Hyppää sisältöön

The New York Times: Proud Boys -järjestön viestittelyssä huokuu pettymys Trumpiin – Myös QAnon-piireistä raportoidaan sekasortoisia tuntoja

Äärioikeistolaiset ryhmät etsivät nyt uutta suuntaa, arvioivat lehden haastattelemat asiantuntijat.

Proud Boys -järjestön jäseniä osallistui Donald Trumpia kannattavalle marssille Washingtonissa 12. joulukuuta. Marssilla tuettiin Trumpin perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Keskellä etualalla kävelee järjestön johtaja Enrique Tarrio. Kuva: Gamal Diab / EPA

Osa ex-presidentti Donald Trumpin vankkana tukijana tunnetun äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän jäsenistä on kääntämässä selkänsä Trumpille, kirjoittaa The New York Times -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja talouslehti Forbes (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertovat, että QAnon-salaliittoteoriaan uskovien piirit ovat sekaannuksen tilassa Joe Bidenin virkaanastujaisten jälkeen.

New York Times on tarkastellut viime päivinä Proud Boys -ryhmän jäsenten viestittelyä Telegram- ja Gab-viestintäsovelluksissa.

Niissä huokuu pettymys Trumpiin. Maanantaina Proud Boys kuvaili Telegramissa entistä presidenttiä ”täydelliseksi pettymykseksi”.

Keskusteluissa Trumpia on luonnehdittu myös ”vedättäjäksi” ja ”poikkeuksellisen heikoksi.” Moni kehottaa olemaan osallistumatta Trumpin tai republikaanipuolueen kampanjatilaisuuksiin.

Nettikeskustelijoiden joukkoon mahtuu kuitenkin yhä myös paljon niitä, jotka katsovat, että presidenttiys riistettiin Trumpilta.

Kyseessä on silti jyrkkä käänne vuosia Trumpia kannattaneelle järjestölle.

Enrique Tarrion johtama Proud Boys juhli, kun presidentti Trump sanoi syyskuussa tv-väittelyssä Joe Bidenin kanssa, että ryhmän pitäisi perääntyä mutta olla valmiudessa (stand back and stand by). Loppiaisena ryhmän jäseniä osallistui kongressitalon rynnäkköön.

Armahduksia ei tullutkaan

Proud Boys -jäsenet ovat nettikeskusteluissaan ilmaisseet pettymystään siihen, että Trump tuomitsi kongressitalon väkivaltaisuudet eikä ole auttanut ryhmän jäseniä, joita uhkaavat raskaat syytteet kongressirynnäköstä. Osa näkee tämän petturuutena.

Joitakin ryhmän jäseniä raivostutti, että Trump ei ollut antanut presidentin armahduksia ryhmän pidätetyille jäsenille. Yhdessä Telegram-viestissä Trumpin syytettiin panneen kongressin valtauksen alulle ja sitten pesseen kätensä koko tapauksesta.

Se, että Trump lopulta lähti Valkoisesta talosta, tuntuu häiritsevän syvästi tämän entisiä kannattajia.

– Kun Trump kertoi heille [kannattajilleen], että Amerikka vaipuu kurimuksen tielle, mikäli hän joutuu lähtemään, he uskoivat sen, äärioikeistoa seurannut israelilainen tutkija Arieh Kovler sanoo lehden haastattelussa.

– Nyt kun hän on jättänyt tehtävänsä, he uskovat, että hän on sekä antautunut että epäonnistunut isänmaallisen velvollisuutensa täyttämisessä.

Järjestöt hakevat uutta suuntaa

Kovler arvioi, että Trumpin kannattajakunnan jyrkimmässä osassa pohditaan nyt tulevaisuuden askelmerkkejä.

Äärioikeistolaiset ryhmät saivat aiemmin nostettua profiiliaan Trumpin julkaisemisen Twitter- ja Facebook -viestien siivittämänä.

Nyt kun entinen presidentti on suljettu kyseisiltä alustoilta, ei Trump enää hyödytä kyseisiä ryhmiä entiseen tapaan, Kovler huomauttaa.

New York Timesin haastattelema äärioikeistotutkija Marc-André Argentino muistuttaa, että lukuisat Trumpin kannattajat olivat valmiita tarttumaan aseisiin, aloittamaan sisällissodan Yhdysvalloissa ja hajottamaan hallituksen Trumpin puolesta.

– Mutta viime kädessä hän ei voinut olla sellainen yksinvaltias, mitä he halusivat hänen olevan, Argentino sanoo.

Myös muiden äärioikeistolaisten ryhmien parissa on alkanut nousta kritiikkiä Trumpia kohtaan. Oath Keepers, America First ja Three Percenters -ryhmien jäsenet ovat alkaneet arvostella entistä presidenttiä Telegram-viestikanavilla, New York Times kirjoittaa.

America First -ryhmän johtaja Nicholas Fuentes luonnehti viime viikolla Telegram-kanavallaan Trumpin vastausta kongressihyökkäykseen heikoksi ja veltoksi. Hänen mielestään Trump ei ole enää sama mies, joka lähti vaalikampanjaan vuonna 2015.

QAnon-piireissä kuohuntaa

Eräissä Trumpin kannattajapiireissä suositun QAnon-salaliittoteorian mukaan Trump taistelee eliitin satanistista pedofiilirinkiä vastaan.

Nyt QAnon-viestittelyssä esiintyy hämmennyksen merkkejä, CNN kertoo. Virkaanastujaiset oli viimeinen hetki, kun Trump olisi voinut toteuttaa QAnon-uskovien odottamat poliitikkojen, johtavien virkamiesten ja Hollywood-henkilöiden massapidätykset.

Vielä puolenpäivän aikaan keskiviikkona QAnonin seuraajat odottivat, että Trump ilmoittaisi "myrskyn" tulleen. Demokraatit ja muut "syvän valtion" jäsenet pidätettäisiin ja Trump jatkaisi presidenttinä

Kun kello löi ja Bidenista tuli presidentti, keskustelu QAnonin viestilistoilla alkoi muuttua katkeraksi. Yksi käyttäjä esimerkiksi valitti, että se on ohi eikä missään ole mitään järkeä, Forbes-lehti kertoo.

CNN:n mukaan Telegram-viestipalvelun kanavilla ja 4chan-alustalla osa QAnonin kannattajista vakuuttaa edelleen säilyttävänsä uskonsa. Toiset taas ilmoittivat hylkäävänsä uskomukset. Kolmas ryhmä taas kehittelee uusia teorioita, jotka siirtävät odotetun lopullisen yhteenoton hetkeä kauemmaksi tulevaisuuteen.

Virkaanastujaiset olivat šokki monille QAnonilaisille

Yksi QAnon-liikehdinnän näkyvistä mielipidevaikuttajista, verkossa tunnisteella CodeMonkeyZ tunnettu Ron Watkins, kehotti QAnonin kannattajia notsamaan leuan pystyyn ja palaamaan elämään omaa elämäänsä.

– Meillä on uusi presidentti virkavalansa vannoneena ja on velvollisuutemme kansalaisina on kunnioittaa perustuslakia, Watkins kirjoitti Telegramissa.

Watkins kehotti QAnonin kannattajia muistamaan kaikkia ystäviä ja hyviä hetkiä, joita he ovat kokeneet liikkeen parissa, The New York Times kertoo (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikkein kovimmat QAnonin seuraajat ovat sekasorron tilassa, ääriryhmiä ja väärän informaation levittämistä seuraavan Advance Democracy -järjestön johtaja Daniel J. Jones sanoi CNN:lle.

– 'Suurta heräämistä' vuosia odotelleet QAnonin kannattajat vaikuttavat olevan aidosti šokissa nähdessään presidentti Bidenin astuneen menestyksekkäästi virkaansa. Merkittävä prosenttiluku heistä verkossa kirjoittaa, että QAnon riitti nyt heille, kun taas toiset vain koventavat tahtiaan ja edistävät uusia salaliittoteorioita, Jones jatkoi.

Myös salaliittoteorioista kirjoittanut ja QAnonin verkkoliikehdintää seuraava Mike Rotschild arveli Forbesille, että teorian kannattajat ovat järkytyksen tilassa Bidenin noustua presidentiksi.

– Tämäntyyppinen epäonnistuminen oli jotain, jota suurin osa heistä ei päästänyt mieleensäkään, joten heille on ollut aidosti järisyttävää nähdä, kun se tapahtuu eivätkä he voi mitään, Rotschild sanoi.

Pidätykset jatkuvat

Keskiviikkona viranomaiset pidättivät kongressihyökkäyksestä epäiltynä kaksi floridalaista miestä, joista toinen on Proud Boysin organisaattorina tunnettu Joseph Biggs.

Biggsillä näytti olevan radiopuhelin mukanaan kongressitalon rynnäkössä, mutta hän sanoi liittiovaltion poliisille FBI:lle, ettei tiedä mellakoinnin suunnittelusta ja organisoinnista mitään.

FBI:n mukaan ennen mellakkaa Biggs oli kehottanut seuraajiaan sosiaalisen median Parler-sovelluksessa pukeutumaan mustaan, jotta he näyttäisivät vasemmistolaisen Antifa-liikkeen jäseniltä.

Antifa on varsin vapaamuotoinen äärioikeistolaisia liikkeitä vastustava ryhmittymä, jonka piirissä toimii erilaisia aktivistiryhmiä sosialisteista anarkisteihin.

Donald Trump ja hänen kannattajansa ovat jo pitkään maalanneet kuvaa, että Antifa olisi kaikkien mahdollisten levottomuuksien taustalla Yhdysvalloissa.

Äärioikeistolaisissa salaliittoteorioissa Antifan rahoittajaksi on myös maalailtu sijoittaja George Sorosia. Soros taas on joutunut kohteeksi, koska hän tunnetusti rahoittaa erilaisia aatteellisesti liberaaleja hankkeita ja on juutalainen.

Korjattu kello 9.35 jutun kirjoittajat: Juttuun oli virheellisesti merkitty kirjoittajaksi Iida Tikka, vaikka kirjoittaja oli Inka Haukka. Lisätty kello 10.27 taustaa jutussa mainitusta Antifa-järjestöstä. Täydennetty myös kello 11.27 mediatietoja QAnon-liikkeen reaktioista Bidenin virkaanastujaisiin.

Aiheesta aiemmin:

Aiheesta muualla: