Hyppää sisältöön

Perheiden avuntarve kasvanut Lapissa – toisaalta korona on lisännyt ihmisten auttamishalua

Koronan myötä myös lasten ja nuorten usko omiin mahdollisuuksiin on selvitysten mukaan heikentynyt.

Korona on iskenyt kovimmin jo valmiiksi heikommassa taloudellisessa asemassa oleviin perheisin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kuntien yhteydenotot Pelastakaa Lapset ry:hyn ovat lisääntyneet Lapissa. Kunnat ovat lähettäneet esimerkiksi pyyntöjä järjestää perheille vapaaehtoisia tukiperheitä ja ammatillisia tukiperheitä. Pelastakaa Lapset järjestää Lapin alueella tukihenkilöitä ja tukiperheitä sosiaalihuollon ja lastensuojelun tarpeisiin kuntien toimeksiannoista.

Korona on vaikuttanut monessa taloudessa perheen tuloihin, kun ihmisiä on jäänyt työttömäksi tai lomautettu. Jo valmiiksi heikommassa taloudellisessa asemassa oleviin perheisiin korona on iskenyt kaikista kovimmin. Ennen joulua suoria yhteydenottoja perheiltä tuli erityisesti juuri taloudellisissa vaikeuksissa olevilta ihmisiltä.

Pohjois-Suomen aluetoimisto on jakanut lahjoitusvaroilla 70 euron ruokalahjakortteja 30 000 euron edestä vähävaraisille perheille. Myös Pohjois-Suomen alueella toimivat Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset ovat yhteistyökumppaneidensa avulla jakaneet 70 euron ruokalahjakortteja.

Eväitä Elämälle -ohjelman avulla taas on tuettu vähävaraisten perheiden lasten harrastusmenoja ja annettu oppimateriaalitukea. Ennen joulua aloitettiin ateria-apu yhteistyössä ePassin kanssa, jossa jaettiin 10 euron lounasetuja ravintolaan.

– Lahjoittamiseen osallistuivat hienosti monet eri tahot ja yritykset myös Pohjois-Suomesta ja siitä olemme erityisen iloisia. Selvästi korona on lisännyt ihmisten auttamishaluja ja olemme esimerkiksi todella paljon saaneet toimintaamme mukaan vapaaehtoisia auttamaan lapsiperheitä. Esimerkiksi uusia tukiperheitä valmennettiin ennätysmäärä, Pelastakaa Lapset ry:n aluejohtaja Anne Karppinen kertoo.

Eriarvoistumisen vaikutukset kauaskantoisia

Pelastakaa Lapset on huolissaan erityisesti koronan vaikutuksista lasten ja nuorten eriarvoistumisen lisääntymiseen.

– Sillä on kauaskantoisia vaikutuksia lasten ja nuorten elämässä. Taloudellisen eriarvoisuuden lisäksi on näkyvissä vanhempien jaksamiseen ja toimintaedellytyksiin liittyvää eriarvoistumista, Karppinen toteaa.

Vanhempien voimien ehtyminen lapsista huolehtimiseen näkyy muun muassa mielenterveysongelmina ja uupumisena, perheväkivaltana, parisuhdeongelmina ja päihteidenkäyttönä, joka heijastuu voimakkaasti lapsiin ja heidän hyvinvointiin. Koronan vaikutus näkyy myös siinä, että lasten harrastusmahdollisuudet ovat voineet vähentyä tai estyä kokonaan koronan vuoksi, jonka ansiosta syrjäytyminen uhkaa entisestään.

– Siksi on tärkeää, että lasten ja nuorten kohtaavasta työstä ei karsita. Päivähoito, koulu, nuorisotyö ja digitaaliset kohtaamisen kanavat ovat olennaisen tärkeitä. Samoin ehdottomasti vankempaa tukea perheille ja lapsille tulisi tarjota ja säilyttää; koulun oppilashuolto, neuvolat, perheneuvolat, lasten- ja nuorten psykiatrian palvelut. Puhumattakaan ehkäisevästä toiminnasta ja lastensuojelun avohuollon suoraan lapsille tarjottavista palveluista. Kaikkea tätä tulisi vahvistaa, Karppinen painottaa.

Lasten ja nuorten usko omiin mahdollisuuksiin on selvitysten mukaan heikentynyt ja jos usko omiin selviytymismahdollisuuksiin heikkenee, on vaarana syrjäytyminen tai syrjään jääminen. Huono-osaisuudella on tutkimusten mukaan taipumus siirtyä sukupolvelta toiselle, joten nyt koronan vuoksi yhä heikompaan asemaan joutuneiden perheiden lapsilla on vaarana menettää usko mahdollisuuksiinsa, jolloin huono-osaisuuden kierre jatkuu seuraavaan sukupolveen.

– Yhteiskunnassa meidän kaikkien tehtävä on vahvistaa lasten ja nuorten tulevaisuuden uskoa. Olennaisen tärkeää on, että lapsilla ja nuorilla on kokemus siitä, että he voivat osallistua ja vaikuttaa omaan elämäänsä ja sitä koskeviin valintoihin ja päätöksentekoon. Tätä kautta vahvistuu usko siihen, että oman elämän tulevaisuuden suunta on myös omissa käsissä eikä ulkoapäin päätetty, Karppinen summaa.

Katsele, kuuntele ja lue, mitä Lapissa tapahtuu: Yle Lapin Areena-sivulle pääset tästä.

.
.