Hyppää sisältöön

Radonmittaukset työpaikoilla lisääntyneet, mutta suuri osa tiloista edelleen mittaamatta, vaikka laki määrää

Laki edellyttää mittaukset korkeiden radonpituisuuksien alueilla, joihin esimerkiksi koko pääkaupunkiseutu kuuluu.

Säteilyturvakeskuksen mukaan Uudellamaalla on tähän mennessä tehty radonmittaus noin 4 300 työpaikalla. Kuvituskuva. Kuva: Jarmo Lehtinen / STUK

Radonmittauksien teettäminen työpaikoilla on lisääntynyt Säteilyturvakeskuksen mukaan merkittävästi. Viime vuonna mittauksia tehtiin STUK:n mukaan valtakunnallisesti noin 4 400 työpaikalla, mikä oli noin 1 100 enemmän kuin edellisenä vuotena.

Reilut kaksi vuotta sitten, loppuvuodesta 2018 tuli voimaan laki, joka edellyttää korkeiden radonpituisuuksien alueella sijaitsevia työpaikkoja teettämään radonmittauksen. Mittaus on tehtävä, jos työtiloja on ensimmäisessä maanpäällisessä kerroksessa tai kellarissa.

Esimerkiksi koko pääkaupunkiseutu sijaitsee kyseisellä alueella. Kaikkialla Suomessa mittauksia tulee tehdä myös harjuilla sijaitsevissa ja maanalaisissa työpaikoissa.

Lain noudattamatta jättämisestä voi seurata 5 000 euron sakko. Sitä ei ole tiettävästi vielä yhdellekään työnantajalle langetettu.

Säteilyturvakeskuksen mukaan Uudellamaalla on tähän mennessä tehty radonmittaus noin 4 300 työpaikalla. Koko Suomessa on puolestaan mitattu noin 15 000 työpaikkaa.

Radonkorjauksista hyötyä keuhkosyövän torjunnassa

Säteilyturvakeskuksen mukaan suuri osa työpaikoista on kuitenkin edelleen mittaamatta.

Säteilyturvakeskuksen laboratoriojohtaja Päivi Kurttio pitää asiaa huolestuttavana, mutta uskoo työnantajien terästäytyvän asiassa.

– Uskosin, että ajan kanssa työnantajat vastuullisesti toimivat ja selvittävät asian. Tässä ei kuitenkaan isoista rahoista ole kyse. Radonmittaukset ovat aika edullisia tehdä ja mahdolliset radonkorjaukset aika helppoja toteuttaa.

Radonkorjauksista on hyötyä erityisesti keuhkosyövän torjunnassa.

– Radon on tupakoimattomilla tärkein keuhkosyövän aiheuttaja. Jos mittauksia tehdään ja korkeita radonpitoisuuksia löytyy, osataan altistuksia pienentää ja lopulta radonista aiheutuvia keuhkosyöpiäkin vähentää, Kurttio sanoo.

Lue myös: