1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biojätteet

Kerros- ja rivitaloista päätyy sekajätteeseen yhtä paljon biojätettä kuin omakotitaloista, vaikka omakotitaloissa keräys on vapaaehtoista

Jätekukon tekemässä selvityksessä kolmannes sekajäteastioiden sisällöstä on biojätettä.

biojätteet
Biojätettä astiassa.
Etenkin vanhojen kerrostaloasuntojen keittiöissä on usein vähän tilaa jätteiden lajittelulle. Kuvituskuva.Yle

Biojätettä päätyy sekajätteeseen kerros- ja rivitaloissa yhtä paljon kuin omakotitaloissa. Näin tapahtuu, vaikka kerros- ja rivitaloissa on omakotitaloja enemmän biojätteen keräysastioita. Sekajätteessä oleva biojäte heikentää jätteen palamista jätteenpoltossa, minkä takia lajittelua yritetään lisätä.

Lajittelun puutteet käyvät ilmi Jätekukon tekemistä lajitteluselvityksistä. Niiden tulosten mukaan noin kolmannes sekajäteastioiden sisällöstä on biojätettä.

Laki vaatii, että käytännössä lähes kaikissa kerros- ja rivitaloissa on oltava biojätteen keräys, kun taas omakotitaloissa se on vapaaehtoista. Tästä huolimatta Pohjois-Savon omakotitaloissa biojätettä päätyy sekajätteeseen jopa hiukan vähemmän kuin kerros- ja rivitaloista.

Jätekukon palvelupäällikön Kati Malisen mukaan omakotitaloissa on paljon kotikompostointia, etenkin haja-asutusalueella.

– Se tässä näkyy. Kerrostaloissa se biojäteastia melkein kaikissa taloyhtiöissä alkaa olla. Se ei kuitenkaan tarkoita vielä, että joka huoneistossa lajitellaan biojätteet.

Malisen mukaan taloyhtiöissä on aktiivisiakin lajittelijoita mutta esimerkiksi vanhoissa taloissa tilat ovat ongelma. Niissä keittiöt ovat nykyistä pienempiä. Lajittelulle ei ole tilaa ja jätekaapissa voi olla paikka vain yhdelle jätesankolle.

Lue seuraavaksi