Hyppää sisältöön

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde: Koronaviruksen uusiutuminen uhkaa nyt taloutta

Taloustilanne eri puolilla euroaluetta on "epätasapainoinen", Lagarde sanoi. Keskuspankki piti korot ennallaan.

Euroalueen johtokaksikko: ranskalainen Christine Lagarde johtaa euroalueen rahapolitiikkaa, irlantilainen Paschal Donohoe jäsenmaiden talouspoliittista yhteistyötä ministereiden euroryhmässä. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Euroopan keskuspankin neuvosto päätti torstaina (siirryt toiseen palveluun) pitää korot ennallaan. Talletuskorko pysyy –0,5 prosentissa.

EKP arvioi tiedotteessaan korkojen pysyvään nykytasolla siihen asti, että kuluttajahinnat alkavat taas nousta vajaan kahden prosentin vauhtia. Nyt nousua ei ole euroalueella nimeksikään, esimerkiksi Suomessa inflaatio on hitusen yli nollan (siirryt toiseen palveluun).

EKP ei päättänyt tällä kertaa uusista koronatalouden tukitoimista. Pankkiirit laskevat, että jo päätetyt toimet riittävät toistaiseksi.

Juuri joulukuussa keskuspankki päätti kasvattaa pandemiaelvytystä 500 miljardilla eurolla 1850 miljardiin. Se aloitti hätärahoituksen maaliskuussa, jolloin elvytyksen määräksi tuli 750 miljardia euroa. Kesäkuussa tukisummaa kasvatettiin 1 350 miljardiin euroon.

Nyt hätärahoitusohjelmassa on käyttämättä vielä runsaat tuhat miljardia euroa.

Arvopapereiden osto-ohjelma kestää ainakin maaliskuun 2022 loppuun, mutta EKP:n mukaan ohjelmaan osoitettua rahaa ei välttämättä käytetä kokonaan.

Toisaalta, jos tarvetta ilmenee, ohjelmaa voidaan myös kasvattaa.

– Mikään ei ole pois pöydältä, pääjohtaja Christine Lagarde sanoi.

Pandemiaelvytyksessään EKP ostaa markkinoilta valtioiden ja yritysten velkapapereita. Pankeille se tyrkyttää halpaa keskuspankkirahaa, jotta nämä lainaisivat rahaa yrityksille ja kotitalouksille.

Käytännössä EKP siis "painaa" lisää rahaa talouteen. Samalla valtiot voivat elvyttää koronatalouksiaan ottamalla lisää velkaa. Lainan hinta pysyy niille edullisena.

Pääjohtaja Lagarde arvioi, että koronapandemian uusi kiihtyminen uhkaa kääntää euroalueen uudestaan laskuun.

– Erityisesti palveluala on kärsinyt vakavasti, Lagarde sanoi tiedotustilaisuudessa. Taloustilanne on hänen mukaansa epätasainen, eli joissain maissa menee huonommin kuin toisissa.

EKP arvioi joulukuussa tämän vuoden talouskasvuksi 3,9 prosenttia. Lagarden mukaan tuo ennuste pätee yhä, vaikka riskit ovat koronamuunnoksen myötä kasvaneet.

Viime vuonna talous supistui yli seitsemän prosenttia. Kehitys kääntyi ennakkotietojen mukaan huonompaan vuoden lopulla, Lagarde arvioi.

Yhteisvaluutta euron arvo on noussut kymmenen prosenttia viime tammikuusta. Se kertoo sijoittajien luottamuksesta euroalueeseen, mutta haittaa esimerkiksi vientiteollisuutta.

Lagarden mukaan EKP "tarkkailee" euron arvoa.