Hyppää sisältöön

Terrafamen pääomistaja: akkukemikaalitehdas merkittävä alan kehittymiselle Suomessa – jatkojalostus tapahtuu edelleen ulkomailla

Akkukemikaaleille on kova kysyntä maailmalla.

Tuotanto Sotkamon tehtaalla on tarkoitus alkaa keväällä. Arkistokuva. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Sotkamon akkukemikaalitehtaan käynnistyminen on iso merkkipaalu suomalaiselle jatkojalostukselle ja akkuteollisuuden kehittämiselle. Näin arvioi valtio-omisteinen Suomen Malmijalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Monimetallikaivos Terrafame sai keskiviikkona ympäristöluvan akkukemikaalitehtaalle, ja tuotannon on tarkoitus alkaa keväällä. Tehdas tuottaa nikkelisulfaattia ja kobolttisulfaattia, joita käytetään sähköautojen akkujen valmistuksessa.

Terrafamen tuotteet viedään ulkomaille jatkojalostettavaksi. Terrafamen pääomistajalla, Suomen Malmijalostuksella on suunnitteilla Suomeen kaksi akkumateriaalitehdasta, mutta ne eivät liity Terrafamen toimintaan.

– Totta kai Terrafamelle olisi hyödyllistä, jos asiakkaat olisivat lähellä. Akkukemikaaleille on kova kysyntä maailmalla, joten asiakkaita löytyy, mutta toki se olisi hienoa, jos jatkojalostusta olisi Suomessa, Hietanen sanoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

.
.