Hyppää sisältöön

BBC: Britannia ja EU eri mieltä siitä, onko EU:n Lontoon-suurlähettiläs diplomaatti vai ei

Britannian mielestä EU-lähettilästä ei voida kohdella kuin muita diplomaatteja.

EU-suurlähettiläällä ei enää olisi asiaa kuningattaren luo Buckinghamin palatsiin luovuttamaan valtuuskirjeensä. Britannian ulkoministeriön tulkinnan mukaan EU:n edustajat Lontoossa eivät ole diplomaatteja. Kuva: Andy Rain / EPA

Britannian yleisradion BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Britannian ja Euroopan unionin välillä on syntynyt kiistaa siitä miten unionin Lontoon-suurlähettilästä tulisi kohdella.

Britannia on toistaiseksi päättänyt, että suurlähettiläs Joao Vale de Almeida ei oikeastaan ole oikea diplomaatti.

Britannian ulkoministeriön tulkinnan mukaan suurlähettiläs Vale de Almeida ja EU-suurlähetystön henkilökunta eivät nauti Wienin sopimuksen mukaista diplomaattista koskemattomuutta.

Vuonna 1961 solmittu Wienin sopimus antaa diplomaateille muun muassa vapautuksen asemamaan verotuksesta ja suojelee diplomaatteja syytteiltä, ellei lähettävä maa suostu poistamaan koskemattomuuden. Yksi käytännön lopputulos Britannian ulkoministeriön linjauksesta on, että EU-lähettiläs ei voi esittää valtuuskirjeensä kuningattarelle.

BBC:n mukaan Britannia haluaa linjauksellaan varmistaa, että kansainväliset järjestöt eivät jatkossa voisi vaatia diplomaattisia etuoikeuksia itselleen.

EU:lla on edustustoja yli 140 maassa. EU:ssa tunnetaan huolta siitä, että unioniin vihamielisesti suhtautuvat valtiot seuraisivat Britannian esimerkkiä.