi presidentti: Joe Bidenin menestyksekäs, mutta traaginen elämä
Yhtenäisyyttä korostava puhe, mutta piikkejä Trumpille
Virkaanastujaisten teemaksi oli määritelty yhtenäisyys, ja viesti toistui myös presidentti Bidenin puheessa.
Virkaanastujaispuheessaan Biden korosti haluaan olla kaikkien presidentti, myös niiden jotka eivät tukeneet häntä kampanjan aikana.
– Taistelen yhtä kovasti niiden puolesta, jotka eivät tukeneet minua kuin niiden puolesta, jotka tukivat, Biden sanoi.
Puheessa oli myös viesti Yhdysvaltain liittolaisille ja maailmalle. Biden lupasi korjata Trumpin kaudella kärsineitä liittolaissuhteita.
– Yhdysvaltoja on koeteltu ja me olemme selvinneet siitä vahvempina. Korjaamme liittoutumamme ja otamme yhteyden uudelleen maailmaan, Biden sanoi.
Biden ei maininnut Donald Trumpia nimeltä mutta viittaukset koettelemuksiin, totuuden puolustamiseen ja suvaitsevaisuuteen olivat suunnattuja myös Trumpille.
Lue tästä arvio presidentin puheesta
Heti töihin, purkutalkoot alkoivat

Presidentti Biden aloitti samantien työt Valkoisessa talossa ja antoi joukon määräyksiä ja ohjeita, joilla perutaan useita presidentti Trumpin hallinnon aikaisia päätöksiä. Ilmoitus siitä, että Yhdysvallat palaa Pariisin ilmastosopimukseen sai heti osakseen paljon kiitosta.
Kiittäjien joukossa oli Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Euroopan unioni.
To @JoeBiden and @KamalaHarris.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 20. tammikuuta 2021
Best wishes on this most significant day for the American people!
We are together.
We will be stronger to face the challenges of our time. Stronger to build our future. Stronger to protect our planet. Welcome back to the Paris Agreement!
Biden lähetti myös kirjeen YK:n pääsihteerille António Guterresille kertoakseen, että Yhdysvallat peruu aikeensa erota maailman terveysjärjestöstä WHO:sta. Trump arvosteli voimakkaasti WHO:ta koronapandemian hoidosta ja päätti, että Yhdysvallat jättää järjestön.
WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus liittyi myös Bidenin ja Harrisin onnittelijoihin.
Congratulations President @JoeBiden and Vice-President @KamalaHarris on your #Inauguration today. Here’s to a healthier, fairer, safer, more sustainable world! https://t.co/gIA9xiXemK
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) 20. tammikuuta 2021
Presidentti Biden päätti myös kumota useiden muslimienemmistöisten maiden kansalaisille määrätyn maahantulokiellon. Lisäksi uusi hallinto keskeyttää osan Yhdysvaltoihin laittomasti tulleiden siirtolaisten karkotuksista.
Osana koronan vastaista taistelua liittovaltion rakennuksiin määrätään maskipakko.
Lue lisää:
Kirjeenvaihtajalta: Biden on yhdistäjä – Myös uuden mission tarvitseville republikaaneille?
Onnentoivotuksia maailmalta
Monet maailman johtajista ovat helpottuneita Trumpin valtakauden päättymisestä.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi odottavansa uuden luvun avautuvan Saksan ja Yhdyvaltain suhteissa.
Britannialla on perinteisesti ollut hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja pääministeri Boris Johnsonia on pidetty Trumpin liittolaisena. Johnson sanoi onnitteluviestissään toivovansa läheistä yhteistyötä Bidenin kanssa.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg korosti Pohjois-Amerikan ja Euroopan yhteistyön merkitystä turvallisuuden kannalta. Euroopan unionin viestissä toivottiin suhteiden elpymistä.
Iranin presidentti Hassan Rouhani keskittyi kommentoimaan presidentti Trumpin lähtöä, jota hän luonnehti tyrannin poistumiseksi näyttämöltä.
Pääministeri Sanna Marin onnitteli puolestaan varapresidentti Kamala Harrisia Twitterissä.
Vice President @KamalaHarris, my warmest congratulations! I look forward working with you and the new administration. Finland wants to strenghten our good relations and cooperation even further. Climate, equality and human rights need strong voices.
— Sanna Marin (@MarinSanna) 20. tammikuuta 2021
Lue tästä presidentti Niinistön arviot Bidenistä:
Presidentti Niinistö: Biden on todella omistautunut Amerikalle
Lähteet: Reuters, AP, Yle