1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Messut, konferenssit ja seminaarit

Tamperelaiset kokous- ja messuyrittäjät ovat pahemmassa kuin pulassa: "Kyllä meidän luvut ovat täysin järkyttäviä"

Yrittäjät pelkäävät, että alalla tullaan näkemään konkurssiaalto, jos valtio ei saa toimitettua pikaisesti riittävän suurta taloudellista tukea.

Messut, konferenssit ja seminaarit
Juha Hepokorpi nostaa pahvista messuosastoa laatikosta ulos
Tamperelaisen Happyecon toimitusjohtaja Juha Hepokorpi toivoo, että tapahtumanjärjestäjien ahdinkoa ei unohdettaisi. Moni taistelee kynsin hampain olemassaolostaan. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Koronavuosi oli kylmää kyytiä kongressien, messujen ja kokousten järjestäjille.

MaRan jäsenkyselyn mukaan valtaosalla toimialan yrityksistä liikevaihto putosi viime vuonna vähintään 60 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Tamperelaisessa messuosastoja tekevässä perheyrityksessä on säästetty kaikesta mahdollisesta sen jälkeen kun tilaukset loppuivat kuin seinään keväällä. Messuständejä tekevän Happyecon liikevaihto laski viime vuonna huimat 63 prosenttia edellisvuodesta.

Maaliskuussa sovitut työt peruttiin ja uusia ei tullut.

– Olemme hakeneet lähes paniikissa rahoituksia ja muita mekanismeja. Ollaan vain yritetty selviytyä. Edelleenkään kukaan ei kukaan ei osaa sanoa, koska pandemia loppuu ja mitä tapahtuu, sanoo Happyecon toimitusjohtaja Juha Hepokorpi.

Happyecon toimitusjohtaja Juha Hepokorpi yrityksen seisoo messuosastotuotteiden edessä
Sekä Juha Hepokorpi että muut Ylen haastattelemat messu- ja tapahtumajärjestäjät toivovat valtiolta pikaisia toimenpiteitä yritysten tukemiseksi. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Yrittäjä myöntää, että pakollinen tekemättömyys syö ahkeran miehen mieltä. Huoli omasta ja perheen pärjäämisestä on kova.

– Pyöritämme firmaa vaimon kanssa, ja meillä on kolme pientä lasta ja asuntolaina. Onhan tämä katastrofi, mutta toivotaan, että kaikki menee hyvin.

Hepokorpi toivoo, että valtiovalta osoittaisi tukea nopeasti talousvaikeuksissa kituvalle alalle.

– Toivon, että päättäjät muistaisivat meidät, ja tekisivät nopeita päätöksiä.

Messuhallin hiljaiset käytävät

Normaalisti väkeä pursuava Tampereen messukeskuksen aula on ollut maaliskuusta saakka hyvin hiljainen. Esimerkiksi Alihankintamessut on ollut perinteisesti valtava useiden kymmenien miljoonien arvoinen tapahtuma, mutta viime vuonna se ja monet muut messut jäivät väliin.

Tampereen Messut Oy:n liikevaihto putosi huimat 80 prosenttia viime vuonna.

– Kyllä meidän luvut on täysin järkyttäviä. Eli meidän tappiot tulevat olemaan useita miljoonia, sanoo Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.

Myös Vähätalo toivoisi valtiolta ripeämpiä avustustoimia.

– Tarvitsemme lisää tukea. Rahaa tarvitaan miljoonia euroja niin nopeasti kuin mahdollista.

Hannu Vähätalo pelkää, että alalla tullaan näkemään paljon konkursseja, jos kurimus jatkuu.

– Tällä menolla tulee varmasti konkursseja. Harvalla firmalla on yhtä isot taloudelliset puskurit kuin meillä.

Tampereen Kädentaitomessut teki marraskuussa 2019 uuden kävijäennätyksen, yli 55 000. Kuvassa messuyleisöä.
Esimerkiksi Tampereen Kädentaitomessuilla kävi vuoden 2019 marraskuussa yli 55 000 ihmistä. Marjut Suomi / Yle

Myös Tampere-talon toimitusjohtajaa Paulina Ahokas pelkää konkurssiaaltoa alalla. Tampere-talon kongressi- ja kokouspuoli merkkautti viime vuodelta 60 prosentin pudotuksen liikevaihtoon.

Ahokas muistuttaa, että yritys- ja kongressitapahtumat muodostavat valtavan ekosysteemin, johon kuuluu muun muassa joukko erilaisia teknisiä palveluntuottajia ja muita toimijoita. Mukana on yksinyrittäjiä sekä pieniä ja suuria yrityksiä.

– Huolettaa koko tämän ketjun osalta. Siellä on paljon yrityksiä, joilla on valtavia kiinteitä kuluja ja investointilainoja. Jos siitä ketjusta alkaa pudota toimittajia, niin se vaikuttaa kykyymme tehdä näitä tapahtumia tulevaisuudessa.

Ahokkaan mukaan virtuaalisilla kokousratkaisuilla on saatu hieman tuloja, mutta niiden liikevaihdot eivät ole lähelläkään perinteisiä tapahtumia. Toiveissa olisi nopea paluu niin sanottuun normaaliin.

– Viime kesä ja alkusyksy näyttivät, että ihmisillä on kova kaipuu oikeisiin kokouksiin ja kongresseihin. Ihmiset kaipaavat fyysistä kohtaamista ja varsinaisen agendan ulkopuolella tapahtuvia innovointihetkiä.

Lue seuraavaksi