1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perustuslakivaliokunta

Tartuntatautilakiesitystä muutettava: Perustuslakivaliokunta haluaa yrityksille korvauksia sulkemisesta, väliaikaiset muutokset voimassa vain kesäkuuhun

Laki antaa paikallisille viranomaisille mahdollisuuden sulkea yksityisiä liike- ja harrastetiloja koronan leviämisen estämiseksi.

Perustuslakivaliokunta
Eduskunnan varapuhemies Antti Rinne eduskunnassa 5.3.2020
Entinen pääministeri ja eduskunnan varapuhemies Antti Rinne johtaa perustuslakivaliokuntaa Johanna Ojala-Niemelän sairausloman ajan.

Perustuslakivaliokunta (PeV) on saanut valmiiksi lausuntonsa (siirryt toiseen palveluun) hallituksen tartuntatautilakiesitykseen.

Valiokunta edellyttää, että yrityksille maksetaan kohtuullisia korvauksia, mikäli niiden toimitilat joudutaan sulkemaan koronaepidemian hillitsemiseksi.

Hallituksen lakiesitystä on siis muutettava. Korvausmalli jää sosiaali- ja terveysvaliokunnan harkittavaksi.

Valiokunnan mukaan yritysten taloudellisten menetysten korvaaminen on erityisen tärkeää silloin, jos sulkeminen kestää kauemmin kuin kaksi viikkoa.

  • Seurasimme tähän juttuun tiedotustilaisuuden keskeisen annin.
  • Voit katsoa videon **klikkaamalla jutun kuvaa.
    **

Yritysten asiakasmäärien rajoittaminen tai tilojen sulkeminen aiheuttaa taloudellisia tappioita, mutta hallituksen lakiesityksessä tätä elinkeinonvapauteen puuttumista ei olisi korvattu. Perustuslakivaliokunta edellytti keväällä, että ravintoloille maksetaan sulkemisesta korvauksia.

Pahoin viivästynyt lakiesitys antaa paikallisille ja alueellisille viranomaisille oikeuksia tehdä nopeita ja ennakoivia toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tällä hetkellä ongelmia aiheuttaa erityisesti helpommin tarttuva koronaviruksen brittimuunnos.

Koronan levitessä kunnan tartuntatautiviranomainen tai aluehallintovirasto voivat rajoittaa yksityisten yritysten toimintaa ja ihmisten harrastamista.

Perustuslakivaliokunnan ovi
Perustuslakivaliokunta haluaa muutoksia hallituksen tartuntatautilakiesitykseen.Markku Pitkänen / Yle

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) kertoo, että valiokunnan lausunto oli yksimielinen.

Määräaikaiseksi tarkoitetut muutokset voivat valiokunnan mukaan olla voimassa vain kesäkuun loppuun, ei vuoden loppuun kuten esitettiin. Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että tässä vaiheessa on tarkasteltava epidemiatilannetta.

Häkkänen korostaa, että paikallisviranomaisille annetaan nyt paljon toimivaltaa, joten laissa olevia toimia voidaan käyttää alueilla vain välttämättömistä syistä.

Valiokunta haluaa sote-pykälän pois tartuntatautilaista

Perustuslakivaliokunta haluaa myös muutoksia lakiesityksen kohtaan, jossa säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan laajentamisesta.

Kyseisessä kohdassa aluehallintovirasto tai sosiaali- ja terveysministeriö voivat päättää kunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä nykyisestä poikkeavalla tavalla, jos epidemia uhkaa järjestelmän toimintakykyä.

Potilaiden hoitoa voitaisiin esimerkiksi keskittää tiettyyn sairaalaan, lisätä hoitopaikkoja yksityisiin terveyden- ja sosiaalihuollon yksiköihin tai kuntien olisi otettava muiden potilaita hoitoon.

PeV katsoo, että kyseinen kohta muistuttaa sisällöltään valmiuslain sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden toimintaa käsittelevää pykälää.

Valiokunnan mielestä merkittävästi valmiuslain sääntelyyn nojaavan toimivaltuuden siirtäminen normaaliolojen lainsäädäntöön ei ole valtiosääntöoikeudellisesti asianmukainen toimintatapa. Nämä toimet pitäisi rajata vain valmiuslain tarkoittamiin poikkeusoloihin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuleekin harkita tämän kohdan poistamista lakiesityksestä ja asian jättämistä valmiuslain varaan.

Perustuslakivaliokunta katsoo, että tartuntatautilakiin esitetyt muutokset voidaan kuitenkin säätää tavallisessa laissa, vaikka niissä puututaan perusoikeuksiin.

Aerobic-ohjaaja Terhi Vira-Klockars vetämässä dance aerobic tuntia, Itäkeskus Elixia, 8.3.2017.
Lakiesityksen mukaan ryhmäliikuntatilat voidaan sulkea kahdeksi viikoksi koronan leviämisvaiheessa.Jari Kovalainen / Yle

Harrastetilat voi sulkea kahdeksi viikoksi kerrallaan

Tartuntatautilakiesityksessä toimet tiukentuvat porrastetusti hallituksen hydridistrategian mukaisesti. Monet toimenpiteet, kuten hygienia- ja turvaväliohjeet, ovat jo käytössä, mutta nyt niistä tehdään velvoittavia kirjaamalla ne lakiin.

Uutta oli se, että epidemian leviämisvaiheessa viranomainen voi sulkea alueellaan olevien yksityisten yritysten asiakastilat kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Lakiesityksessä on lueteltu toimialat, joissa katsotaan olevan erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle. Suljettavat paikat liittyvät pääosin ihmisten vapaa-ajan viettoon.

Näihin kuuluvat muun muassa yksityiset sisäliikuntapaikat kuten kuntosalit, kylpylät ja uimahallit, kuorolaulu- ja harrastajateatteritilat, tanssipaikat sekä huvi- ja sisäleikkipuistot. Listalla ovat myös kauppakeskusten yleiset tilat.

Jo nyt kunnat ja aluehallintovirasto voivat sulkea julkisia liikuntapaikkoja ja asettaa yleisörajoituksia.

Hallituksen esityksessä on 15 keskeistä kohtaa, joihin esitetään muutoksia. Suurin osa on määräaikaisia.

Järeimmät, muita perusoikeuksia rajoittavat toimet jäävät yhä valmiuslakiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi liikkumisrajoitukset ja sairaanhoitajien määrääminen töihin.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan kello 23.

Lue lisää:

Tartuntatautilaki valiokuntien syyniin – Kuntosalit kiinni, jumpat ja kuorolaulukin kieltolistalle, mutta saako sulkemisesta korvauksia?

Suomeen odotetaan kesään mennessä 5-7 miljoonaa rokoteannosta, mutaatiovirustapauksia 86

Lue uusimmat tiedot koronaepidemiasta.

Lue seuraavaksi